- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
miercuri, 17 iulie 2024
miercuri, 17 iulie 2024
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Gestul impresionant al bârlădeanului Nicolae Curelea, pentru ansamblul Hecenii, care a câștigat locul III la „Românii au talent”

Cele mai citite

- Advertisement -

Cunoscut ca un iubitor al tradițiilor și folclorului autentic românesc, profesorul de engleză Nicolae Curelea este decis să ajute ansamblul „Hecenii”, din Republica Moldova, acești copii minunați, care au cucerit inimile tuturor cu evoluția lor spectaculoasă la „Românii au talent”.

Profund impresionat de determinarea acestor copii, de talentul lor, dar și de condițiile precare în care își desfășoară activitatea, profesorul pensionar le întinde o mână de ajutor.

Pe 14 iunie, a fost personal în satul Heciul Nou, raionul Sîngerei, unde s-a întâlnit la Căminul Cultural cu cei 20 de dansatori desăvârșiți care au evoluat pe scena de la „Românii au talent”, precum și cu ceilalți copii care se pregătesc cu profesorul Dionisie Cobîlaș.

Profesorul Nicolae Curelea crede că acești copii, care fac din plăcere dansuri populare, deosebit de disciplinați, merită să primească sprijin din partea tuturor celor care știu ce înseamnă dansul popular autentic. Este uimitor, spune el, să vezi ce performanțe ating, pregătindu-se într-o sală cu podele stricate.

Nicolae Curelea are un plan pe care speră să îl ducă la capăt prin implicarea personală și prin sponsorizări și donații, inclusiv printr-un fond de subscripție, astfel încât să poată să achiziționeze 12 costume populare pentru fete și 12 pentru băieți.

Vizita pe care profesorul bârlădean a făcut-o la Heciul Nou nu va fi singura, pentru că în curând va merge din nou în Republica Moldova pentru a-i informa pe cei de la Căminul Cultural și pe instructorul Dionisie Cobîlaș în legătură cu pașii ce trebuie urmați pentru achiziționarea costumelor populare, pe care le va dona și care vor trebui păstrate în condiții speciale.

<<Am rămas de-a dreptul uimit de felul în care acești copii au dansat pe scena de la „Românii au talent”. Au fost ca niște lei, ca niște zmei care au cucerit publicul. Nu am putut rămâne indiferent în fața plăcerii cu care dansează acești copii, față de munca pe care o depun zilnic la repetiții fără ca nimeni să-i oblige. Am aflat că profesorul Dionisie Cobîlaș pregătește trei grupe, în total 80 de dansatori, care vin la Căminul Cultural și repetă vinerea, sâmbăta și duminica. Profesorul, în vârstă de 27 de ani, se ocupă de acești copii de opt ani și vine în week-end de la aproape 200 km, de la Chișinău, pentru a-i antrena. Este extrem de pasionat de ceea ce face, exigent, dar rezultatele se văd. Le-am văzut cu toții pe scena de la „Românii au talent”, unde au evoluat dansatorii din grupa mare. Eu am asistat la trei repetiții în sala lor din Căminul Cultural și am văzut la fața locului câtă bucurie și dorință de dans au acești copii, care nu sunt obișnuiți, sunt cu totul și cu totul speciali. Am venit cu daruri și cu dorința să fac mai mult pentru ei, să-i ajut să-și procure costume populare autentice.>>, a declarat profesorul Nicolae Curelea.

Profesorul bârlădean a venit cu 50 de ciocolate cu tricolor, 50 de cocarde, 50 de brelocuri cu costume naționale, atât pentru fete cât și pentru băieți, dar și cu o lădiță de sucuri naturale pregătite chiar de el și cu 25 kg de miere de albine, pentru ca denastorii să-și refacă puterile după consumul de energie de la repetiții.

De asemenea, Nicolae Curelea a oferit o ie pentru fete și o cămașă națională pentru băieți, pe care le-au câștigat doi membri ai grupei mari, prin tragere la sorți. Fata care a câștigat-o vine de la 10 km pentru  a ajunge la repetiții. Le-a adus în dar și o carte de specialitate, „Costumul popular”, de unde pot afla foarte multe informații despre portul tradițional moldovenesc.

Profesorul a făcut un cadou și lui Dionisie Cobîlaș. Un cuptor indian cu coacere pe verticală nou-nouț, cu toate accesoriile, precum și o carte de bucate, știut fiind faptul că Nicolae Curelea este un pasionat gastronom.

În total, donația se ridică la valoarea de 15.000 lei, iar ceea ce contează pentru Nicolae Curelea este să reușească, împreună cu oamenii cu bani și dragoste de tradiții, să obțină fondurile necesare pentru a asigura costumele celor 20 de membri ai grupei mari de dansuri populare, plus două de rezervă.

<<Este aproape imposibil să crezi că o asemenea performanță pot să o obțină acești copii, care fac repetiții într-o sală veche ce ține loc și de casă praznicală. La două-trei repetiții, acești copii distrug o pereche de încălțări. Am înțeles că prin intermediul Ambasadei Suediei, copiii vor primi încălțăminte specială pentru repetiții. Am aflat că în doi ani se va construi o nouă sală de repetiții, pentru care a fost identificat deocamdată terenul și urmează să se facă un proiect, astfel încât comunitatea să primească bani din rezerva de stat a Moldovei, respectiv 1,3 milioane de lei moldovenești. Eu vreau, împreună cu românii de dincoace de Prut, să ajutăm acești copii cu aceste costume populare, pentru că cele pe care actuale au agresive influențe ucrainene. Le voi achiziționa din nordul Moldovei, de la oameni care produc straie populare cu elemente autentice. Intențiile noastre clare, sincere, curate, dar și ambițioase, sunt ca în termen de un an, cu sprijinul populației și al meu personal, să dotăm Ansamblul Hecenii cu 12 costume populare bărbătești complete (de sus până jos), specifice zonei etnografice în care Heciul Nou se află; cu 12 costume populare femeiești complete (de sus până jos), specifice zonei etnografice în care hecenii trăiesc. Sunt absolut sigur că publicul va rămâne uimit, dar și dansatorii. Urmează să merg din nou la Heciul Nou, cu temele făcute, pentru finalizarea proiectului. Mulțumesc doamnei Viorica Ghenghea, președinta Asociației „Artă, Tradiție, Cultură” din Bârlad, pentru că a acceptat necondiționat colaborarea, punând la dispoziție contul asociației, unde se pot face donații, cu specificația „Costume populare pentru Ansamblul Hecenii”>>, a mai adăugat profesorul Nicolae Curelea.

Contul în care se pot face donații pentru Ansamblul Hecenii este: RO07BTRL03801205396915XX, cu specificația „Pentru Ansamblul Hecenii”.

Inimosul profesor a mai adăugat că are încredere că bârlădenii și ceilalți locuitori ai județului vor manifesta empatie față de frații lor de peste Prut și vor ajuta acești copii minunați, care au un talent covârșitor. Nicolae Curelea așteaptă cu nerăbdare reîntâlnirea cu ei, pentru a discuta, punct cu punct, toate problemele trecute în „devizul său de logistică”.

- Advertisement -spot_img

Alte articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE