- Advertisement -spot_img
luni, 28 noiembrie 2022
luni, 28 noiembrie 2022
- Advertisement -spot_img

Primăria Bârlad plusează! Oferă suma incredibilă de 1.428 de lei pe câine capturat

Cele mai citite

- Advertisement -

Primăria Bârlad scoate la licitație, pentru a treia oară, concesionarea Serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân din oraș. Tariful oferit este unul exorbitant, mai mult decât dublu față de cheltuielile reale pe câine, dar Primăria a plusat pentru că vrea să concesioneze urgent acest serviciu, întrucât la primele două licitații nu s-a înscris nimeni.

Consilierii locali întruniți azi dimineață, la ora 8.30, în ședința extraordinară, au aprobat tariful de 1.200 lei (fara TVA), pe câine capturat, față de 1.000 de lei fără TVA, sumă propusă în proiectul inițial de pe ordinea de zi.

Consilierul Corneliu Pleșu a venit cu amendamentul creșterii tarifului cu 200 lei, pentru a atrage posibilii concesionari. Acesta spune că așa ar fi mai multe șanse ca serviciul să fie concesionat, după ce a aflat de la Olga Ungureanu, șefa Serviciului Gospodărie Comunală și Locativă, că în țară cel mai mic tarif ar fi de 1.000 lei fără TVA.

Noi am aflat altceva, respectiv că în țară sunt foarte puține asociații care percep un tarif de 1.000 de lei fără TVA pe câine, majoritatea percepând între 350 și 850 lei fără TVA, cu excepția, evident, asociației „Sprijină câinii” a doctorilor Păun, și societății Felina Vet din Constanța, condusă de domnul Istrate, cu care Primăria Bârlad a mai lucrat ilegal în anul 2018.

Nu au lipsit discuțiile în contradictoriu pe marginea acestui proiect, discuții care au fost întrerupte de către consiliera Carmen Dima, președinta de ședință, care a solicitat închiderea microfoanelor. Asta, mai ales după ce consiliera Gabriela Plăcintă a atras atenția inițiatorilor proiectului că suma alocată este foarte mare, multe familii neputând aloca lunar pentru copii atâția bani.

Nu întâmplător, ședința extraordinară a fost programată dimineață la ora 8.30 și online. Asta a scutit inițiatorii proiectului de prezența presei la dezbaterea unui subiect fierbinte, lăsat în aer de administrația Boroș, prezentat pe larg în mass-media de ziariștii cărora nu le este frică să spună lucrurilor pe nume.

Proiectul a trecut cu majoritatea voturilor consilierilor, câțiva abținându-se, iar alții votând împotrivă.

Realitatea este că Primăria a intrat în criză de timp și este disperată să rezolve problema câinilor, care nemulțumește pe bună dreptate populația orașului.

Câinii au început să meargă în haite mai ceva că la sate, iar perioada de împerechere s-a prelungit din cauza vremii cu temperaturi ridicate pentru lunile octombrie și noiembrie, ceea ce îngreunează situația.

Pentru toate acestea vinovatul principal este edilul orașului, care nu a luat în calcul o variantă alternativă pentru a asigura continuitatea activității serviciului, după ce a încetat în iunie contractul cu Asociația „Sprijină câinii”.

Speranța pe care probabil o avea Primăria venea de la ONG-urile din Bârlad care apără drepturile animalelor, numai că acestea nu au mai fost interesate, din cauza atitudinii municipalității. Carmen Dima, președinta ședinței de astăzi, a ținut să le blameze, spunând că „doar gura e de ele”.

Îi reamintim doamnei consilier, primarului și tuturor barladenilor, că ONG-urile și-au bătut gura ani la rândul pentru a fi luată serios în calcul sterilizarea câinilor din curți.

În 2016 ONG-urile aveau bani să sterilizeze toți câinii din Bârlad, numai că Primăria nu le-a acordat atenția cuvenită și nu a sprijinit campaniile de sterilizare ale acestor asociații.

Acum este recesiune, iar nivelul sponsorizărilor a mai scăzut. Dacă în ultimii șase ani Primăria ar fi fost un partener serios cu ONG-urile, astăzi nu mai era un câine pe stradă. Dar a preferat să arunce milioane de lei pe un serviciu care s-a dovedit ineficient și așa va fi și pe viitor, pentru că el nu rezolvă problema de fond.

Municipalitatea nu a învățat nimic din experiența anilor trecuți și iată că în 2022, când bugetul Primăriei, chipurile, e sărac și trebuie să se strângă șurubul, se dă drumul la punga cu bani, nu pentru sterilizări, care se fac în număr limitat, ci pentru prinderea câinilor, oferind în disperare 1.428 de lei pentru un câine capturat. Primăria este dipsusă, așadar, să aloce în cei doi ani peste 3,4 milioane de lei, bani care vor rezolva doar pe moment problema câinilor fără stăpân, dacă nu se face în paralel și sterilizarea câinilor din curți.

În loc să ia în calcul internalizarea serviciului, care ar aduce economii la buget, caută de luni de zile să-l externalizeze și astfel să arunce milioane de lei pe concesionare, fără ca fenomenul să fie stopat.

Având în vedere votul inexplicabil al consilierilor care au fost de acord cu acest tarif exorbitant, Organizația PSD Bârlad a reacționat imediat printr-un comunicat postat pe pagina oficială.

„Bârlădeni, vi se pregătește ceva!

Majoritatea PNL-USR din consiliul local au decis la propunerea înțeleaptă a dlui Pleșu(ALDE) să transforme greutatea unui câine maidanez în AUR de 24 k și apoi în lei. Astfel, un câine capturat la Bârlad de colegul de partid al lui Boroș va costa 1500 lei cu TVA.

Dacă nu cumva pe străzile Bârladului bântuie câinii Dingo sau niște tigri albi, înseamnă că Boroș “a pus-o” iar de o afacere bănoasă cu parandărăt ghebos.

Nu-mi stă în fire să bănuiesc oamenii aiurea, dar aici pare clar o afacere ce trebuie investigata!!!

Să vă explic: în 2016 Boroș a găsit un contract de gestionare a câinilor fără stăpân semnat de administrația PSD a Bârladului cu un ONG. Dacă veți consulta contractul și bilanțul de mai jos veți observa că un câine capturat, castrat, tratat și hrănit 30 de zile costa bugetul local 180 de lei!!!

În Noiembrie 2018 Boroș renunță la contractul cu ONG-ul și aduce un anume veterinar Istrati de la ASPA IVETS ca să captureze câini pentru 700 lei/bucata!!! Pentru că acest veterinar abonat la contracte de gen la primăriile conduse de liberali dorea să prindă câinii și să-i ducă la Fundulea în vederea eutanasierii, legea interzicând pentru 30 de zile mutarea câinelui din localitate astfel încât să poată fi adoptat sau recuperat de stăpân, la presiunea iubitorilor de animale Istrate a plecat.

Acum apare la orizont colegul de partid al primarului, dr. Păun de la Vaslui. Contractul cu Dedicație a fost semnat pe 3 ani pentru suma de… 21,5 miliarde lei vechi sau mai exact 500 000 € !!! Adică vreo 900 lei/câine fără TVA. AICI SUNT BANII DVS.! ar spune un clasic in viață.

Să comparam:

1. Contract semnat de PSD pentru 2 ani(2016-2018) 2,6 miliarde lei vechi, adică 50 mii € unde s-au capturat câinii 180 lei/ buc.

2. Contract semnat de PNL cu Păun pentru 4 ani (2018-2022) 21,5 miliarde lei vechi, 500 sute mii € unde s-au capturat câinii la 900 lei/buc.

3. Propunere PNL-USR astăzi 1200 lei/câine +TVA adică aproape 1500 lei.

Ceea ce nu pricepe nimeni este faptul că la banii aceștia nu numai că nu vor dispărea câinii comunitari dar se vor înmulți prin importuri masive coordonate chiar de cel care gestionează serviciul pentru că, iată!, câinii sunt izvor de bogăție la Bârlad!

Pentru aceasta și multe altele, mulți ar trebui să plece din primărie.

PS: Soluția este revenirea la gestionarea directă a serviciului. Colaborarea cu ONG-urile pentru sterilizare și adopție. Baza materială este, cea umană se formează! Totul va fi mai ieftin.”

- Advertisement -spot_img

Alte articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE