- Advertisement -spot_img
miercuri, 6 decembrie 2023
miercuri, 6 decembrie 2023
- Advertisement -spot_img

Propunerea senatoarei Gabriela Crețu, la Forumul Women Political Leaders, de la Reykjavik

Cele mai citite

- Advertisement -

Senatoarea Gabriela Crețu a participat, în perioada 13-14 noiembrie, la Forumul Women Political Leaders, desfășurat la Reykjavik (Islanda). Cu această ocazie, senatoarea vasluiană a împărtășit concluzia sa în privința egalității femeilor cu bărbații în politică și a făcut și o propunere interesantă.

„Am supraviețuit 5 mandate, ca femeie, în politica românească și europeană.

Reprezentarea femeilor în parlamente este o condiție necesară. Nu este deloc suficientă. Participarea autentică la luarea deciziilor, este una mai importantă.

Asta înseamnă să nu fim membre ale parlamentului și să legitimăm același gen de decizii pe care colegii bărbați – feminiștii se exclud – le iau deja de prea mult timp, să nu facem politica sau afacerile în același mod.

Femeile trebuie  să facă diferența. Pentru a o face, trebuie să definim în ce constă această diferență și să oferim propriile noastre soluții.

În vremuri bune, am ales, gândesc că în mod greșit, să evităm marile probleme politice comune,  cele ale umanității,  și ne-am concentrat să punem pe agenda publică și să rezolvăm subiectele specifice nouă, ca femei – lipsa reprezentării și oportunităților, violența în familie, nivelul salariilor. Cu succes, de multe ori, ca în țara noastră gazdă, Islanda!

Dar acum trăim un punct de cotitură al istoriei fără a-i acorda atenția cuvenită, ca femei și ființe umane. În astfel de momente, subiectele comune sunt mai importante și mai valorizate decât subiectele specifice; dacă alegem între pace și război este o astfel de problemă.

Nu suntem în 1945, așa cum a spus cum președinta WPL (Oby Ezekwesili) spunea ieri. Ne-am întors în 1939. Mai avem încă puțin timp. Doar că ne confruntăm nu numai cu una, ci trei provocări:

1) să evităm un război global, oferind soluțiile noastre pentru pace

2) să combatem inegalitățile economice ca bază obligatorie pentru stabilitatea societăților, inclusiv a celor dezvoltate,  și pentru propria noastră egalitate

3) să ne ocupăm de schimbările climatice într-un mod axat pe viețile umane, nu doar pe interesele economice.

Cred că secolul 21 va un secol al cooperării sau nu va fi deloc! Până acum, omenirea a făcut multe alegeri greșite. Ne confruntăm cu război după război. Unele femei aflate în poziții de conducere au subminat realizările luptelor noastre anterioare, fără a face nicio diferență în deciziile lor.

Lipsa progresului în egalitate nu este o problemă de comunicare. Nu este o problemă care privește relațiile dintre femei și bărbați în societățile occidentale dezvoltate. Este o problemă a politicilor generale din  țările noastre occidentale, a alegerilor pe care le facem!

Acest forum ar fi  un bun prilej pentru a lansa o inițiativă globală de pace a femeilor și o propunere privind proiectarea noilor instituții globale multilaterale, cu o față nu doar umană, una în care femeile să facă diferența!

Am lăsat inteligența artificială și provocările ei  deoparte, pentru moment, căci știm doar pericolul, nu și soluțiile.

Am subliniat pacea pentru că este condiție necesară pentru dezvoltare, egalitate, lupta împotriva schimbărilor climatice și, în cele din urmă, a vieții! Pacea nu este un dat; are nevoie de instituții globale incluzive pentru a o construi ș voința politică de a o păstra după ce ai construit-o!”, a declarat Gabriela Crețu.

 

- Advertisement -spot_img

Alte articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE