- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
joi, 18 iulie 2024
joi, 18 iulie 2024
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Portarul de la CSC 2 Bârlad urmează să fie prezentat în această seară Tribunalului Vaslui, cu propunerea de arestare preventivă

Cele mai citite

- Advertisement -

Actualizare:

Tribunalul Vaslui a admis cererea procurorilor DNA și a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a angajatului DGASPC Vaslui. Decizia poate fi contestată în termen de 48 de ore la Curtea de Apel Iași. Iată soluția pe scurt:

„În temeiul art.226 C.p.p. admite propunerea PICCJ -D.N.A.-S.T.Iaşi (dosar U.P. 98/P/2023). În baza art.202 alin.1, 3, 4, art.223 al.2, art.224 şi art.233 C.p.p. dispune arestarea preventivă a inculpatului N. C., în prezent aflat la CRAP-IPJ Iaşi, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, în formă continuată, faptă prevăzută de dispozițiile art. 6 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. art. 291 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal (23 de acte materiale), pentru 30 de zile, începând cu data de 15.11.2023 şi până la data de 14.12.2023, inclusiv. În baza art. 230 Cod procedură penală dispune emiterea de îndată a mandatului de arestare preventivă pentru inculpatul N. C.. În baza art.275 alin. 3 C.p.p. cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. În baza art.275 alin. 6 C.p.p. onorariul apărătorului din oficiu, în cuantum de 340 lei se avansează din fondurile Ministerului Justiţiei, av. Rîpă-Hîj Roxana-delegaţie nr.4742/15.11.2023. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 15.11.2023, ora 21,10, prin punerea soluţiei la dispoziţia inculpatului şi a procurorului.”

Știre inițială:

Constantin Nechita, angajat al DGASPC Vaslui pe postul de portar la Complexul de Servicii Comunitare Nr. 2 Bârlad, este cercetat pentru trafic de influență în formă continuată.

În ultimii trei ani, acesta ar fi pretins și primit de la mai multe persoane sume însumând aproximativ 130.000 de lei, cu promisiunea de a le facilita angajarea în cadrul DGASPC Vaslui, acordarea atestatelor de asistent maternal, acordarea plasamentului familial sau aprobarea dosarelor de încadrare în grad de handicap.

Constantin Nechita a fost reținut pentru 24 de ore, urmând ca în această seară, la ora 19, să fie prezentat Tribunalului Vaslui, cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Iată comunicatul de presă transmis de Biroul de Informare și Relaţii Publice al DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 14 noiembrie 2023, a inculpatului NECHITA CONSTANTIN, angajat al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, în formă continuată.

           În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

           În perioada 2019-2022, inculpatul Nechita Constantin, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins și primit de la 23 de persoane sume semnificative de bani,  totalizând 95.700 de lei și 8.700 de euro, pentru a-și exercita influența pe care acesta ar fi lăsat să se înțeleagă că ar avea-o asupra unor funcționari publici din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui sau din cadrul altor instituții publice.

Sumele de bani respective ar fi fost pretinse și primite de inculpat pentru “a rezolva” diversele solicitări ale persoanelor respective, referitoare la:

– angajarea în cadrul DGASPC Vaslui sau în cadrul altor instituții publice,

– acordarea atestatelor de asistent maternal,

– acordarea plasamentului familial al minorilor,

– aprobarea dosarelor de încadrare în grad de handicap și obținerea pensiilor de invaliditate.

 Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

 La data de 15 noiembrie 2023, inculpatul Nechita Constantin urmează să fie prezentat Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

 În cauză se desfășoară acte de urmărire penală față de alte 22 persoane, persoane fizice, având calitatea de suspecți pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență.

 Anterior, în cursul zilei de 14 noiembrie 2023, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, au fost efectuate percheziții domiciliare în 25 locații, situate pe raza județelor Vaslui și Galați.

 În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție.

 Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

- Advertisement -spot_img

Alte articole

1 COMENTARIU

  1. Dar sa vedeți pompoasele doamne care lucrează in birouri direct cu asistenții maternala cum le ducem banii și alte bunuri direct la scara lor . Urmează ceva frumos

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE