- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
duminică, 19 mai 2024
duminică, 19 mai 2024
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Amenzi în valoare de 320.000 lei, aplicate în aprilie de inspectorii ITM Vaslui, pentru muncă nedeclarată

Cele mai citite

- Advertisement -

În îndeplinirea obiectivelor prevăzute de Legea nr. 108/1999, republicata – Legea pentru înfiintarea si organizarea Inspectiei Muncii,  inspectorii de muncă au  desfăşurat în luna aprilie 2024 activităţi specifice urmărind respectarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă şi a securităţii şi sănătăţii în muncă.

Activitatea zilnică a inspectorilor de muncă a vizat, cu prioritate, sancţionarea muncii nedeclarate, rezultatele controalelor efectuate fiind comunicate, zilnic, către Inspecţia Muncii.
Rezultatele obţinute la nivelul judeţului Vaslui, în activitatea de control:

În domeniul relaţiilor de muncă:

În luna aprilie, în domeniul relațiilor de muncă la nivelul județului Vaslui au fost efectuate un număr de 124 controale care au avut ca obiectiv principal identificarea muncii nedeclarate în toate formele ei.

În urma verificărilor au fost sancționați 50 angajatori, fiind aplicate 59 sancțiuni contravenționale. Valoarea totală a amenzilor în luna aprilie este 424.000 lei. Pentru neconformitățile constatate au fost dispuse 203 de măsuri de intrare în legalitate.

În luna aprilie au fost sancţionaţi pentru muncă nedeclarată, un numar de 12 angajatori fiind identificate 16 persoane care prestau muncă nedeclarată. Pentru persoanele identificate că prestau muncă nedeclarată, angajatorilor le-au fost aplicate amenzi în valoare de 20.000 lei pentru fiecare persoană, valoarea totală a amenzilor pentru muncă nedeclarată în luna aprilie fiind de 320.000 lei.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă:

In luna aprilie 2024, inspectorii de muncă din cadrul Compartimentului Control Securitate şi Sănătate în Muncă au efectuat vizite de inspectie la 75 angajatori.

In urma vizitelor de inspecţie efectuate de către inspectorii de muncă din cadrul Compartimentului Control Securitate şi Sănătate în Muncă, în luna aprilie au fost constatate 184 neconformităţi.

Pentru neregulile constatate au fost sanctionaţi un număr de 66 angajatori, fiind aplicate 183 sancţiuni contravenţionale.

In luna aprilie 2024 au fost comunicate de angajatori, un număr de 10 evenimente, în care au fost implicaţi lucrători urmând a fi finalizate cercetări în vederea stabilirii caracterului lor.

În perioada 01.04 – 06.04.2024, s-a desfășurat Campania Națională pentru verificarea modului în care sunt respectate  prevederile legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă, precum și prevederile legale privind cerințele de securitate şi sănătate în muncă de către angajatorii din domeniile construcții clădiri, lucrări de geniu civil și lucrări speciale de construcții.

Obiectivele acestei campanii au vizat  identificarea angajatorilor care nu respectă prevederile legale care reglementează atât domeniul relațiilor de muncă cât și a securității și sănătății în muncă.

În același context,  în domeniul relațiilor de muncă,  inspectorii de muncă au verificat modul în care angajatorii respectă prevederile legale cu privire la  angajarea personalului, timpul de muncă și timpul de odihnă, repausuri periodice, precum și acordarea drepturilor salariale.

De asemenea, a fost pus accent pe informarea și conștientizarea angajatorilor și  lucrătorilor  cu privire la  necesitatea respectării prevederilor legale din ambele domenii.

În cadrul campaniei, în judeţul Vaslui au fost controlaţi 36 angajatori în domeniul relatiilor de muncă, au fost aplicate 13 sancţiuni contravenţionale şi dispuse 58 măsuri de intrare în legalitate. Au fost identificate 8 persoane care prestau muncă fără forme legale şi aplicate amenzi în valoare de 160.000 de lei. In domeniul securitate şi sănătate în muncă au fost controlaţi în cadrul aceleaşi campanii un număr de 28 angajatori, au fost constatate 84 de deficienţe, 84 de măsuri dispuse. Au fost aplicate 8 amenzi contravenţionale şi 74 de avertismente. Cuantumul amenzilor aplicate este de 42.000 lei.

În perioada 09 – 12.04.2024 s-a desfăşurat Campania naţională pentru
verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea și
executarea contractelor individuale de muncă precum și prevederile legale privind
cerințele minime de securitate și sănătate în muncă de către angajatorii care desfășoară
activitate în domeniul „fabricarea produselor de brutărie şi a produselor făinoase” – cod CAEN 1071, 1072, 1073.

In cadrul acestei campanii, în domeniul relaţiilor de muncă, au fost efectuate vizite de inspecție la 21 angajatori. Au fost aplicate 2 sancţiuni contravenţionale, dispuse 20 de măsuri de remediere a neconformităților constatate în domeniul relațiilor de muncă. În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost efectuate vizite de inspecție la 13 angajatori au fost constatate 32 neconformități față de prevederile legale și au fost aplicate 32 sancțiuni contravenționale (două amenzi în sumă totală de 11.000 lei și 30 de avertismente).

În perioada 23 – 26.04.2024 Inspectoratul Teritorial de Muncă Vaslui a desfăşurat, sub coordonarea Inspecţiei Muncii, Campania naţională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă, precum și prevederile legale privind cerințele minime de securitate şi sănătate în muncă de către angajatorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul: „Înreținerea și repararea autovehiculelor” – cod CAEN 452.

 În domeniul relaţiilor de muncă, în cadrul acestei campanii, inspectorii de muncă au fost efectuate vizite de inspecție la 14 angajatori. Au mai fost aplicate 3 amenzi în valoare de 9.000 lei. si 4 avertismente. În urma controalelor efectuate în domeniul relațiilor de muncă au fost dispuse și 15 de măsuri de remediere a neconformităților constatate. În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost controlaţi un număr de 8 angajatori, constatate 23 neconformități față de prevederile legale și au fost aplicate 23 sancțiuni contravenționale.

„Având în vedere că în această perioadă se desfăşoară activităţi cu caracter ocazional, atragem atenţia tuturor beneficiarilor Legii 52/2011, cu privire la drepturile şi obligaţiile ce le revin conform dispoziţiilor legale, să respecte prevederile legale, normele de securitate şi sănătate în muncă pentru a preintâmpina producerea unor evenimente nedorite.„, a declarat Gheorghe Chirvase – Inspector Şef, Inspectoratul Teritorial de Muncă Vaslui.

- Advertisement -spot_img

Alte articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE