- Advertisement -spot_img
luni, 28 noiembrie 2022
luni, 28 noiembrie 2022
- Advertisement -spot_img

Edilul Bârladului a găsit vinovații pentru înmulțirea câinilor de pe străzi. Primăria e întotdeauna ireproșabilă

Cele mai citite

- Advertisement -

Nu mai e o noutate că primarul Dumitru Boroș evită să-și recunoască greșelile și încearcă dea vina pe alții. Mai nou, pentru eșecul administrației locale, care nu a reușit nici după cinci luni să rezolve problema gestionării câinilor de pe străzi, primarul a găsit țapi ispășitori ONG-urile din Bârlad.

Acuzate de către edil că doar fac zarvă, în loc să se înscrie la licitații pentru concesionarea serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân, ONG-urile ripostează. Spun că nu vor să mai aibă de a face cu Primăria Bârlad, pentru că Dumitru Boroș nu știe să lucreze în echipă.

Primarul Bârladului se lamentează la postul TV de la Vaslui, unde își prezintă obsedant marile realizări, făcând abstracție de marile eșecuri, și critică ONG-urile bârlădene pentru că nu s-au prezentat nici la prima licitație, nici la a doua, unde s-au oferit aproape 1.000 lei pentru un câine capturat.

Aceste asociații care sunt sponsorizate de afară, au fost aduse în discuție și la ultima ședință de Consiliu, evident tot în notă acuzatoare, de către primarul Boroș.

Întrebat de către consilieri care este soluția identificată pentru strângerea câinilor, care s-au înmulțit prea mult, edilul a declarat ca va fi găsită o soluție în perioada următoare. Asta, după ce Olga Ungureanu, șefa de la Gospodărie Comunală și Locativă, a precizat anterior că, fie serviciul de gestionare a câinilor va fi internalizat, fie va fi dat în administrare unui alt serviciu aflat în subordinea Primăriei.

Așadar, din cele prezentate cu reținere și ambiguitate de reprezentanții Primăriei, rezultă că încă nu s-a găsit soluție la aceasta problemă. Rezolvarea problemei câinilor comunitari a fost un obiectiv important în planul de management al orașului, căruia candidatul Dumitru Boroș îi acorda o atenție deosebită în campania electorală.

Dar de la promisiuni la fapte e cale lungă. Nu mai poate da vina nici pe pandemie, nici pe război, nici pe eclipsa de soare, ci doar pe incapacitatea administrației locale, care trebui să găsească urgent o rezolvare.

Despre încredințare directă către un concesionar nici nu poate fi vorba. Este ilegal și primarul știe asta. Asta ar însemna că Primăria ar trebui să suporte toate cheltuiile, așa cum era să se întâmple în 2018, când serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân a fost încredințat direct unei firme.

Primăria a scăpat ca prin urechile acului, pentru că nu a fost dată în judecată, altfel era bună de plată.

De ce nu vor ONG-urile să se mai ocupe de gestionarea câinilor fără stăpân, din Bârlad

Văzându-se într-o situație delicată, în care nemulțumirea populației crește odată cu numărul câinilor de pe stradă, primarul Bârladului arată cu degetul către ONG-uri, reproșându-le, mai mul sau mai puțin voalat, că nu sunt interesate de preluarea serviciului de gestionare a câinilor, adică de nevoile orașului.

Reprezentanții asociațiilor de protecție a animalelor spun ca au încercat de ani de zile sa aibă un dialog și o colaborare constructive cu Primăria dar s-au izbit ca de un zid. ONG-urile spun că nu pot să lucreze în parteneriat cu Primăria, întrucât primarul Boroș nu înțelege noțiunea de echipă.

„Nu ne-am înscris la nicio licitație și nu dorim să mai colaborăm cu Primăria Bârlad. Domnul Boroș nu înțelege ce înseamnă să lucrezi în echipă și, ca atare, nu putem să colaborăm cu instituția pe care o conduce. Dacă ne-ar fi ascultat părerile, astăzi am fi fost departe, iar problema câinilor fără stăpân ar fi fost rezolvată. Nu putem uita umilința la care am fost supuși în acești ani, câte ore am stat pe holurile Primăriei înaintea campaniilor de sterilizare, de parcă noi aveam vreun interes iar Primăria ne făcea o favoare. Cu greu, am reușit să ducem la capăt campaniile, cu excepția acestui an, în care, datorită directorului Mihai Ponea de la DSVSA, am putut face în condiții optime campanii de sterilizare. În anii trecuți am solicitat camere de luat vederi la adăpostul public, unde, printre alte nereguli, animalele erau tratate de cele mai multe ori cu bestialitate. Primăria s-a opus, așa că a trebuit să cerem în instanță acest lucru și așa am reușit. În nenumărate rânduri, am adus la cunoștință edilului Bârladului o serie de probleme grave, printre care și faptul că Asociația „Sprijină câinii” emitea facturi cu TVA de 26%. Nu ne-a ascultat nimeni. Am solicitat Curtea de Conturi și abia apoi s a făcut lumină, s-a dovedit că am avut dreptate. Sunt doar câteva dintre problemele care s-au rezolvat independent de Primărie. Având în vedere această conjunctură, nu putem să avem o colaborare cu Primăria Bârlad, care în relația cu noi s-a dovedit total neserioasă, din 2017 încoace. Vom rămâne în continuare în adăposturile private, să îngrijim câinii, să-i protejăm pe cei din adăpostul public, scăpându-i de la eutanasiere, găsindu-le stăpâni care să îi adopte. Evident, ne vom ocupa și de sterilizarea câinilor și pisicilor cu stăpân, în limita fondurilor donate de iubitorii de animale din străinătate.”, ne-a declarat reprezentanta unui ONG.

Zarva la care face referire primarul Boroș are legătură cu faptul că cele două ONG-uri din Bârlad au avut câștig de cauză în instanță și la Prefectura, instituție pe care au sesizat-o în legătură cu o hotărâre de Consiliu, pe care a anulat-o.

Cum timpul trece și câinii se adună în haite pe stradă, Primăria trebuie să treacă la treabă urgent. Dumitru Boroș spune că a dat dispoziție să se analizeze și soluționeze problema. Asta auzim de câteva luni, dar până acum nu s-a făcut nimic, în afara unor anunțuri prin care Primăria atenționează cetățenii să se ferească de câinii periculoși.

Unica soluție pentru rezolvarea acestei probleme este internalizarea serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân. Culmea, acesta există de mult timp în organigrama Primăriei, doar pe hârtie, numai că trebuie să devină și funcțional.

- Advertisement -spot_img

Alte articole

10 COMENTARII

  1. Nu inteleg prea bine urmatoarele,, Domnul Boroș nu înțelege ce înseamnă să lucrezi în echipă și, ca atare, nu putem să colaborăm cu instituția pe care o conduce. Dacă ne-ar fi ascultat părerile, astăzi am fi fost departe, iar problema câinilor fără stăpân ar fi fost rezolvată. Nu putem uita umilința la care am fost supuși în acești ani, câte ore am stat pe holurile Primăriei înaintea campaniilor de sterilizare, de parcă noi aveam vreun interes iar Primăria ne făcea o favoare,,
    Ar trebui detaliate aceste aspecte pentru ca sunt extrem de grave!

  2. Cand toti se cearta si nu gasesc solutii,cainii sunt castigatori se vor inmulti… Se poate ca de anul viitor sa avem caini cu colaci in coada protejati de Politia Animalelor…

  3. Pe langa faptul că avem haite de câini acum avem și tranșee! Bulevardul Epureanu este că după război și azi nu lucra nimeni pe acolo! Borse lasa-ne că nu ești în stare de nimic! Doar dubla impozitare la unii cetățeni și impozite cat mai mari!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE