- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
sâmbătă, 18 mai 2024
sâmbătă, 18 mai 2024
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Speed Marathon – acțiune de amploare a polițiștilor, pentru creșterea siguranței pe drumurile publice din județ

Cele mai citite

- Advertisement -

Peste 55 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliției Județean Vaslui au derulat activități specifice, în cadrul acțiunii SPEED MARATHON, pentru creșterea gradului de disciplină rutieră, în special pentru depistarea și sancționarea conducătorilor de vehicule care depășesc regimul legal de viteză și a celor care conduc autoturisme sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive.

Vineri, 19 aprilie 2024, la diverse intervale de timp, atât pe timpul nopții cât și pe cel al zilei, peste 55 de polițiști, din cadrul structurilor de poliție rutieră și ordine publică, au organizat o acțiune, derulată la nivel județean, pentru creșterea siguranței rutiere.

Astfel, polițiștii au acționat pentru depistarea conducătorilor de autovehicule care încalcă prevederile legale privind limitele de viteză dar și pentru depistarea celor aflați sub influența băuturilor alcoolice și a substanțelor psihoactive.

În urma celor peste 30 de filtre rutiere instituite, au fost verificate peste 360 de vehicule și legitimate peste 370 de persoane, fiind aplicate 285 de sancțiuni contravenționale, în cuantum total de peste 195.000 lei, fiind constatată și săvârșirea a două infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice, respectiv ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.

Totodată, au fost reținute 58 de permise de conducere, dintre care 46 pentru depășirea limitei legale de viteză (dintre acestea în 9 cazuri au fost depășiri cu peste 70 de km/h peste limita maximă admisă pe respectivul sector de drum iar în 37 de cazuri au fost depășiri cu peste 50 de km/h peste limita maximă admisă pe respectivul sector de drum), 8 pentru depășire neregulamentară, unul pentru conducerea sub influența alcoolului și 3 din alte cauze, precum și 4 certificate de înmatriculare.

Pentru reducerea gradului de victimizare prin producerea accidentelor de circulație, polițiștii rutieri le recomandă conducătorilor auto să adopte o conduită preventivă, să respecte cu strictețe regulile de circulație și să circule cu o viteză adaptată în permanență la condițiile de drum. Activitățile de supraveghere ale traficului rutier, pentru depistarea celor care încalcă regimul legal de viteză și a celor care conduc autoturisme sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive, vor continua în perioada următoare, atât pe timpul zilei cât și pe cel al nopții.

 Rulați cu o viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor concrete din trafic, în special când se circulă în coloană. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule.

Purtați centura de siguranță! Utilizați sistemele de retenție omologate pentru ocupanții din autovehicule!

Nu utilizați telefonul mobil sau alt dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, în timp ce conduceți autovehicule pe drumul public.

Nu bruscați comenzile autoturismului și efectuați fiecare manevră doar după o temeinică asigurare.

Acordați prioritate de trecere pietonilor angajați în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate și semnalizate.

Nu îngreunați traficul și nu obstrucționați vizibilitatea prin opriri sau staționări neregulamentare!

Nu consumați alcool sau substanțe interzise! Acestea vă vor scădea capacitatea de reacţie, concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor.

Totodată, polițiștii le recomandă pietonilor să își ia toate măsurile de precauţie, pentru a fi siguri că sunt observaţi în trafic de către şoferi și să fie întodeauna responsabili atunci când traversează strada.

De asemenea, bicicliștii sunt sfătuiți de polițiști să se asigure temeinic înainte de efectuarea vreunei manevre, să circule cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, iar pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă să aibă bicicleta echipată corespunzător.

Polițiștii vasluieni atrag atenţia asupra importanţei respectării regulilor de circulaţie şi, în special, asupra celor referitoare la conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice și a substanțelor psihoactive:

Nu vă urcaţi la volan dacă aţi consumat substanțe psihoactive și/sau băuturi alcoolice!

Consumul de substanțe psihoactive și alcool scade capacitatea de reacţie şi de manevrare a autovehiculului, dereglând răspunsul la stimulii optici şi auditivi.

De asemenea, alcoolul și substanțele psihoactive scad concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor.

Reamintim cetățenilor că,

 Legea nr. 213 din 2023 pentru modificarea Codului Penal a fost promulgată de Președintele României și publicată în Monitorul Oficial.

Modificarea legislativă adusă articolului 91 din Codul Penal prevede faptul că: ”(31) Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) și (3), dacă acestea au fost săvârșite în condițiile art. 335 sau 336”.

Astfel, conducătorul auto aflat sub influența băuturilor alcoolice, a substanțelor psihoactive ori fără a deține permis de conducere și care provoacă un accident rutier soldat cu decesul unei persoane, va fi condamnat la închisoare cu executare, acest lucru eliminând posibilitatea de a fi condamnat cu suspendarea executării pedepsei.

- Advertisement -spot_img

Alte articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE