- Advertisement -spot_img
luni, 28 noiembrie 2022
luni, 28 noiembrie 2022
- Advertisement -spot_img

Îngrijorare în rândul oamenilor de cultură din Bârlad. Bustul lui Alexandru Vlahuță a fost dislocat de pe soclu

Cele mai citite

- Advertisement -

Vigilență maximă! Bustul lui Alexandru Vlahuță, amplasat în Gradina Publică din Bârlad, pare să facă din nou cu ochiul iubitorilor de bronz. Aceasta este părerea unor bârlădeni care au observat în ultimele zile că bustul este ușor dislocat de pe soclu. Cum cutremurul de 5 grade nu putea mișca într-atât lucrarea, de altfel foarte grea, presupunerea bârlădenilor pare plauzibilă.

Posibil ca hoții să fi încercat să-l dea jos și să nu fi reușit. O atentă vizionare a imaginilor de pe camerele de luat vederi, în cazul în care există în zonă, ar putea fi edificatoare.

Dacă bustul a fost dislocat din motive edilitare, ar fi bine ca autoritățile să facă public acest lucru și în același timp să manifeste vigilență.

Oricum, semnalul de alarmă tras de bârlădeni este de luat în seamă, la fel ca și preocuparea lor pentru păstrarea lucrărilor de artă de referință. Dacă acum e posibil să fi fost vorba despre o tentativă de furt, în urmă cu 22 de ani, bustul a fost realmente furat.

Bustul scriitorului Alexandru Vlahuță a fost subtilizat în noaptea de 26/27 februarie 2000 și a fost găsit pe 8 aprilie 2000, în curtea unui bârlădean ce locuia pe strada Ardeal. Acesta l-a cumpărat de la trei indivizi, autorii furtului mediatizat de presa locală la vremea respectivă.

După recuperarea operei de artă, care, din fericire, nu a fost topită, a fost realizat la SC ABROM un sistem de prindere mult mai sigur, astfel încât posibilitatea de desprindere să fie cât mai mică.

Bustul lui Vlahuță este o lucrare a sculptorului cu origini bârlădene Dimitriu Bârlad și este obiect de patrimoniu. El a fost amplasat în Grădina Publică și inaugurat în 1924, prin strădania Ligii pentru Drepturile Femeii din Bârlad.

A fost special adus în Grădina Publică, pentru că autorul volumului „România pitorească” venea deseori la promenadă aici, Grădina Publică fiind și un loc de inspirație pentru scriitor.

- Advertisement -spot_img

Alte articole

2 COMENTARII

  1. De ce poliția locală nu mai patrulează prin parcuri și cimitire, de când este Director dom.Chelaru nici nu-i mai vezi și dacă apar stau numai în mașini parcă ia fătat masa în ele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE