- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
joi, 18 iulie 2024
joi, 18 iulie 2024
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Excelență și dedicare la Școala Gimnazială „Manolache Costache Epureanu” din Bârlad. Șefii de promoție Matteo Nițu și Daria Ignat – modele de succes în educație

Cele mai citite

- Advertisement -

În procesul de formare a tinerei generații din România, unde excelența și dezvoltarea personală sunt adesea puse sub lupă, tinerii reușesc să îmbine armonios diferite aspecte ale vieții moderne, cum ar fi educația, relațiile sociale și hobby-urile personale, cu activitatea instructiv-educativă, demonstrând, astfel, o capacitate remarcabilă de adaptare și echilibru, iar cei care obțin rezultate notabile deveni modele pentru generația lor. Este și cazul celor doi tineri deosebiți, Nițu Matteo-Ionuț și Ignat Daria-Maria, care, de curând, au primit din partea colectivului de cadre didactice al Școlii Gimnaziale “Manolache Costache Epureanu”, Bârlad titlul de șefi de promoție, o distincție ce reflectă nu doar rezultatele școlare impresionante, ci și calitățile umane aparte pe care le dețin. Ambii absolvenți și-au încheiat studiile  gimnaziale cu media 10, o performanță ce vorbește de la sine despre nivelul lor de pregătire și angajamentul față de educație.

Parcursul școlar al celor doi tineri a fost marcat de consecvență în obținerea rezultatelor de excepție, demonstrând o mare capacitate de a asimila informația științifică și a o pune în practică, evidențiindu-se la toate disciplinele de studiu. Dincolo de performanțele școlare, ceea ce îi distinge pe acești doi tineri este abordarea holistică a educației. Ei au înțeles că adevărata valoare a cunoașterii nu se măsoară doar în note și medii, ci și în capacitatea de a aplica ceea ce au învățat în situații reale de viață, mergând până la a găsi o modalitate proprie, specifică vârstei, de a se exprima competent, critic, dar și creativ, fără a pierde nimic din frumusețea și candoarea adolescenței.

Nițu Matteo-Ionuț s-a remarcat în special prin pasiunea pentru științele exacte. Profesorii au apreciat capacitatea sa de a înțelege și aplica teorii și concepte abstracte în rezolvarea unor probleme practice. Participarea, cu rezultate notabile, la numeroase olimpiade și concursuri școlare nu doar că i-a adus recunoaștere, dar a devenit și o sursă de inspirație pentru colegii săi. “Visul meu a fost pe jumătate împlinit, având în vedere că voi păși pe o nouă treaptă a vieții. Mi-am propus să studiez în continuare matematica, dar și informatica – o altă mare pasiune a mea. Pentru că sunt un perfecționist, sper ca în viitor să devin un IT-ist priceput.” ne-a declarat Matteo.

Pe de altă parte, Ignat Daria-Maria a excelat în domeniul științelor umaniste, demonstrând o profundă înțelegere a literaturii și istoriei, obținând rezultate notabile atât la fazele județene, cât și la cele naționale ale olimpiadelor și concursurilor școlare. Eseurile și proiectele sale au fost adesea citate ca exemple de analiză critică și gândire originală. Fiind pasionată și de biologie, a participat, cu rezultate foarte bune, la Concursul “George Emil Palade“ propunându-și ca pe viitor să-și aleagă o profesie legată de acest domeniu. “Am învățat din plăcere, constant, iar rezultatele au venit firesc. Îmi doresc mult ca și în anii ce vor veni să fiu la fel de împlinită ca acum, la fel de încrezătoare în drumul pe care îl aleg.” a spus Daria.

Un aspect remarcabil al parcursului celor doi elevi este modul în care au reușit să mențină un echilibru între performanța școlară și dezvoltarea personală. Atât Matteo-Ionuț, cât și Daria-Maria au fost implicați în diverse activități extracurriculare, de la sport la voluntariat, demonstrând că excelența în educație nu exclude, ci, dimpotrivă, încurajează o dezvoltare armonioasă a personalității. Relațiile pe care cei doi le-au dezvoltat cu colegii și profesorii lor sunt, de asemenea, demne de menționat. Descriși adesea ca fiind empatici, cooperanți și întotdeauna dispuși să-și ajute colegii, Matteo-Ionuț și Daria-Maria au devenit exemple de seriozitate și pricepere, dar și foarte populari printre colegii lor. Ei au înțeles importanța colaborării și a sprijinului reciproc, contribuind la crearea unui mediu de învățare pozitiv și incluziv. “Gimnaziul, pentru mine, au fost o rampă de lansare către un vis pe care îl aveam încă din clasele primare.” ne împărtășește Matteo, iar Daria ne spune cât de mult a contat pentru ea mediul în care și-a putut exprima sensibilitatea și pasiunea sa față de educație: „Trebuie să recunosc – succesul meu nu se datorează exclusiv mie și calităților mele, ci și tuturor celor care m-au însoțit pe drumul cunoașterii.”

Profesorii care i-au îndrumat de-a lungul anilor vorbesc cu entuziasm despre etica lor, despre disponibilitatea pentru efort prelungit și despre curiozitatea lor intelectuală, vie și neobosită. „Matteo-Ionuț are o capacitate extraordinară de a vedea conexiuni între diferite concepte, ceea ce îl ajută să abordeze problemele dintr-o perspectivă unică. El nu se mulțumește niciodată cu răspunsuri superficiale, ci caută întotdeauna să înțeleagă fundamentele a ceea ce învață.” remarcă dirigintele său, profesorul Viorel Oasenegre.

În ceea ce o privește pe Daria-Maria, profesoara sa de limba română, Diana Cazacu, o descrie ca fiind „o elevă cu o sensibilitate literară aparte și cu o capacitate de analiză ce depășește cu mult vârsta pe care o are. Interpretările date operelor literare studiate sunt adesea surprinzătoare prin profunzimea lor.

Succesul școlar al celor doi tineri nu a fost obținut peste noapte, ci este rezultatul a mai multor ani de efort susținut și dedicat. Atât Matteo-Ionuț, cât și Daria-Maria au găsit cele mai eficiente metode de învățare și de management al timpului, care le-au permis să facă față cu succes provocărilor venite dintr-un mediu școlar aflat într-o continuă adaptare la normele unei societăți fluide și expansive, menținând în același timp un echilibru sănătos între studiu și alte aspecte ale vieții lor.

Dincolo de performanțele lor școlare, Matteo-Ionuț și Daria-Maria s-au implicat și în diverse proiecte personale sau de grup care au avut ca efect îmbunătățirea mediului școlar. Au participat la mobilități Erasmus, proiecte transfrontaliere, activități literare, de popularizare a științelor aplicate, de voluntariat sau recreative care s-au derulat în școală, dar și în comunitatea locală. Aceste inițiative nu doar că au adus beneficii tangibile de care s-au bucurat toți cei implicați, dar au și demonstrat capacitatea de a-și asuma roluri de lider și de a produce schimbări pozitive în jurul lor. Prin aceste activități, au arătat că excelența școlară poate și trebuie să fie completată de o implicare activă în viața comunității.

Implicarea lor în activitățile școlare și extrașcolare a ridicat standardele pentru toți elevii noștri. Prin efortul lor constant și entuziasmul față de învățare, au arătat că excelența este un obiectiv tangibil, motivându-și astfel colegii pentru a obține și ei rezultate școlare bune și foarte bune. ” a declarat prof. Gabriela Corbeanu, directorul școlii.

Părinții celor doi absolvenți joacă, fără îndoială, un rol crucial în succesul lor. Ei au creat un mediu familial care a încurajat curiozitatea intelectuală și dezvoltarea personală. Așa cum au declarat în nenumărate rânduri celor care le-au solicitat o cheie a succesului, întotdeauna i-au încurajat să-și urmeze pasiunile și să privească educația ca pe o oportunitate de creștere personală, nu doar ca pe o obligație, punând accentul pe importanța echilibrului între studiu și alte activități, cele care le-au încurajat și latura creativă, socială a vieții.

Privind spre viitor, atât Matteo-Ionuț, cât și Daria-Maria au planuri ambițioase. Matteo-Ionuț își dorește să urmeze o carieră în inginerie sau cercetare științifică, visând să contribuie la dezvoltarea unor tehnologii inovatoare care să aducă beneficii societății. Daria-Maria, pe de altă parte, se gândește la o carieră în domeniul umanist sau în cel al științelor naturii.

Ambii absolvenți sunt conștienți că drumul spre realizarea acestor obiective va fi plin de provocări, dar se simt pregătiți să le înfrunte. Experiențele acumulate în anii de gimnaziu, combinația de cunoștințe științifice solide și abilități sociale dezvoltate, precum și etica muncii pe care au cultivat-o, le oferă o bază solidă pentru viitoarele lor realizări.

Povestea de succes a celor doi șefi de promoție de la Școala Gimnazială “Manolache Costache Epureanu” din Bârlad, Ignat Daria-Maria și Nițu Matteo-Ionuț, ne invită pe toți să reflectăm asupra rolului și importanței educației în îmbunătățirea calității vieții. Ei ne arată că excelența școlară, atunci când este îmbinată cu dezvoltarea personală și implicarea socială, poate forma indivizi capabili să aducă schimbări semnificative în plan social. Este o lecție valoroasă pe care ar trebui să o păstrăm în minte și să o promovăm pentru a menține și, deopotrivă, aprecia educația prin nivelul înalt la care se situează în palmaresul activităților sociale.

Colectivul cadrelor didactice de la Școala Gimnazială “Manolache Costache Epureanu”, Bârlad le urează mult succes pe mai departe tuturor absolvenților, dar în mod special acestor tineri frumoși, talentați și muncitori. Sunt o comoară neprețuită pentru părinții lor și, deopotrivă, cea mai valoroasă distincție pentru cadrele didactice care le-au vegheat eforturile încă de la primii pași.

Ne bucurăm că istoria ne-a oferit privilegiul de a contribui la formarea acestor tineri talentați. Ne mândrim cu ei! Felicitări!”, a declarat prof. Gabriela Corbeanu, directorul școlii.

- Advertisement -spot_img

Alte articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE