Bârlădenii așteaptă cu interes să devină funcțional Compartimentul de îngrijiri paliative, a cărui înființare a fost anunțată cu ceva timp în urmă de către conducerea Spitalului „Elena Beldiman”. Deocamdată, nu se știe data exactă când pacienții cu boli cronice progresive vor putea fi internați în acest compartiment, întrucât, spun reprezentanții spitalului, sunt mai mulți factori independenți de voia lor, care împiedică deschiderea compartimentului până la sfârșitul anului.
Conducerea spitalului a sperat că Ministerul Sănătății va debloca posturile în sănătate, dar acest lucru nu s-a întâmplat. În această conjunctură, lipsa personalului este cauza pentru care spitalul nu va putea interna pacienții cu boli cronice progresive în următoarea lună.
Managerul Ciprian Feraru speră ca din luna ianuarie posturile să fie deblocate, astfel încât să poată angaja cât mai repede personal suficient pentru această categorie specială de pacienți.
O variantă luată în calcul este și deschiderea Compartimentului pentru îngrijirea unui număr mai mic de pacienți, atât cât permite numărul cadrelor medicale existente care au urmat cursuri și au participat la congrese de îngrijiri paliative.
În acest moment, la Spitalul „Elena Beldiman” au loc lucrări de igienizare a spațiului destinat Compartimentului pentru îngrijiri paliative, care se află la etajul I, unde a funcționat temporar secția Pediatrie, și care va fi coordonat de dr. Ovidiu Ciubotaru.
Spitalul bârlădean a primit toate avizele pentru deschiderea acestui compartiment unic în rândul spitalelor publice din județul Vaslui. De îndată ce vor fi puse la punct toate lucrurile, inclusiv cu angajările de personal, spitalul va încheia contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate pentru decontarea serviciilor medicale prestate pacienților aflați în faze terminale.
Suma pe care CAS Vaslui o va aloca pentru cele 21 de paturi de paliație, în baza formulei de calcul, este de 155.524 lei, tariful pe zi de spitalizare fiind de 273 de lei. Întrucât este vorba de un spital public, pacienții nu vor suporta niciun fel de coplată, așa cum se întâmplă în clinica privată din Vaslui, singura care oferă servicii de îngrijiri paliative pacienților din județ.
Așadar, cel mai probabil, din ianuarie pacienții cu boli în fază terminală vor putea fi îngrijiți în noul compartiment, asta dacă Ministerul Sănătății va permite efectuarea de noi angajări. Deficitul de personal medical de la Spitalul „Elena Beldiman” împiedică transferul dintr-o secție în alta a acestuia.