- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
joi, 10 octombrie 2024
joi, 10 octombrie 2024
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Liceeni din Bârlad și Vaslui au participat la o lecție de istorie, la Ateneul Național din Iași, prin intermediul Asociației Culturale „Constantin Hamangiu”

Cele mai citite

- Advertisement -

Tineretul trebuie să cunoască istoria neamului, pentru a afla despre ororile trecutului, ce nu trebuie să se mai repete. Aceasta este rațiunea pentru care Asociația Culturală „Constantin Hamangiu” din Bârlad a sprijinit financiar deplasarea unui grup de liceeni din Bârlad și Vaslui în capitala Moldovei. Delegația a participat la două evenimente organizate cu ocazia comemorării a 80 de ani de la Pogromul de la Iași.

Elevii, olimpici la istorie și științe socio-umane, însoțiți de câțiva profesori, au fost prezenți la Ateneul Național din Iași, la lansarea volumului „Războiul sfânt al rasei – Eugenia și protecția națiunii în Ungaria 1900-1919″, autor Marius Turda, profesor la Oxford Brookes University și la expoziția itinerantă „Moștenirile globale ale eugeniei”, curator același Marius Turda.

„Aceste două evenimente găzduite de Ateneul Național din Iași au loc în contextul comemorării a 81 de ani de la Pogromul de la Iași (27-30 iunie 1941) și am considerat important ca elevii olimpici la istorie să cunoască istoria așa cum s-a întâmplat și astfel de evenimente tragice să nu se mai repete. Prin astfel de activități putem disemina informația mai ușor în rândul elevilor, astfel încât ea să circule. E nevoie ca elevii să conștientizeze ororile războiului, care au dus la uciderea a mii de evrei nevinovați.”, ne-a declarat prof. Andrei Huiban, președintele Asociației Culturale „Constantin Hamangiu”.

Printre cei care au participat la activitățile de la Ateneul Național Iași a fost și consilierul local Sorin Răducanu.

Grupul de elevi și profesori a vizitat apoi curtea fostei Chesturi din Iași, unde au fost executați evreii. Au studiat fotografii, imagini, documente care sunt prezentate în acel loc, în care a fost amenajat și un muzeu spre aducerea aminte a ceea ce a însemnat unul dintre cele mai odioase evenimente din istoria noastră.

- Advertisement -spot_img

Alte articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE