- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
vineri, 21 martie 2025
vineri, 21 martie 2025
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Colegiul Codreanu – exemple de bune practici, pentru două profesoare din Franța, pe tema reducerii bullyingului

Cele mai citite

- Advertisement -

Problema violenţei în mediul şcolar este frecvent întâlnită și studiată. Bullyingul a devenit un fenomen destul de complex, cu o diversitate de forme de manifestare, ceea ce provoacă îngrijorare la nivel social și școlar, cu atât mai mult cu cât, multe din cazurile de violență nu sunt cunoscute.

Astfel, acțiunile de prevenire, conștientizare și luptă împotriva violenței, organizate de Colegiul Codreanu în cadrul orelor de dirigenție, prin intermediul Comisiei pentru prevenirea și eliminarea violenței, dar și prin proiecte educaționale, au avut ecou și în rândul unor instituții din străinătate.

De aceea, în perioada 3 – 7 iunie 2024, doamnele profesoare Malika Djenkal și Laurence Didier, de la Liceul Jacques Ruffié din Limoux, Franța, au venit la liceul bârlădean, într-un stagiu de observare (job shadowing) pe tema bullyingului, prin programul Erasmus+, finanțat de Comisia europeană. Mentor le-a fost doamna profesoară de limba franceză, Corina Macovei, care a abordat, în cadrul orelor, teme ce au vizat cauzele, formele de manifestare și efectele violenței în mediul școlar. De asemenea, în cadrul stagiului, doamnele din Franța s-au întâlnit și cu reprezentanți ai Consiliului elevilor, ai Comisiei pentru prevenirea și eliminarea violenței, cu consilierul educativ și cu consilierul școlar pentru a împărtăși experiențe privind programele implementate de Ministerul Educației din cele două țări pe tema bullyingului.

În acest sens, vineri, 7 iunie 2024, începând cu ora 12, Aula Colegiului Național „Gheorghe Roșca Codreanu” a găzduit Conferința finală a proiectului „S.A.F.E. – Stop Abuzului, Fii Empatic!”, finanțat de Ministerul Educației, prin programul “Împreună prindem curaj”.

Proiectul, inițiat și coordonat de doamna profesor Macovei Corina s-a clasat pe primul loc pe județ în cadrul concursului de proiecte organizat de Inspectoratul Școlar Județean Vaslui și CJRAE Vaslui. La acest concurs au participat 32 de instituții școlare, dintre care doar 9 au primit finanțare. Activitățile proiectului s-au desfășurat în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, fiind implementate de o echipă formată din membri ai Comisiei pentru prevenirea și eliminarea violenței (CPEV):  Silvestru Veronica- Președinte CPEV, Ștefăniță Lucy Ana Maria, Giușcă Gabriela, Bujoreanu Clara Maria și ai Grupului de acțiune pentru creșterea gradului de siguranță în mediul școlar: Cîrjonțu Mihaela – director-adjunct, Oprea Cristina, Tilibașa Aura, Maxim Iulian-consilier educativ și Cumpănici Mona-consilier școlar.

La acest eveniment au răspuns invitației reprezentanți ai instituțiilor partenere: doamna Alina Ciortescu, din partea Asociației „Bună ziua, Copii din România!” și doamna Roxana Miron-Feraru, președinte al Filialei Județene de Cruce Roșie Vaslui. Amintim, de asemenea, și implicarea D.G.A.S.P.C. Vaslui și a Biroului pentru siguranță școlară din cadrul IPJ Vaslui, în realizarea unor activități din cadrul proiectului.

După un cuvânt de deschidere al doamnei director-adjunct, profesor Mihaela Cîrjonțu și al coordonatoarei proiectului, profesor Corina Macovei, a urmat o prezentare susținută de elevii Chiriac Ștefan, Micu Ioana, Mocanu Raluca din clasa a XI-a A și Năstasă Fabiana, din clasa a X-a F. Aceștia au amintit obiectivele specifice ale proiectului, activitățile realizate și rezultatele obținute:

Obiective specifice:

  1. Implicarea unui grup țintă de aproximativ 150 de elevi, 13 de profesori și 15 părinți în activități de cunoaștere și conștientizare a diverselor forme de violență, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024;
  2. Diminuarea cu 20% a numărului de cazuri de cyberbullying, la nivelul liceului, până la sfârșitul lunii iunie 2024;
  3. Consilierea, la finalul lunii ianuarie, a unui număr de 15 părinți ai căror copii au fost implicați în acte de violență;
  4. Creșterea capacității de identificare, interpretare, exprimare și autoreglare a emoțiilor într-o manieră constructivă pentru un număr de aproximativ 25 de elevi, până la sfârșitul lunii iunie 2024;
  5. Formarea de aptitudini, comportamente, atitudini morale și civice în spiritul prevenirii și a raportării faptelor de violență pentru 80% din elevii participanți în grupul țintă al proiectului, până la sfârșitul lunii iunie 2024.

Dintre activitățile proiectului, la conferință a fost amintită activitatea „Respect-prețuire vs. cyberbullying-umilire(30 ianuarie 2024). Activitatea s-a desfășurat de Ziua internaţională pentru nonviolenţă în şcoli, marcată în şcolile de pe toate continentele, la comemorarea morţii lui Mahatma Gandhi, simbolul nonviolenţei în lume. Mesajul transmis a fost: „Iubire universală, nonviolenţă şi pace. iubirea universală este mai bună decât egoismul, nonviolența este mai bună decât violența şi pacea este mai bună decât războiul”. În ianuarie, în Aulă, elevii clasei a IX-a D au prezentat o scenetă despre cyberbullying. S-au notat pe flipchart forme concrete de cyberbullying exemplificate de către elevii din sală. S-au prezentat statistici cu privire la cauzele cyberbullying-ului. S-a vizionat filmul realizat de Consiliul Elevilor : “Cum ne simțim în siguranță pe internet?”. Au avut loc discuții cu elevii din sală pe marginea filmului vizionat. Elevii au fost implicați în jocuri pentru creșterea empatiei: „Să folosim bagheta cuvântului„, „Să intrăm în pantofii celuilalt„.

O altă activitate realizată și prezentată de elevi la conferință a fost cea intitulată „Bullying și Artterapia”, desfășurată pe data de 15 februarie 2024. Activitatea a fost coordonată de doamna consilier școlar, Cumpănici Mona și de diriginta clasei a XI-a E, profesor Macovei Corina. Având în vedere că unul din obiectivele terapiei prin artă îl constituie construirea unui spațiu psihoemoțional sigur, cu efect de calmare, relaxare ori stare de bine, activitatea a fost benefică adolescenților, deoarece le-a oferit un sentiment de control al propriei vieți și al mediului în care trăiesc. Ei au lucrat cu materiale diferite, în funcție de preferințele lor.

O altă activitate prezentată de elevi a fost cea intitulată „Schimbarea începe cu mine – o lume mai bună”, desfășurată în perioada mai-iunie 2024, care a avut următoarele rezultate:

  • Crearea adresei ajutor@colegiulcodreanu.ro, o adresă de email pe domeniul școlii, unde elevii, părinții și profesorii au posibilitatea să raporteze cazuri de bullying care interferează cu spațiul liceului;
  • Crearea „safe space”-ului psihologic, un spațiu psihologic de confort, siguranță și încredere, de unde să se poată acționa optim în situațiile de conflict/bullying.
  • Crearea echipei de Peer Mediation în liceu, împreună cu un flux de elevi care se antrenează spre a fi mai implicați în promovarea stării de bine proprii și a celorlalți.

În cadrul conferinței, eleva Fabiana Năstasă a împărtășit din experiența ei de voluntar la Asociația “Bună ziua, Copii din România!”, unde a beneficiat de cadrul necesar dezvoltării unor modele de gestionare a situațiilor de bullying, prin formarea capacităților de a exprima emoții, de a comunica idei în forme adaptate interlocutorilor, de a consolida toleranța și răbdarea.

După prezentarea făcută de elevi, a urmat intervenția doamnei profesoare Veronica Silvestru, în calitate de președintă a Comisiei pentru prevenirea și eliminarea violenței (CPEV), care a subliniat necesitatea colaborării școlii cu familia și cu instituțiile abilitate în diminuarea fenomenului de bullying. În continuare, doamna Mona Cumpănici, în calitate de consilier școlar, a intervenit cu explicații din punctul de vedere al specialistului, pe baza cazuisticii și a experienței din cabinet. A urmat prezentarea acțiunilor extracurriculare de către domnul consilier educativ, profesor Iulian Maxim, intervenția doamnei Alina Ciortescu, care a subliniat importanța voluntariatului în dezvoltarea personală, emoțională a tinerilor, voluntariat care conferă contexte non-formale de învățare de noi comportamente ce promovează, printre altele, toleranța, creșterea stimei de sine.

Din partea Filialei Județene de Cruce Roșie Vaslui, a ținut un discurs doamna președinte, Roxana Miron-Feraru, care a subliniat impactul lectoratului cu părinții din 30 ianuarie 2024, intitulat „Ai grija de copilul tau!”, din cadrul proiectului S.A.F.E., o dezbatere animată referitoare la cauzele bullyingului și a modalităților de preîntâmpinare a acestora, cu intervenții ale părinților interesați de modul în care pot să-și înțeleagă mai bine copiii care trec prin etapele dificile ale adolescenței.

Prezența părinților a fost salutată și la conferința finală, cînd doi părinți au intervenit scoțând în evidență rolul familiei în identificarea cazurilor de bullying și acordarea de ajutor în cazul copiilor-victime ale violenței, printr-o comunicare permanentă cu școala.

Un moment surpriză, la finalul conferinței, a fost vizionarea unui filmuleț realizat de 7 elevi participanți la mobilitatea de grup din cadrul proiectului Erasmus+ nr. 2023-1-RO01-KA121-SCH-000126959, care a a avut loc în aprilie, în Sicilia, Italia, mai exact, la Liceul Tomasso Gargallo din Siracuza. Aceștia au dorit să pună în evidență necesitatea implicării elevilor în activități de învățare, în contexte non-formale, care contribuie la creșterea stimei de sine, la acceptarea diversității sociale și culturale, la înțelegerea unor mentalități diferite și la dezvoltarea gradului de toleranță față de semenii lor.

Cu alte cuvinte, participarea elevilor la proiectele europene, interacțiunea cu elevi din alte sisteme de învățământ și culturi reprezintă un alt mod de dezvoltare personală, de deschidere către „celălalt” și un instrument, la îndemâna școlilor, de luptă împotriva bullyingului.

- Advertisement -spot_img

Alte articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE