- Advertisement -spot_img
sâmbătă, 28 ianuarie 2023
sâmbătă, 28 ianuarie 2023
- Advertisement -spot_img

S-a semnat Acordul de Parteneriat între Centrul Județean de Excelență Vaslui și Direcția Învățământ a Raionului Cahul

Cele mai citite

- Advertisement -

Ziua de 24 noiembrie 2022 este o dată importantă pentru Centrul Județean de Excelență Vaslui deoarece, dând curs invitației formulate de directorul Direcției Învățământ a Raionului Cahul (Republica Moldova), a fost semnat, în cadrul unei ceremonii care s-a desfășurat la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din centrul raional, Acordul de Parteneriat dintre cele două instituții.

„Acordul de Parteneriat este continuatorul unor acțiuni și proiecte anterioare, demarate în 2017 și desfășurate până în 2020, în care au participat aproximativ 600 de cadre didactice și elevi de pe ambele maluri de Prut, din județul Vaslui și raionul Cahul, care au constat în cercuri pedagogice, lecții deschise, serbări și vizite reciproce, proiecte de corespondență școlară. Urmând dorința participanților de continuare a acestei cooperări de succes și dând curs necesității înființării unui centru dedicat excelenței școlare la Cahul, s-au stabilit pașii acestei inițiative care prefațează o serie de proiecte ambițioase, care își propun să implice cât mai mulți profesori și elevi dornici de performanță.”, a declarat prof. Gabriela Plăcintă, directoarea Centrului Județean de Excelență Vaslui.

În discursurile pronunțate cu ocazia semnării Acordul de Parteneriat, conducătorii celor două instituții, profesorii Gabriela Plăcintă, directorul Centrului Județean de Excelență Vaslui și Valeriu Baban, șeful Direcției Învățământ Cahul au subliniat importanța continuării cooperării dintre instituțiile de profil din România și Republica Moldova, plus-valoarea activităților precedente, îndeosebi a celor legate de sărbătorirea Centenarului Marii Uniri din 2018 și necesitatea schimbului de experiență în vederea înființării unui centru similar la Cahul, în care elevii dornici de performanță să-și poată perfecționa abilitățile și competențele. 2

Profesorii invitați au fost sărbătoriți cu un spectacol de muzică și poezie franceză oferit cu multă generozitate, abnegație și talent de elevii Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” Cahul, coordonați de doamna profesor Nina Panea. Spectacolul s-a desfășurat sub semnul devizei sărbătorii propuse de Organizația Internațională a Francofoniei: „le professeur de français – créateur d’avenir – profesorul de franceză, creator al viitorului”. Profesorilor de limba franceză li s-au decernat certificatele de participare la stagiul de formare susținut de coordonatorul filialei Vaslui a Asociației Române a Profesorilor Francofoni, profesor Alexandru Mîță, membru al delegației Centrului Județean de Excelență Vaslui. Totodată, din partea Asociației Române a Profesorilor Francofoni, filiala Vaslui, fiecare profesor de franceză prezent a primit în dar un pachet de cărți și metode de limba franceză pentru clasele mici și pregătirea atestatului DELF.

Evenimentul a fost găzduit cu deosebită ospitalitate de Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Cahul al cărui director, profesor Gheorghe Hanganu, a fost prezent în fiecare moment al activității, fie că a fost vorba de vizitarea instituției, de pregătirea frumoasei săli de festivități ori de organizarea spectacolului jubiliar.

Manifestarea a avut o triplă semnificație deoarece, în afara stabilirii reperelor esențiale ale viitoarelor proiecte comune ale Centrului Județean de Excelență Vaslui și Direcției Învățământ Cahul, au fost decernate plachete profesorilor laureați pentru întreaga carieră didactică și s-a procedat la premierea celor mai bune creații ale concursului școlar dedicat limbii franceze. Simbolistica zilei de 24 noiembrie este completată de celebrarea Zilei Internaționale a Profesorilor de Franceză, sărbătoare profesională stabilită de Organizația Internațională a Francofoniei, începând cu anul 2019.

Evenimentul s-a bucurat de prezența Președintelui Consiliului Raional Cahul, domnul Nicolae Dunas și a doamnei vicepreședinte, Tatiana Seredenco. Ambii oficiali au felicitat profesorii prezenți și au înmânat plachete jubiliare pentru cariere didactice de succes unui număr de douăsprezece cadre didactice aflate în pragul pensionării.

- Advertisement -spot_img

Alte articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE