Remarcabil! Bârlădeanul Gheorghe Vasile a fost selecționat în echipa de fotbal a României, care va participa la Cupa Mondială de Fotbal a Beneficiarilor de Transplant (Transplant Football World Cup 2024) ce va avea loc între 8 și 14 septembrie, la Cervia, în Italia.
Acest eveniment, aflat la prima ediție, organizat de World Transplant Games Federation împreună cu Associazione Italiana Cultura Sport și Associazione Nazionale Emodializzati Dialisi e Trapianto, va reuni 14 echipe din toate colțurile lumii.
Selecția celor 12 jucători români a fost făcută în luna martie de către reprezentanții Asociației Transplantaților din România (ATR), care a decis să-l includă în echipă și pe Gheorghe Vasile, nu doar ca jucător ci și ca antrenor secund.
Delegația ATR este compusă din: președinte – Tache Gheorghe, antrenor principal și jucător – Voinea Gabriel, antrenor secund și jucător – Gheorghe Vasile, portari – Ilie Marius-Lucian și Salimon Petrică, jucători de câmp – Mânz Ionuț (căpitan), Zărnescu Gheorghe, Cristea Gheorghe, Gheorghe Sorin, Budileanu Mircea, Bonea Sorin, Lazăr Vitalie, Țepeș Victor, Tudose Florin, Dorobanțu Florin și Ciorcan Mircea (medic), suport tehnic – Panaete Ana-Teodora, și fotoreporter sportiv – Bobar Mihaela.
Gheorghe Vasile a jucat fotbal la Fepa `74 Bârlad, fiind ultima generație care a activat în acest îndrăgit club bârlădean. A început să joace fotbal în 1989, avându-l ca antrenor pe Virgil Grigoraș, iar în 1995 a fost selectat în echipa mare de către Filip Ionașcu.
Experiența sa de 20 de ani în fotbal, talentul și pozitivitatea sa, au fost atuurile care au contat pentru selecționarea sa în lotul României de fotbaliști cu transplant. Echipa a fost deja în două cantonamente de pregătire, în București și Râmnicu Vâlcea, și urmează, în august un al treilea, la Saturn.
Toți membrii acestui lot al României sunt foști jucători de fotbal în ligile României. Fie că au primit un ficat, un rinichi, sau o inimă nouă, pe toți îi unește aceeași pasiune, fotbalul.
Ca Gheorghe Vasile, toți membrii echipei au trecut peste durere și emoțiile transplantului, gândind pozitiv și făcând mișcare. De fapt, acesta este și mesajul bârlădeanului selectat în echipa pentru Cupa Mondiala de fotbal a transplantaților. El îndeamnă pe toți cei care au trecut printr-o operație de transplant să nu renunțe la mișcare și la practicarea unui sport.
„Trebuie să privim transplantul ca pe ceva normal. Cei care au beneficiat de un transplant trebuie să meargă mai departe, să revină la viața obișnuită de dinainte de operație. Nu trebuie să se simtă marginalizați, victime sau persoane bolnave. Trebuie să meargă periodic la controale, dar să facă mișcare și sport, oricare ar fi acesta. Pe mine m-a ajutat enorm activitatea fizică și gândirea pozitivă ș iată că soarta mi-a trimis acest bonus, participarea la o competiție mondială de fotbal pentru transplantați. Voi reprezenta orașul și țara cu mândrie la aceasta competiție de minifotbal și mi-am propus să câștig Cupa. Prin participarea la acest eveniment sportiv dorim să atragem atenția asupra importanței donării de organe, să încurajăm comunitatea largă să susțină donarea de organe. Cei mai mulți dintre pacienții care au primit un organ trăiesc acum. Încurajând donarea de organe, încurajăm viața.”, a declarat Gheorghe Vasile, pentru Puls24.ro.
În vârstă de 44 de ani Gheorghe Vasile, a suferit un transplant de rinichi, în 2021, donatorul salvator fiind sora sa. A fost operat la Institutul Clinic „C.I. Parhon” din Iași, de către profesorul Adrian Covic, și acum urmează cu strictețe recomandările medicale.
A descoperit boala întâmplător. Fiind cadru militar, făcea periodic controale medicale. Analizele nu indicau valori care să-l pună în gardă și totuși se simțea obosit, iar aceasta stare care persista l-a făcut să meargă la un control la Iași. Acolo a aflat că trebuie să facă dializă sau să găsească un donator pentru un transplant de rinichi.
Fără a sta pe gânduri, sora sa l-a salvat de la dializă și i-a salvat viața, oferindu-i unul dintre rinichii săi. Ea este îngerul păzitor la lui Gheorghe Vasile, așa cum sunt sute de români care au donat organele lor sau ale rudelor lor.
Pentru că a fost nevoit să se pensioneze din armată, plt. adj. Gheorghe Vasile s-a ambiționat și după transplant a urmat Facultatea de contabilitate și informatică de gestiune din Iași. Are diploma de economist și acum lucrează în contabilitate.
Cu toate astea, nu a renunțat la fotbal și nici fotbalul la el. Pe 8 septembrie, va intra cu echipa României în competiția mondială a transplantaților, un eveniment care omagiază memoria donatorilor de organe și celebrează viața.
Fie că va câștiga sau nu cupa, Gheorghe Vasile este un luptător și un învingător!
Este o adevarata performanța sa faci sport..dupa..ce ai suferit un transplant..si inca la..varsta de 44 ani..sa iti sacrifici timpul..pentru …o pasiune..,..asa numai un om puternic..din punct de vedere..moral..si ..fizic..poate..rezista. Dl. Gheorghe Vasile merita felicitari si propunerea ca cetatean de onoare al orasului Barlad