- Advertisement -spot_img
miercuri, 6 decembrie 2023
miercuri, 6 decembrie 2023
- Advertisement -spot_img

Deputații USR Claudiu Năsui și Cristina Prună au prezentat la Bârlad bilanțul guvernării PNL-PSD

Cele mai citite

- Advertisement -

Deputații USR Claudiu Năsui și Cristina Prună s-au aflat vineri, 25 noiembrie, la Bârlad, la sediul partidului, pentru a susține o conferință de presă. Scopul întâlnirii cu presa, la care a participat și dr. Ovidiu Ciobotaru, președintele organizației USR Bârlad, a fost prezentarea bilanțului guvernării PNL-PSD, din ultimul an, bilanț prezentat de altfel și în Cartea Neagră, printre autorii căreia se numără și cei doi parlamentari.

În urma analizării activității guvernului din ultimul an, USR consideră că a fost un eșec. Nu s-au înregistrat performanțe în niciun domeniu, populația a sărăcit foarte mult, iar măsurile luate nu vor rezolva problema nivelului de trai, pe termen lung.

Claudiu NĂSUI

„Asistăm la o creștere tot mai mare a nivelului de pauperizare a populației. Pauperizarea gonește românii din România. Și din Vaslui, au plecat foarte mulți cetățeni în alte județe, iar un număr important a luat calea străinătății. Oamenii nu pleacă din țara lor din lipsă de patriotism, ci pentru un trai mai bun, pentru o slujbă mai bine plătită. Ei sunt cei care trimit înapoi bani în țară, ne întăresc moneda mai mult decât o face statul. S-a ajuns aici din cauza diferenței mari între salariile nete. Cauzele sunt multiple, în primul rând sunt cei 45 ani de comunism dar și fiscalitatea aberantă ce persistă. România are cel mai mare impozit pe salariul minim din Europa. USR crede că cel mai bun program social pentru populație este un loc de muncă. În România acestui moment, nu doar salariații sunt vitregiți ci și pensionarii. Degeaba creste punctul de pensie, dacă inflația tot urcă. Noi considerăm că Guvernul actual a făcut alegeri greșite, cu efecte dezastruoase pentru populație. Și asta, pe de o parte, din motive politice, dar și pentru anumite interese. În ciuda faimosului PNDL, au rămas în sărăcie aceleași județe care întotdeauna s-au aflat la polul sărăciei, așa cum este și județul Vaslui. Mesajul USR este clar. România poate fi guvernată mai bine. În cele opt luni în care USR a reprezentat adevărata opoziție, am arătat că am reușit să ne impunem acolo unde a depins de noi și am demonstrat că avem un alt mod de a face lucrurile să meargă, putem oferi o speranță românilor și, dacă vom ajunge la guvernare, vom reforma Romania. România de asta are nevoie, de o reformă.”, a declarat Claudiu Năsui, deputat, vicepreședinte al USR și fost ministru al Economiei în guvernul Cîțu.

În declarația de presă, deputata Cristina Prună a făcut o scurtă sinteză la împlinirea unui an de guvernare PNL-PSD, aducând în discuție creșterea galopantă a nivelului de sărăcie și neputința guvernului de a proteja populația, care nu mai poate suporta creșterile mari de prețuri. Parlamentara a prezentat o radiografie a situației economice a țării.

Deputata USR a subliniat că Guvernul nu s-a ținut de cuvânt când a spus că va strânge cureaua și va sista angajările la stat. Din momentul în care a făcut această promisiune și până acum, a angajat 15.000 de persoane.

Parlamentara a subliniat că guvernul nu a luat în calcul creșterea producției de energie electrică și de gaze naturale, în contextul actual al scumpirii energiei.

Cristina PRUNĂ

„Ce performanță poate exista la Ministerul Energiei, câtă vreme valoarea facturilor a crescut enorm? S-au dat șase ordonanțe de urgență într-un an și problemele tot nu s-au rezolvat. Multe companii s-au închis sau și-au redus activitatea din cauza scumpirii energiei electrice. Sunt 4.000 de oameni care și-au pierdut locul de muncă în industrie din aceasta cauză. Se peticesc ordonanțe și nu se rezolvă nimic. Viziunea noastră este ca taxele din facturi să se reducă și, așa cum este în alte state din Europa, familiile defavorizate să primească o sumă pentru a-și putea susține cheltuie cu energia electrică și încălzirea. Noi am propus 1000 de lei, de exemplu. De asemenea, în cazul firmelor industriale, a IMM-urilor, firme consumatoare de energie electrică, am propus scutirea de taxe pentru jumătate din creșterea prețului la energie, raportată la 1 ianuarie 2022. Dacă s-ar fi luat aceste măsuri în calcul, nu s-ar mai fi ajuns în situația închiderii companiilor. Toate măsurile luate de actualul Guvern nu sunt altceva decât niște plasturi, pentru că nu rezolvă problema pe termen lung. Nu producem destulă energie electrică și gaze naturale. Soluția salvatoare este investirea în producerea energiei și a gazelor naturale. În ultimii trei ani, în România s-a închis 25% din capacitatea de producție. În 2018, exportam energie, acum suntem importatori. A început să crească numărul prosumatorilor, al celor care produc energie prin panouri fotovoltaice, panouri solare sau pompe de căldură, iar surplusul îl vând. Este foarte bine, dar trebuie încurajați. Am propus acordarea unui voucher în valoare de 5.000 lei, pentru fiecare persoană care vrea să își instaleze panouri fotovoltaice sau solare, pentru că în acest moment demersul este greoi.”, a declarat Cristina Prună.

Aceasta a concluzionat spunând că USR are un plan care poate să răspundă provocărilor apărute în această perioadă, are proiecte de lege care pot să scoată România din criză.

- Advertisement -spot_img

Alte articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE