- Advertisement -spot_img
miercuri, 6 decembrie 2023
miercuri, 6 decembrie 2023
- Advertisement -spot_img

Cât costă asigurarea medicală pentru cei care nu sunt angajați sau nu realizează venituri în 2023

Cele mai citite

- Advertisement -

Valoarea contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care vor să se asigure în sistemul asigurărilor sociale de sănătate crește în anul 2023. 

 De la 1 ianuarie 2023, potrivit prevederilor legale în vigoare, salariul de bază minim brut pe țară lunar s-a majorat la 3.000 de lei, față de 2.550 de lei cât era în anul 2022.

       Această creștere determină efecte ce vizează persoanele fizice care vor să se asigure opțional în sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Pentru acestea valoarea contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS), de la 01 ianuarie 2023, crește cu valoarea de 270 de lei/an.

       Precizăm faptul că persoanele fizice care nu obțin venituri impozabile și doresc să se asigure în sistemul asigurărilor sociale de sănătate (pentru 12 luni) trebuie să plătească echivalentul a 10% din șase salarii minime brute în vigoare la data depunerii declarației unice, conform Codului fiscal.

        Persoanele care nu sunt angajate sau nu realizează venituri asupra cărora se datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate se pot asigura în sistemul de asigurări sociale de sănătate dacă depun „Declaraţia unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice” (D212).

       Calitatea de asigurat pentru această categorie de persoane se acordă pentru o perioadă de 12 luni de la data depunerii declaraţiei unice. Baza de calcul a plății contribuției de asigurări sociale de sănătate este egală cu 6 salarii minime brute pe țară în vigoare la data depunerii declarației.
       „Așadar, ținând cont de majorarea salariului minim la valoarea de 3.000 de lei începând cu luna ianuarie 2023, persoanele care vor dori să se asigure în sistemul asigurărilor sociale de sănătate trebuie să plătească anual 10% din 18.000 lei (3.000 lei x 6 luni ), respectiv 1.800 de lei, față de 1.530 de lei cât era în anul 2022.

   Persoanele astfel asigurate  beneficiază de pachetul de servicii de baza pentru toate domeniile de asistenta medicala, in cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate,  de la data depunerii declarației unice la ANAF.”, a transmis ec. Mihaela Chitariu, director general al CAS Vaslui.

- Advertisement -spot_img

Alte articole

2 COMENTARII

  1. Având plătită taxa de Asigurare/un an,,,de fratele meu, are dreptul la un pachet de recuperare pentru o mână ruptă, , unde putem merge,Pentru că, la Policlinica Maieru, nu lucra cu,,CASA DE ASIGURARE ‘,,,el este din Rodna,, vă mulțumesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE