Este nevoie urgentă meseriași pe piața muncii din județ. Sunt la mare căutare electricienii, mecanizatorii agricoli și brutarii, dar, din păcate, există foarte puțin personal calificat în aceste meserii. Rezolvarea ar putea veni de la școlarizarea în cadrul învățământului dual.
Marți, 22 noiembrie, la Inspectoratul Școlar Județean Vaslui a avut loc o întâlnire a mai multor antreprenori din județ cu reprezentanți ai ISJ, ai conducerii Prefecturii, ai Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, precum și cu directori ai instituțiilor de învățământ profesional și tehnic din județ.
Printre cei prezenți la această întâlnire s-a aflat și Dorin Apostu, subprefect al județului.
„A fost o întâlnire de lucru fructuoasă, în care s-a făcut o analiză atentă a pieței muncii locale și județene, punându-se în balanță cele două elemente importante: nevoie de resursă umană calificată în procesele de producție și capacitatea de școlarizare și calificare a elevilor în cadrul învățământului dual pentru anul școlar 2023 – 2024. În urma discuțiilor au fost identificate soluții pentru realizarea unui plan de școlarizare realist în învățământul profesional și în învățământul liceal tehnologic.”, a declarat subprefectul Dorin Apostu.
La întâlnirea de la ISJ a participat și un reprezentant al SC Rulmenți SA Bârlad, care a declarat că întreprinderea are nevoie de electricieni, dar, din păcate, nu găsește. La nivel de județ, sunt școlarizați foarte puțini elevi în această meserie, existând o singură clasă la Vaslui.
De asemenea, AJOFM desfășoară în această perioadă cursuri de formare profesională în meseria de electrician pentru o grupă de 14 persoane. Ar fi de dorit ca în anul școlar următor să se înființeze o clasă de electricieni și la Bârlad, la Liceul Tehnologic „Alexandru Ioan Cuza”.
Angajatorii prezenți la întâlnirea cu conducerea ISJ și a Prefecturii au precizat că se confruntă cu un deficit de personal calificat și în meseriile de brutar sau mecanizator agricol.
În cadrul dezbaterii s-a adus în discuție și problema modificării legislației, astfel încât persoanele calificate pe cheltuiala antreprenorilor să aibă obligația de a rămâne în cadrul societății care i-a format pentru o perioadă de câțiva ani, iar în caz contrar să suporte contravaloarea școlarizării și a bursei primite.

