- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
joi, 10 octombrie 2024
joi, 10 octombrie 2024
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Conferința ,,Cercetări în situl getic de la Albești-Cetățuie, Jud. Vaslui. Campania 2022”, la Muzeul „Vasile Pârvan”

Cele mai citite

- Advertisement -

Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad organizează o nouă conferință cu tematică arheologică, în colaborare cu Institutul de Arheologie Iași, Academia Română-Filiala Iaşi, cu tema ,,Cercetări în situl getic de la Albești-Cetățuie, Jud. Vaslui. Campania 2022”. Conferința va avea loc duminică, 26 februarie 2023, ora 1100, la sediul central al muzeului din str. Vasile Pârvan, nr. 1.

Fortificația de la Albești este cunoscută în literatura de specialitate mai veche cu numele de Cetățuia Vladnic și este situată în județul Vaslui, în zona de sud a Podișului Moldovei, în regiunea colinară a Dealurilor Fălciului. Ea a fost cunoscută încă din secolul al XIX-lea, fiind menționată în Chestionarul arheologic al lui Alexandru Odobescu. În afara unui mic sondaj efectuat de către arheologul Ruxandra Alaiba, în anii 1980, nu s-au mai efectuat alte cercetări.

Apărată de un sistem defensiv, constând dintr-un val de apărare de mari dimensiuni, cu șanț, cetatea prezintă o suprafață de circa 0,80 hectare.

Cercetările arheologice în acest sit au debutat în anul 2021. Colectivul a fost format din dr. Alexandru Berzovan (Institutul de Arheologie din Iași) – responsabil științific – secondat de colegii de la Muzeul Județean „Vasile Pârvan” din Bârlad, dr. Mircea Oancă și dr. Mircea Mamalaucă. Au participat, de asemenea, studenți de la Universitatea de Vest din Timișoara și de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, câțiva voluntari și patru muncitori puși la dispoziție de Primăria Albești.

„S-au deschis trei unități de cercetare și s-au efectuat două sondaje de verificare. Scopul primei campanii a fost de a verifica stratigrafia generală a obiectivului, iar rezultatele nu au dezamăgit. Cu această ocazie, au fost surprinse resturile incendiate ale unei locuințe de mari dimensiuni, datată pe baza materialului recuperat între secolele IV-III î.Hr.

Campania din anul 2022 a durat trei săptămâni (22 august-10 septembrie 2022) și s-a încheiat pe 10 septembrie, fiind coordonată de același colectiv.

Cu această ocazie, a fost documentat valul de pământ cu palisadă și șanțul de apărare aferent. Au mai fost surprinse urmele unei locuințe de suprafață incendiate și resturile unei alte structuri adosate pantei interioare a valului în care au fost găsite numeroase fragmente de vase ceramice din secolele IV-III î.Hr.

Invitat este domnul dr. Alexandru Berzovan de la Institutul de Arheologie Iași, Academia Română-Filiala Iaşi.”, a declarat dr. Mircea Oancă, organizatorul conferinței.

- Advertisement -spot_img

Alte articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE