- Advertisement -spot_img
miercuri, 6 decembrie 2023
miercuri, 6 decembrie 2023
- Advertisement -spot_img

Polițiștii rutieri din cadrul IPJ Vaslui au reținut 74 de permise și au aplicat peste 600 de sancțiuni într-o săptămână

Cele mai citite

- Advertisement -

În perioada 14 – 20 noiembrie 2022, polițiștii rutieri și de ordine publică din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, au acționat pentru depistarea conducătorilor de autovehicule care încalcă prevederile legale privind limitele de viteză, neacordarea de prioritate pietonilor, conducerea sub influența băuturilor alcoolice, folosirea telefonului mobil și pentru identificarea bicicliștilor și pietonilor care încalcă prevederile legale privind circulația pe drumurile publice, transmite IPJ Vaslui.

În cadrul activităților desfășurate pe drumurile publice din județul Vaslui, cei 28 de polițiștii rutieri participanți au verificat peste 675 de vehicule și legitimat peste 850 de persoane. În urma neregulilor constatate, polițiștii au aplicat un număr de 604 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 250.393 lei, pentru încălcări ale O.U.G. nr. 195/2002 (privind circulația pe drumurile publice).

Astfel, 68 sancțiuni au fost aplicate bicicliștilor și 89 sancțiuni au fost aplicate pietonilor.

De asemenea, au fost reținute 74 de permise de conducere .

Cauzele care au condus la reținerea permiselor de conducere au fost depășirea limitei legale de viteză – cu peste 70 km/h (9) și depășirea limitei legale de viteză – cu peste 50 km/h (35).

Cu ocazia derulării acțiunii, s-a constatat și săvârșirea a 2 infracțiuni la regimul rutier, respectiv”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe” (4) și ”conducerea unui vehicul fără permis de conducere”(1).

Exemplificăm:

  Sâmbătă, 19 noiembrie 2022, ora 08.23, polițiștii Serviciului Rutier, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe drumul național DN 24, în localitatea Satu Nou, comuna Muntenii de Sus, județul Vaslui, au surprins cu aparatul radar un autoturism condus de o persoana de sex masculin de 28 de ani, circulând cu viteza de 88 km/h pe limitare de 50 km/h. În urma testării cu aparatul alcooltest, a rezultat o alcoolemie de 0,38 mlg/l in aerul expirat.

  De asemenea, sâmbătă, 19 noiembrie 2022, ora 17.00, polițiștii de ordine publică din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe drumul județean243, in localitatea Puiesti, au fost oprit in trafic un biciclist care, în urma testarii cu aparatul alcoolest, a rezultat o alcoolemie de 1,59 mlg/l in aerul expirat.

  Polițiștii au sancționat contravențional atât conducătorul autoturismului cât și biciclistul.

Polițiștii vasluieni atrag atenţia asupra importanţei respectării regulilor de circulaţie şi, în special, asupra celor referitoare la conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice și a substanțelor psihoactive:

Nu vă urcaţi la volan dacă aţi consumat substanțe psihoactive și/sau băuturi alcoolice!

Consumul de substanțe psihoactive și alcool scade capacitatea de reacţie şi de manevrare a autovehiculului, dereglând răspunsul la stimulii optici şi auditivi. De asemenea, alcoolul și substanțele psihoactive scad concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor.

Totodată, pentru reducerea gradului de victimizare prin accidente de circulație, polițiștii rutieri le recomandă conducătorilor auto să adopte o conduită preventivă, să respecte cu strictețe regulile de circulație și să circule cu o viteză adaptată în permanență la condițiile de drum.

           Rulați cu o viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor concrete din trafic, în special când se circulă în coloană! De asemenea, pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule.

Purtați centura de siguranță! Utilizați sistemele de retenție omologate pentru ocupanții din autovehicule!

Nu utilizați telefonul mobil sau alt dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, în timp ce conduceți autovehicule pe drumul public!

Nu bruscați comenzile autoturismului și efectuați fiecare manevră doar după o temeinică asigurare!

Acordați prioritate de trecere pietonilor angajați în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate și semnalizate!

Nu îngreunați traficul și nu obstrucționați vizibilitatea prin opriri sau staționări neregulamentare!

Totodată, polițiștii le recomandă pietonilor să își ia toate măsurile de precauţie, pentru a fi siguri că sunt observaţi în trafic de către şoferi și să fie întodeauna responsabili atunci când traversează strada.

De asemenea, bicicliștii sunt sfătuiți de polițiști să se asigure temeinic înainte de efectuarea vreunei manevre, să circule cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, iar pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă să aibă bicicleta echipată corespunzător.

- Advertisement -spot_img

Alte articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE