- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
duminică, 19 mai 2024
duminică, 19 mai 2024
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

„Mărturii ale spiritualității românești”, expoziție de icoane pe sticlă a elevilor de la Centrul de Excelență

Cele mai citite

- Advertisement -

O fereastră către profunzimile spirituale și artistice ale picturii pe sticlă, formă tradițională de artă. Acesta este mesajul expoziției de pictură „Mărturii ale spiritualității românești”, vernisată ieri în holul Primăriei Bârlad. Autorii lucrărilor reprezentând icoane pe sticlă sunt elevii Liceului Pedagogic „Ioan Popescu”, care se pregătesc la Centrul Județean de Excelență, filiala Bârlad, cu profesorul Sebastian Pascu.

Cuvântul de deschidere a aparținut profesorului dr. Dan Horgan, un autentic meșter popular.

„Icoana pe sticlă a apărut în Transilvania ca un protest al poporului român împotriva cruciadei de catolicizare, după ce generalul Buccow a primit ordin de la Viena să distrugă toate bisericile și mânăstirile ortodoxe. Au fost doborâte 2000 de biserici, iar clopotele au fost transformate în tunuri. Românii ortodocși nu au rămas fără credință, iar atunci când li s-a dărâmat biserica au făcut o alta în casa lor. Așa au apărut bisericuțele mici din lemn și de aici s-a pornit icoana pe sticlă. Vă felicit pentru faptul că îmbrățișați acest meșteșug arhaic. Văd în expoziție icoane din mai multe zone ale țării, inclusiv din Moldova, unde populația a migrat din Transilvania. Vă felicit că aveți curajul să faceți astfel de minunății și fiți mândri că sub coordonarea profesorului vostru, Sebastian Pascu, ați creat adevărate capodopere.”, a transmis prof. Dan Horgan, elevilor Liceului Pedagogic.

Cei nouă artiști care au expus pe simezele din holul Primăriei sunt elevi ai Liceului Pedagogic „Ioan Popescu” și împreună cu alți trei elevi liceeni din Bârlad sunt înscriși la Centrul de Excelență. În fiecare sâmbătă, vin la Liceul Pedagogic și se pregătesc cu profesorul Sebastian Pascu pentru a fi face performanță.

Prezentă la expoziția vernisată ieri, prof. Gabriela Plăcintă, directoarea Centrului Județean de Excelență Vaslui, a ținut să precizeze că, anul acesta, a fost inclusă în premieră în cadrul CJEx disciplina arte plastice, prima disciplină artistică ce se studiază la Centrul de Excelență.

Gabriela Plăcintă i-a încurajat pe elevi să continue să facă performanță și să ajungă olimpici alături de ceilalți colegi ai lor care se pregătesc la CJEx, să relaționeze cu aceștia, inclusiv în taberele la care participă cei mai buni elevi ai județului.

La evenimentul organizat ieri cu ocazia vernisajului expoziției „Mărturii ale spiritualității românești” au participat reprezentanți ai conducerii Liceului Pedagogic, ai Primăriei, precum și elevi ai claselor de arte plastice.

Expoziția „Mărturii ale spiritualității românești” va fi găzduită de Primărie până după Paști, timp în care toți iubitorii de artă și icoane pe sticlă pot să achiziționeze lucrările, întrucât expoziția este cu vânzare.

- Advertisement -spot_img

Alte articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE