Se fură ca-n codru! Asta cred foarte mulți bârlădeni care au urmărit tăierile de arbori din oraș și felul în care a fost transportat materialului lemnos rezultat. În ultimii doi ani s-au sacrificat peste două mii de copaci, care înseamnă sute de metri cubi de material lemnos.
Unde au fost duse aceste lemne, cât de legal au fost transportate sau valorificate? Sunt întrebări la care mulți bârlădeni ar vrea să primească răspuns de la cei care conduc orașul.
Dar, are, oare, Primăria o evidență clară a materialului lemnos obținut în urma tăierii, cât și a destinației pe care a luat-o? În treacăt, edilul a precizat o dată că materialul lemnos rezultat în urma tăierilor va ajunge la oamenii nevoiași.
Situația din teren îi îndreptățește pe bârlădenii atenți la acest subiect să facă interpretări, de vreme ce foarte multe transporturi de lemn s-au făcut fără avizul Ocolului Silvic.
Un grup de bârlădeni care au urmărit permanent dinamica tăierilor de copaci din Grădina Publică a ajuns la concluzia că lemnul s-a furat pe față, fără nicio jenă, întrucât o mare parte a materialului lemnos a dispărut din Grădină fără avizul de transport al Ocolului Silvic. Lemnul s-a volatilizat, fără ca nimeni să dea vreo explicație pentru asta.
„Este un jaf la drumul mare ce se întâmplă în Bârlad, cu trunchiurile copacilor tăiați din Grădina Publică. Mă uit și mă minunez că tot acest jaf la vedere, iar autoritățile tac. Din 6 noiembrie și până pe 15 noiembrie, nu a fost emis niciun aviz de transport pentru materialul lemnos rezultat în urma tăierilor de arbori. Am consultat aplicația Inspectorul Pădurii, unde sunt prezentate toate avizele de transport și în acest interval nu a fost emis niciun aviz, deși s-au tăiat continuu arbori, iar materialul lemnos a dispărut. Ca să vă dau un exemplu, marți 7 noiembrie, în timp ce mă plimbam prin Grădina Publică, am observat că se tăia un copac foarte mare, iar trunchiul și crengile au fost lăsate lângă rădăcina acestuia. M-am întors a doua zi, expres, să văd dacă au fost ridicate. Materialul lemnos dispăruse, numai că după ce am consultat Inspectorul Pădurii, am tras concluzia că a fost transportat ilegal, întrucât nici pe 7, nici pe 8 noiembrie nu a fost emis niciun aviz de transport. Ce pot crede eu? Pot să cred multe: că lemnele au ajuns în posesia unor persoane din anturajul celor aflați în administrația locală sau a celor care lucrează în Grădina Publică. Pot să cred că lemnele au fost valorificate și au fost încasați ilegal bani. Pot să cred foarte multe, de vreme ce Primăria nu respectă legea privind transportul materialului lemnos de pe spațiul public, iar Poliția Locală nu asigură paza lemnului până la ridicarea acestuia de pe domeniul public pentru a nu fi furat de hoți. Orice persoană poate consulta Inspectorul Pădurii și poate constata dacă este dispariția lemnului din Grădina Publică are o bază legală sau e un jaf la drumul mare.”, ne-a declarat unul dintre bârlădenii care urmăresc tăierile de copaci din oraș.
Acesta spune că ar fi corect și un semn de respect față de cetățeni dacă pe site-ul Primăriei ar fi prezentată o situație a tăierilor copacilor și a destinației materialului lemnos rezultat.
„Chiar dacă oamenii tac, asta nu înseamnă că nu văd ce se petrece cu aceste cantități de lemn provenite din sacrificarea arborilor din oraș, mulți perfect sănătoși. Pe puținele avize de transport, la destinație scrie <<Persoană fizică>>. Nu știm cine sunt persoanele fizice care au primit lemnul rezultat din tăierile copacilor de pe domeniul public și nici dacă o parte a materialului lemnos a fost sau nu valorificat de Primărie. Cred că bârlădenii merită să fie informați despre această problemă, în detaliu.”, a mai adăugat cetățeanul.
Puls24.ro a semnalat în urmă cu câteva luni aspectele privind transportul ilegal al materialului lemnos de pe domeniul public din Bârlad, dar, după câteva zile în care s-au solicitat avize de transport, materialul lemnos a început din nou să dispară în condiții suspecte.