- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
sâmbătă, 20 aprilie 2024
sâmbătă, 20 aprilie 2024
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Aur pentru Vaslui la Festivalul Internațional de Știința ingineriei și tehnologiei, din Tunisia

Cele mai citite

- Advertisement -

Robert Mereuță, de la grupa de robotică a Centrului Județean de Excelență (CJEx) Vaslui, elev în clasa a IX-a la Liceului „Emil Racoviță”, a obținut medalia de aur si premiul I la categoria Științe Aplicate cu proiectul prototip Counter Strike, la I-Fest2 2024, desfășurat în perioada 22-28 martie, în Mahdia, Tunisia.

Obiectivul proiectului a fost sa dezvolte o platforma cu un braț robotic care să imite gesturile umane și să fie controlat  de utilizator folosind IOT protocol. Acest robot este utilizat în condiții de mare risc   cum ar fi manevrarea  bagajelor  periculoase sau în mediu toxic. Utilizatorul care controlează robotul își va instala senzori  accelerometru pe braț, va porni senzorul si șasiul si va  aștepta conectarea la serverul  MQTT apoi brațul robotului va imita brațul utilizatorului reușind astfel să lucreze in medii mai puțin securizate.

„Este prima mea participare la o competiție internațională si sunt deosebit de recunoscător pentru aceasta experiență. In prima zi am așezat standul, am pus afișele, referatele si robotul pe stand. A venit multă lume la standul meu pentru a le explica ce rol are robotul meu. În această zi am cunoscut foarte mulți oameni din diferite părți ale lumii. Seara, când a fost evenimentul de deschidere oficială a competiției am primit un steag de la organizatori pentru a merge pe scenă  să reprezint țara. In a doua zi am fost vizitat de trei jurați diferiți care s-au arătat foarte interesați de proiectul meu. Înainte de ceremonia de premiere au fost postate 21 de proiecte care se aflau in top 10. Am fost surprins plăcut să văd ca am luat medalia de aur. De asemenea,  m-au impresionat foarte mult organizarea si excursiile și consider participarea mea la acest concurs ca fiind o experiență unică pe care nu o voi uita niciodată! Adresez mulțumiri doamnei profesor Chirițescu Carmen pentru îndrumarea de specialitate, Centrului Județean de excelență și Primăriei Vaslui pentru sprijinul financiar și, nu în ultimul rând, părinților mei pentru susținerea necondiționată!“, a declarat Robert Mereuță.

Alături de Robert Mereuță, din delegația Centrului Județean de Excelență Vaslui, prezentă la Festivalul Internațional de Știința ingineriei și tehnologiei din Tunisia, a mai făcut parte elevul Denis Chirițescu și profesorul coordonator Ana Carmen Chirițescu.

„Am fost plăcut impresionați de organizarea competiției.  Fiecare activitate, fiecare vizită la obiective turistice  a fost foarte bine organizată. Cât timp s-a desfășurat competiția, profesorii au avut parte de conferințe STEM si ateliere de Inteligență artificială și Realitate Virtuală.

Am aflat despre Colosseumul din Tunisia, numit Amphitheater of El Jem, o construcție impresionantă  asemănătoare cu faimosul Colosseum din Roma.

În altă zi am vizitat Marea Moschee din Kairouan fondata in anul 670. Am aflat foarte multe despre istoria si civilizatia tunisienilor de la Muzeul National Museum of Brado. În City Science din Tunis am vizitat Observatorul astronomic.

La Noaptea Culturală, Culture Night, elevii au pregătit un scurt moment artistic dorind să prezinte o melodie și un dans specific României. Am fost plăcut impresionați să vedem dansuri si cântece de pe tot globul pământesc.

Un alt atelier interesant a fost Z-Generation, unde participanții au dezvoltat idei și planuri pentru viitor. Au fost împărțiți în grupuri și fiecare grup a dezbătut o temă. Echipa României a avut proiectul „Food on Mars”. Suntem mândri ca ne-am întors acasă cu un premiu foarte important de la această competiție internațională extrem de serioasă și am reprezentat cu cinste județul Vaslui. Mulțumim cu deosebită recunoștință doamnei director a Centrului Județean de Excelență Vaslui și Primăriei Vaslui pentru susținerea financiară a deplasării.”, a declarat prof. Ana Carmen Chirițescu.

International Festival of Engineering Science and Technology, I-Fest2 2024 reunește anual peste 40 de țări de pe toata suprafața globului. Astfel,  tineri din Bulgaria, Kazachstan, Polonia, Belgia, Iordania, Georgia, Italia, Ucraina, India, Tunisia, Malaiezia, Mexic, Brazilia, Emiratele Arabe, Zimbabwe, Indonezia, Tailanda, Ecuador, Bosnia si Herțegovina, Uganda, Japonia au prezentat proiecte științifice din domenii precum științe aplicate, științe sociale, știința mediului, știința calculatoarelor, multimedia, matematica, biologie.

Robert Mereuță a obținut premiul I cu acest proiect și la Concursul Național Rosef 2023, desfășurat la Suceava. Este un elev cu potențial, cu care CJEx Vaslui se mândrește.

„Felicit din toată inima pe elevul nostru, Robert Mereuță de la grupa de robotică din Vaslui, pentru excepționalul rezultat obținut la concursul internațional de profil din Tunisia. De asemenea, toate aprecierile pentru doamna profesor Ana Carmen Chirițescu, îndrumătorul grupei de robotică. Este încă o dovadă că pregătirea elevilor în cadrul grupelor de performanță organizate de Centrul Județean de Excelență   Vaslui este mai mult decât necesară și poate  împlini visul oricărui copil în a atinge succesul!”, a declarat prof. Gabriela Plăcintă, directoarea CJEx Vaslui.

- Advertisement -spot_img

Alte articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE