După îndelungi și insistente demersuri, bârlădeanul Marian Leahu a izbutit să se țină de cuvânt în fața angajaților săi, persoane cu dizabilități. Propunerea sa privind obținerea scutirii de la plata CASS pentru angajații cu dizabilități a fost luată în considerare la Camera Deputaților. Membrii Comisiei juridice din această cameră au votat pentru modificarea articolului 154, litera e) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal.
Astfel, autorul moral al acestei modificări legislative e pe cale să facă dreptate în ceea ce privește reținerea contribuțiilor sociale de sănătate, din salariu.
„Nevoia unui cadru legal care să facă dreptate persoanelor cu dizabilități, care sunt încadrate în câmpul muncii, a apărut după ce angajații mei, persoane cu handicap, mi-au spus că sunt mari diferențe între salariul brut și cel net. Eu le-am explicat că această diferența rezultă ca urmare a achitării de către mine, ca angajator, a contribuțiilor la pensii, șomaj și a contribuției sociale de sănătate. Mi-au arătat cardul de sănătate și mi-au spus că ei sunt asigurați medical, conform legii 448/2006, privind drepturile persoanelor cu handicap. Le-am promis că voi face demersuri la ANAF, ceea ce am și făcut, numai că cei de acolo mi-au răspuns că aceste rețineri se fac în baza Codului Fiscal, legea de bază pe care trebuie să o respecte. Atunci mi-am dat seama că trebuie să acționez mai sus, pentru că nu mi s-a părut normal ca oamenilor aceștia, și așa năpăstuiți de soartă, să li se rețină pentru Sănătate bani din venituri, dacă ei sunt asigurați, prin Legea 448/2006.”, a declarat pentru Puls24.ro, Marian Leahu.
Acesta spune că, din dorința de a ajuta acești angajați ai săi, le-a oferit timp de mai multe luni, până când a fost nevoit să restrângă activitatea, tichete de masă cu valoarea contribuției sociale de sănătate care li se reținea din salariu.
În 2021, Marian Leahu, s-a înscris într-un partid, unul relativ nou pe eșichierul politic. Aflase că dacă este înregimentat politic, parlamentarii de Vaslui vor putea rezolva mai repede problema. A depus o petiție la biroul unei deputatei de Vaslui, dar pentru că între timp petiția nu mai era de găsit, a mai scris una, în 2022. A continuat să aducă în discuție problema și după multe insistențe, proiectul de lege inițiat de deputata de Vaslui, la solicitarea lui Marian Leahu, a fost aprobat.
În februarie 2024, proiectul legislativ de modificare a articolului 154, litera e), a ajuns pe masa Comisiei juridice din Camera Deputaților. După ce a primit în luna februarie a acestui an avizul Comisiei juridice, pe 26 iunie proiectul de lege a primit și avizul Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare. Urmează ca proiectul legislativ să fie supus votului final în plenul Camerei Deputaților.
În 2021, Marian Leahu a înființat o societate, cu finanțare din fonduri europene prin POCU, al cărei obiect de activitate era repararea roților de bicicletă. În 2022 avea șase angajați, toți persoane cu dizabilități. În vreme ce la nivelul UE, de 33% dintre persoanele cu dizabilități sunt integrate în câmpul muncii, în România doar 7% dintre aceste persoane beneficiază de un loc de muncă.