- Advertisement -spot_img
miercuri, 6 decembrie 2023
miercuri, 6 decembrie 2023
- Advertisement -spot_img

Problema lipsei locuințelor nu reprezintă o prioritate pentru administrația Boroș

Cele mai citite

- Advertisement -

A trecut încă un an și, odată cu el, speranța bârlădenilor care așteptau ca Primăria să le repartizeze o locuință socială sau să obțină o locuință ANL. Sute de bârlădeni așteaptă de ani buni o locuință în care să se mute cu familia și în care să locuiască în condiții civilizate. Cei mai mulți se află pe lista de așteptare pentru o locuință socială, pentru că situația materială nu le permite să stea în oraș cu chirie sau să-și cumpere o locuință.

Zeci de bârlădeni care figurau pe lista de așteptare pentru o locuință ANL nu se mai încadrează în criteriile de acordare a unei astfel de unități locative, pentru că au depășit vârsta de 35 de ani, cererile fiind depuse de unii dintre ei pe vremea când aveau 25 de ani.

Problema locuințelor se află în top 3 priorități ale bârlădenilor și, din păcate, nu este niciun semn că aceasta va fi rezolvată măcar pentru o parte dintre ei. Oamenii locuiesc cu părinții și alți membri ai familiei în unități locative subdimensionate, fără niciun fel de intimitate, iar singura speranță a lor era să primească o locuință de la Primărie, fie socială, fie prin ANL, sau în unele cazuri o locuință de serviciu.

La Bârlad, nu s-au mai construit locuințe de mulți ani. Administrațiile anterioare au reușit totuși, între 2001 și 2015, să se implice și să rezolve o parte din cererile populației, construind patru blocuri ANL cu un total de 160 de apartamente, unul pe strada Victor Ion Popa, două pe strada Trestiana și unul pe strada Lirei.

În aceeași perioadă, au fost repartizate alte câteva sute de locuințe sociale, pe strada Cpt. Grigore Ignat, unde au fost construite module, în care au fost mutați chiriașii de la „ghetou”, sau în două imobile reabilitate, unul pe strada Alexandru Vlahuță și altul la blocul CFR, acesta din urmă reabilitat cu bani de la guvernul elvețian.

Sub administrația primarului Dumitru Boroș nu s-a construit nici măcar o unitate locativă, situația fiind „rezolvată” prin mutări ale chiriașilor dintr-o locație în alta.

Blocurile ANL ce urmau a fi construite în zona Bariera Puiești au rămas la stadiul de intenție, municipalitatea realizând doar un zid de sprijin și cam atât. Edilul Dumitru Boroș nu a reușit să identifice nicio sursă de finanțare pentru ridicarea de locuințe sociale și nici să convingă ANL să suplimenteze fondurile pentru ridicarea celor trei blocuri din cartierul Bariera Puiești, despre care se vorbește de mai bine de un deceniu.

Promisiunile primarului Boroș privind construcția de blocuri ANL nu au fost onorate

Încă de la preluarea primului mandat, primarul Dumitru Boroș promitea bârlădenilor că se va implica astfel încât la Bârlad să se construiască blocuri ANL pentru tineri, dar și pentru profesori și medici.

Ultima dată, în martie 2021, a fost trecut pe ordinea de zi a unei ședințe de Consiliu un proiect privind darea în folosință gratuită a terenurilor cu destinația construcții de locuințe prin ANL.

Edilul argumenta atunci că este nevoie de aceste unități locative pentru tinerii specialiști din învățământ. Terenul de 1.000 mp identificat era pe strada Trestiana, în zona în care se află blocurile de la Cărămidărie.

Un proiect similar a fost aprobat de consilieri în mai 2018, când s-au avut în vedere două terenuri, unul de 1.000 mp, situat chiar în curtea spitalului, iar al doilea, vizavi de Cinematograful „Bârladul”, cu o suprafață de 420 mp.

Reprezentanții Primăriei spuneau că pe terenul de la spital urma să fie ridicat un bloc cu 20 de locuințe, pentru medici rezidenți și specialiști, iar pe celălalt teren, un bloc de 40 de locuințe, pentru cadrele didactice calificate. Însă, după doar câteva luni, hotărârea respectivă a fost abrogată.

În primul mandat, primarul Dumitru Boroș nu și-a ținut promisiunea, în schimb, în campania electorală pentru al doilea mandat promitea bârlădenilor că se vor construi blocuri ANL, reiterând ideea că până la finalul mandatului va începe construirea unui bloc ANL pentru medici.

Între timp, nu s-a întâmplat nimic în privința construirii de noi unități locative, iar pe bârlădenii aflați în așteptarea unei locuințe primarul Dumitru Boroș îi întâmpină la audiențe cu ridicarea din umeri, pasând vina pe autoritățile centrale, uitând de fapt că a ieșit primar din partea unui partid aflat la guvernare.

Din când în când, însă, edilul îi informează pe bârlădeni că există premisele ridicării unui cartier rezidențial în nordul orașului. Evident, este vorba despre o investiție privată și e greu de crezut că sutele de familii care stau înghesuite în case și apartamente minuscule, trăind din salarii minime pe economie sau și mai puțin, își vor permite vreodată luxul de a cumpăra o locuință nouă la prețuri exorbitante.

Cei mai mulți bârlădeni nu vor primi niciodată un împrumut de la bancă pentru a-și putea achiziționa un apartament. Șansa acestora este să le fie repartizată o locuință socială sau ANL, însă după felul în care se „mișcă” lucrurile, problema locativă a acestora nu va fi rezolvată prea curând.

Rămân cu întrebarea cum de alte primării din județ reușesc să construiască și astfel de locuințe, iar la Bârlad acest lucru pare imposibil?

- Advertisement -spot_img

Alte articole

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE