- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
luni, 13 ianuarie 2025
luni, 13 ianuarie 2025
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ziua Internaţională a Familiei – prilej de celebrare a bucuriei şi a recunoştinţei la „Casa Esme”

Cele mai citite

- Advertisement -

De Ziua Internaţională a Familiei, copiii cu dizabilităţi de la Casa Esme au venit însoţiţi de părinţi, fraţi şi bunici la picnicul organizat de specialiştii din Centrul de Zi în pădurea Cotu Negru. Evenimentul a generat mult entuziasm în rândul participanţilor, răsplătind efortul depus în organizarea lui.

A devenit o tradiţie la Casa Esme să sărbătorim Ziua Familiei în acest fel. Este, totuşi, primul an în care vremea ne permite să o sărbătorim chiar pe 15 Mai; în plus, este şi anul în care simţim mai puternic ca niciodată semnificaţia acestei zile. Dificultățile financiare întâmpinate la începutul anului și faptul că împreună am reușit să le depășim ne oferă încrederea că suntem o mare familie şi gândul nostru de recunoştinţă merge atât către toţi actorii politici, publici şi economici locali cât și către părinți, prieteni și foști voluntari care au făcut posibil acest lucru. Împreună cu părintii copiilor, toti cei care ne-au sprijinit valideazǎ munca noastrǎ de zi cu zi şi consolidează ȋncrederea fiecǎruia dintre noi cǎ activitatea pe care o susţinem are valoare pentru comunitatea noastrǎ. Le mulţumim pentru asta atât în nume propriu, cât şi în numele fiecărui copil care a beneficiat neîntrerupt de terapia atât de necesară. ” – sunt afirmaţiile lui Mihai Popa, director executiv al Asociaţiei Myosotis România din 2007.

 Despre activităţile din Centrul de Zi „Casa Esme”

Înfiinţat cu scopul de a oferi sprijin, educaţie şi terapie adaptată nevoilor speciale ale acestor copii, centrul oferă un model de bune practici în domeniul integrării sociale şi şcolare. Activităţile susţinute zi de zi acoperă nevoile complexe variate ale copiilor cu dizabilităţi, îmbinând metode şi tehnici de lucru din terapii specifice dintre care amintim: ludoterapie şi terapie prin învăţare, logopedie, stimulare senzorială şi activităţi de reglare senzorială, ergoterapie, art-terapie, terapie de tip interacţiune intensivă. Sunt stimulate astfel dezvoltarea deprinderilor de interacţiune, de relaţionare şi de comunicare ale beneficiarilor, procesele cognitive, deprinderile de autonomie personală, abilităţile motrice şi senzorialitatea – acestea din urmă ca premisă a integrării cunoştinţelor din zona cognitivă şi cea a autonomiei personale.

De peste un an activităţile de recuperare a copiilor sunt dublate la Casa Esme de un program de consiliere şi terapie individuală sau de familie cu părinţii acestora. Acest program este susţinut de un psihoterapeut cu specializare în terapia sistemică de cuplu şi familie şi a devenit un important punct de sprijin pentru beneficiarii lui prin aceea că, în şedinţele de terapie/ consiliere părinţii au acces la informaţii pentru înţelegerea nevoilor complexe ale copiilor lor, construiesc împreună cu psihoterapeutul strategii de intervenţie pentru gestionarea comportamentelor indezirabile ale acestora şi, nu de puţine ori, au posibilitatea de a învăţa să gestioneze bagajul emoţional asociat faptului de a fi părintele unui copil cu dizabilităţi.

Prin această abordare holistică, „Casa Esme” îşi menţine active atât angajamentul de a oferi suport integral şi personalizat pentru fiecare copil şi familie care îi accesează serviciile, cât si dorința de a dezvolta în continuare serviciile oferite.

Lecţia despre securitate financiară învăţată la începutul acestui an

În construirea bugetului anual de venituri și cheltuieli pentru 2024 a devenit evident că efortul echipei manageriale de a menține GRATUITE serviciile oferite la Centrul de zi „Casa Esme” depinde de fondurile primite de la bugetul de stat și bugetul local fapt ce crează o vulnerabilitate imensă atunci când subvențiile nu sunt disponibile sau întârzie a onorate. Pentru a putea păstra serviciile gratuite pentru copiii cu dizabilități – așa cum orice copil merge la grădiniță gratuit –  realizăm că funcționarea cu succes a Casei Esme depinde în mare măsură de sprijinul comunității. Acest proiect trebuie să găsească sprijin în inima Bârladului, printre bârlădeni, prin modalități economice simple în care șă poată fi susținut.

”Acum trebuie dezvoltate angajamentul și sprijinul comunității. Pentru a putea continua misiunea noastră în sprijinul persoanelor cu dizabilități nu ne putem baza pe fondurile limitate ale guvernului și contribuția redusă a Myosotis Trust din Marea Britanie și acum este momentul ca bârlădenii să demonstreze că doresc să sprijine copiii cu dizabilități și familiile acestora. Împreună putem face o diferență semnificativă în viețile acestor copii.” a precizat Carol R. Daniel, fondator și președinte al Asociației Myosotis România, cetățean de onoare al orașului nostru.

Ziua Porţilor deschise la Casa Esme

Pe data de 22 Mai, Centrul de Zi pentru copii cu dizabilităţi „Casa Esme” îşi va deschide porţile pentru toţi cei interesaţi să se conecteze cu atmosfera centrului de zi şi să afle mai multe despre activităţile, modelele de lucru şi rezultatele pe care le obţine acest serviciu social.

Pentru eveniment organizatorii şi-au setat ca intenţie consolidarea de legături şi parteneriate cu instituţiile şi specialiştii din judeţ a căror activitate modelează calitatea condiţiilor de integrare socială şi şcolară a copiilor cu dizabilităţi. Vor fi invitate şi aşteptate la Casa Esme atât persoane în colaborare cu care s-ar putea genera în comunitate rezultate tot mai bogate pentru copiii cu dizabilităţi şi familiile lor cât și oameni simpli care doresc să întindă o mână de ajutor.

Pe 22 Mai în intervalul orar 10:00 -15:00, cei aflaţi în vizită la Centrul de Zi „Casa Esme” vor interacţiona cu specialiştii care lucrează aici, cu copii beneficiari şi părinţi ai acestora, atât în contextul oferit de asistarea la activităţi specifice, cât şi în cel al discuţiilor private, articulate la domeniul de interes al celui aflat în vizită.

Este o oportunitate excelentă pentru a oferi vizitatorilor o perspectivă asupra activităților desfășurate la Casa Esme, activități adaptate pentru a încuraja dezvoltarea fiecărui copil și un prilej de a celebra realizările și progresele copiilor.

 Cum poate fi sprijinită activitatea Centrului de Zi „Casa Esme”

Sponsorizările, donațiile, completarea formularului ANAF 230 de direcţionare a 3,5 % din impozitul pe venit rămân modalităţi prin care publicul larg poate deveni parte din schimbarea pe care acest serviciu social o promovează în vieţile familiilor care au în componenţa lor copii cu dizabilităţi.

- Advertisement -spot_img

Alte articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE