- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
vineri, 29 martie 2024
vineri, 29 martie 2024
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Impulsionat de presă, managerul Spitalului „Elena Beldiman” a reușit să asigure investigații imagistice gratuite pacienților din Ambulatoriu

Cele mai citite

- Advertisement -

În sfârșit! Laboratorul de imagistică din cadrul Ambulatoriul de specialitate al Spitalului „Elena Beldiman” din Bârlad va încheia contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Vaslui, astfel încât, începând de zilele următoare, pacienții vor beneficia de investigații imagistice gratuite.

În urma sesizării de către presă a faptului că pacienții din Ambulatoriul spitalului bârlădean puteau beneficia, de un an și jumătate, de radiografii și ecografii numai contra cost, dar și datorită implicării CJAS, managerul Ciprian Feraru a fost nevoit să rezolve această problemă.

Miercuri, Spitalul „Elena Beldiman” a depus o cerere la CAS Vaslui, prin care solicită ca laboratoul de imagistică al Ambulatoriului să intre în contract cu Casa.

Astăzi, urmează să fie semnat actul adițional la contractul spitalului pentru servicii paraclinice, iar în zilele următoare pacienții să poată beneficia de investigații imagistice în Ambulatoriu, fara a mai fi nevoiți să plătească.

O altă noutate este că tot în Ambulatoriu vor putea fi făcute gratuit și investigații CT.

Ambulatoriul Spitalului „Elena Beldiman” din Bârlad era singurul din județ care nu avea încheiat contract cu CJAS pentru laboratorul de imagistică.

Spitalul are patru medici radiologi angajați, unul rezident, care efectuează doar gărzi, și șapte medici colaboratori prin telemedicină. Cu toate acestea, conducerea nu a reușit să convingă în tot acest timp medicii să acopere cele șase ore zilnic la Ambulatoriu, unii dintre ei având colaborări cu clinici private, aflate în contract cu CJAS.

După ce subiectul a fost prezentat în presa locală și națională, lucrurile au început să se precipite. Cel care a sesizat această deficiență majoră a fost Adrian Gheorghiu, fost angajat al spitalului și fost purtător de cuvânt al instituției.

Subiectul a făcut vâlvă, încingând și mai mult spiritele între manager și medicii radiologi. În urma articolelor apărute pe site-ul Puls24.ro, CAS Vaslui s-a autosesizat, mai cu seamă că în presa națională apăruse un alt articol despre măsurile impuse de Curtea de Conturi, Casei de Asigurări Timiș, în urma unui control tematic, măsură ce viza obligativitatea medicilor specialiști de a acorda consultații și în Ambulatoriu.

Mihaela Chitariu, președinta CAS Vaslui, a avut o întâlnire cu managerul Ciprian Feraru, căruia i-a cerut să rezolve problema cu celeritate, pentru a nu se ajunge în situația în care Curtea de Conturi să intervină.

Între timp, un medic radiolog angajat al spitalului a încetat să mai lucreze sub contract cu CAS la o clinică privată.

Managerul Ciprian Feraru declara că încă de la începutul mandatului a știut de această deficiență. A știut, dar nu a reușit să o soluționeze până când presa a adus la cunoștința opiniei publice faptul că pacienții cronici, pacienții care doresc să-și monitorizeze starea de sănătate, mulți cu indicație pentru ecografii, radiografii sau CT, lunar sau la șase luni, nu pot să o respecte decât plătind aceste investigații. Asta, deși legea spune că pacienții asigurați au dreptul la astfel de investigații gratuite, în Ambulatoriu.

Pentru că trebuiau să plătească sume importante pentru ecografii și radiografii, mulți au abandonat monitorizarea sau au fost nevoiți să se deplaseze la Vaslui sau în alte județe, unde laboratorul de imagistică lucra în contract cu CAS.

De la 1 octombrie, ca și în cazul altor servicii medicale decontate de CAS, laboratorul de imagistică va primi un anumit plafon. Însă, legea permite ca anumite categorii de pacienți să fie investigați imagistic peste valoarea plafonului.

Este vorba despre bolnavii cu afecțiuni oncologice, diabeticii, cei cu boli cardiovasculare, cerebrale, neurologice sau pacienții cu boli rare. Aceste investigații vor fi decontate ulterior pe baza unui contract adițional.

Un rol important în reușita acestui demers l-a avut CAS Vaslui, care, printr-o bună comunicare cu presa și conducerea spitalului, a putut să rezolve situația. Bine ar fi ca această colaborare să fie și între managerul Ciprian Feraru și presa locală, pentru că, deși nu este punctul său forte, dialogul este singura cale de soluționare a problemelor și sistemul sanitar.

E adevărat că din proiectul său de management a lipsit orice referire la relația spitalului cu presa, numai că la cursurile de management sanitar pe care le-a urmat în vară a aflat cât de importantă e relația unei unități spitalicești cu mass-media. Ar fi de dorit să și pună în practică ce i-au predat lectorii.

Îi amintim domnului manager că presa a fost cea care a reușit să miște multe rotițe ale angrenajului, pe alocuri ruginit, de la Spitalul „Elena Beldiman”.

Datorită presei, de exemplu, spitalul are un aparat nou în laboratorul de analize medicale, cu care se fac dozări de hormoni tiroidieni. În urmă cu patru ani, laboratorul de analize al spitalului nu mai prelucra analize precum TSH, în condițiile în care aceste analize din pachetul de bază erau decontate de CAS.

CAS Vaslui plătea Spitalului „Elena Beldiman” analizele pentru dozări hormonale, dar laboratorul nu le prelucra întrucât aparatul era defect de mai mulți ani.

Presa locală a sesizat CAS Vaslui și astfel lucrurile s-au rezolvat. Managerul de atunci, la fel de reticent în relația cu presa, a fost nevoit să achiziționeze un aparat nou, care astăzi este de mare folos pacienților.

- Advertisement -spot_img

Alte articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE