- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
luni, 2 decembrie 2024
luni, 2 decembrie 2024
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Emoționanta poveste a unui elev de la Liceul Tehnologic din Zorleni, pasionat de Level Design, dar care nu are calculator

Cele mai citite

- Advertisement -

La cei 17 ani ai săi, Mihai Siminescu, elev în clasa a XI-a la Liceul Tehnologic „Marcel Guguianu” din Zorleni, demonstrează că indiferent în ce sat ai învăța și oricâte probleme de familie ai avea, dacă vrei să-ți urmezi visul, poți trece prin toate lăsând în urmă temeri și suferințe ce păreau a nu se mai sfârși.

Elevul Mihai Siminescu a reușit să obțină locul III la faza județeană a Olimpiadei de Engleză, desfășurată în această lună. De mic, a fost pasionat de engleză și a învățat-o mai mult singur în școala generală.

La Liceul Tehnologic „Marcel Guguianu” din Zorleni, Mihai studiază limba engleză cu profesoara Alina Siminciuc, cea care a remarcat potențialul elevului și l-a încurajat să aprofundeze și mai mult limba lui Shakespeare.

Adolescentul, destul de introvertit, și-a deschis sufletul în fața profesoarei, care i-a acordat încredere. Mihai Siminescu are deja câteva poezii scrise în limba engleză, cochetând încă din clasa a treia cu creația lirică.

„Engleza este o pasiune foarte mare a mea. Este ceva ce face parte din mine. Citesc, scriu, studiez în engleză. O prefer limbii române deoarece oferă vorbitorului o flexibilitate incredibilă în vorbire și exprimare și de multe ori gândesc în limba engleză. Am fost foarte fericit să aflu rezultatele de la faza locală și de la cea județeană a Olimpiadei de Limba engleză. Chiar dacă nu m-am calificat la faza națională, locul III este un rezultat bun, care mă motivează.”, ne-a declarat Mihai Siminescu.

Acesta spune că are și o carte în lucru, sub numele „Cel mascat”, care urmărește povestea unui anti-erou în drumul său spre glorie, alături de zeii olimpieni, și încercările sale disperate de a afla adevărul.

Marea pasiune a lui Mihai, însă, este Level Design-ul. Îi place foarte mult să creeze pe calculator arhitectură 3D. A studiat articole și pagini întregi pe internet despre psihologia din spatele unui design, modul în care lumina unei camere afectează starea privitorului, cât și „toate ciudățeniile și trucurile” programului pe care îl folosește.

„Source Engine este programul pe care îl folosesc alături de ustensila Hammer Word Editor. Valve (cunoscut mai informal sub numele de Hammer și numit anterior Worldkraft) este instrumentul oficial de proiectare a nivelurilor pentru sistemele GoldSource, Source și Source 2 (sub care rulează majoritatea jocurilor Valve la noi). De asemenea, este inclus în fiecare joc realizat cu Source Engine, care nu este un mod. Din păcate, nu am instrumentele necesare pentru a face tranziția la noul, modernul și stabilul Source 2, care a fost lansat în 2018, și în schimb, folosesc ustensilele mai vechi, lansate în 2004. Eu nu am un laptop sau un calculator pe care să fac toate acestea, depind de ceea ce-mi este oferit de școală, sau, când am timp, lucrez de pe PC-urile rudelor mele.”, a mai adăugat Mihai.

Adolescentul spune că are acum lucrează pe un laptop primit de la directorul liceului, prof. Liviu Gându, însă, la sfârșitul săptămânii, când se va încheia Școala Altfel, va trebui să-l înapoieze.

Familia lui Mihai este reprezentată de mătușa din partea tatălui și de fiul ei, care locuiesc în comuna Epureni. Zilnic, băiatul face naveta la Zorleni, pentru a frecventa cursurile liceale.

Copilăria lui Mihai nu a fost una tocmai ușoară. Până la 9 ani, a locuit cu părinții săi la Galați. Acolo a studiat timp de doi ani și jumătate pianul, la Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin”.

De la 9 ani, după ce părinții s-au despărțit, Mihai a locuit la mătușa sa dinspre tată. Un pic mai târziu, băiatul a ajuns în grija bunicii dinspre mamă, dar aceasta nu avea posibilități pentru a-l întreține, așa că, în cele din urmă, copilul a fost integrat în familia lărgită a tatălui, în grija căruia a fost încredințat.

Pe mamă nu a văzut-o decât de două ori. Cu toate acestea, nu are resentimente nici față de ea și nici față de tată.

„Viața mea o pot considera parte a unui show de comedie dramatică. De-a lungul vieții mele, au fost foarte multe suișuri și coborâșuri. Nu vreau să spun că viața mea a fost atât de diferită față de a celor din jur, însă a fost plină de alegeri și multe din alegerile mele nu au fost ideale. Consider că în ciuda ideii generale a societății, că alegerile ne definesc, noi suntem de fapt ceea ce depășim.”, a mărturisit Mihai Siminescu.

În vreme ce majoritatea copiilor aveau părinții lângă ei, primeau cadouri și se bucurau de copilărie, soarta a fost ceva mai crudă pentru Mihai. La un moment dat, a clacat, dar s-a ridicat și a devenit mai puternic.

Toate frustrările, tristețile și neîmplinirile l-au determinat să se refugieze în muzică, literatură și design pe calculator.

Putea să cadă în capcana alcoolului sau stupefiantelor, al delincvenței juvenile, dar a ales să-și țină mintea ocupată cu lucruri frumoase și să de frâu liber creativității.

Își dorește mai presus de orice să continue pe calea Level Design-ului, dar sunt prea puține oportunități în școală și în zona în care locuiește. Din păcate, nimeni nu îl sprijină. De aceea, ia în calcul ca după liceu să plece în Germania. Părinții lui locuiesc acolo, dar nu la ei se gândește să meargă, pentru că el nu mai face parte din viața lor, ci la prietena lui care este stabilită în această țară, împreună cu părinții.

În Germania ar vrea să urmeze un colegiu care pregătește specialiști în arhitectură 3D. Știe că va fi costisitor, pentru că aceste cursuri, care durează trei ani, trebuie plătite. E dispus să lucreze pentru ca să strângă banii necesari pentru a-și plăti aceste cursuri.

Deocamdată, este elev în clasa a XI-a și trebuie să se pregătească pentru examenul de Bacalaureat. Va continua să facă zilnic naveta Epureni – Zorleni și retur, să-și asculte mătușa care are grijă de el și să spere că va avea și el un laptop performant. Asta l-ar face foarte fericit.

Din când în când, cântă la chitară, instrument pe care l-a studiat singur. Chitara este un prieten bun, la care apelează atunci când este trist.

„Viața unui om e ca saltul unei buburuze, dar fără acest salt, întreg ecosistemul s-ar distruge. Fără acea buburuză mică.”, e de părere Mihai.

- Advertisement -spot_img

Alte articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE