- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
miercuri, 11 septembrie 2024
miercuri, 11 septembrie 2024
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

A murit Ion Oancea, unul dintre edilii Bârladului, din timpul comunismului

Cele mai citite

- Advertisement -

Ion Oancea, în vârsta de 80 de ani, fost prim-vicepreședinte al Consiliului Popular Bârlad, a decedat aseară, după o lungă suferință.

Al doilea om la conducerea orașului, din 1977  până la Revoluție, Ion Oancea și-a pus amprenta asupra dezvoltării orașului, în timpul mandatului său construindu-se în Bârlad, printre altele, și cele mai multe blocuri din istoria orașului.

Toți cei care l-au cunoscut si i-au apreciat strădania, pentru dezvoltarea orașului în mai multe domenii, își pot lua rămas bun, duminică, 11 februarie, la Biserica „Sfântul Ion”, unde va fi depus mâine sicriul cu trupul neînsuflețit. Slujba de înmormântare va începe la ora 13.30.

Ion Oancea, primul  copil  din  cei şase copii  ai  familiei  Neculai  Oancea,  s-a  născut  la data  de 22 septembrie 1943 în  comuna  Vânători  –  Neamţ, când  condiţiile  erau  foarte  grele:  de  război,  foamete şi  foarte multe lipsuri. În anul 1950 a fost înscris la  şcoală, având  ca învăţător  pe Ştefan  Mosor  şi  ca profesori  pe Anton Grigoriu, Constantin Papuc, Eugenia  Urzică,  Constantin  Ghiba  –  fost  director,  care  a  semnat şi  diploma  de absolvire a celor 7 clase.

După absolvirea celor 7 clase la şcoala din Vânători  – Neamţ a urmat cursurile  Şcolii  profesionale  de la I.M.U. Medgidia, pe care a absolvit-o în anul 1960, calificându-se în meseria de lăcătuş – mecanic.  În anul 1960, după absolvire, a fost încadrat la I.M.U. Medgidia – întreprindere la care, părinţii au  avut  un contract pentru susţinerea din punct de vedere material, pe perioada şcolarizării.

În luna noiembrie 1963, a fost încorporat şi repartizat la Şcoala de Corp Echipaje a Marinei Militare Mangalia

Şi a fost ” lăsat la vatră ” în luna octombrie 1965, cu gradul de sergent, ca urmare  a  muncii  bune desfăşurate ca militar şi pe linie de tineret.

Către  sfârşitul  anului  1965  a  fost  recrutat  ca activist  cu  probleme  de tineret  la  Comitetul  Raional

U.T.M. Târgul – Neamţ. A desfăşurat o susţinută muncă în rândul tinerilor din comunele GALU, FĂRCAŞA şi BORCA, de pe valea Bistritei, drept pentru care a fost trimis la Şcoala Interjudeţeană de Pregătire a Cadrelor de Conducere, din Iaşi.

În anul 1967 s-a căsătorit, a reuşit să aibă o viaţă de familie sănătoasă, normală şi plină de modestie. După terminarea cursurilor, care a durat un an de zile, a fost repartizat în muncă pe probleme de tineret, la Comitetul Raional  U.T.C. Bârlad. Aici  a îndeplinit  diferite munci de coordonare şi  conducere  ca  şef  sector pentru diferite domenii până la cea de Prim Secretar al Comitetului Municipal Bârlad al U.T.C. În anul 1972 a absolvit liceul ,, M. Kogălniceanu „, Vaslui, secţia reală. În toamna anului 1972  a  dat  examen  de admitere  la Academia ” Ştefan Gheorghiu ” – Bucureşti,  unde a fost admis la cursuri  de zi, iar la terminarea  cursurilor  a obţinut licenţa  în Ştiinţe Politice, iar la examenul de absolvire a obţinut nota 10.

În anul 1976 a fost repartizat în muncă, la Comitetul Judeţean de Partid, Vaslui. Aici a desfăşurat activităţi în mai multe comune, ce vizau rezolvarea de probleme social – economice, cu care se confruntau în acea perioadă, ca de exemplu: dezvoltarea social­ economică a  acestora,  rezolvarea  încadrărilor  specialiştilor din  agricultură, a  cadrelor didactice   şi  a  celor  din sănătate, asigurându-le condiţii de viaţă şi de locuit în comune, atât pentru ei, cât şi  pentru  familiile lor, fapt  pentru care a reuşit să rezolve multe din acele probleme.

Nu după mult timp, adică în luna septembrie a anului 1977 a fost chemat din teren la Seretariatul Comitetului Judeţean Vaslui. Aici a fost invitat  de  către  Primul  Secretar  al  Judeţului  Vaslui  care  i-a  spus tranşant: ,,Tovarăşe Oancea, urmare a faptului ca ai muncit  bine la Bârlad,  cand ai fost la tineret, bârlădenii te cer înapoi ca să lucrezi la Primăria Bârlad,  ca Prim Vicepreşedinte”. Nu i s-a cerut părerea, nici consimţământul, ci i s-a spus, ca “ aşa s-a hotărât ca să meargă acolo ca un tânăr  harnic, priceput, devotat  sperând să nu-i facă de  ruşine şi urându-i succes! ” Nu a spus decât: ,, Mulţumesc şi sper să nu vă dezamăgesc!”

Pentru dânsul, situaţia de la Bârlad – economică, socială, necazurile oamenilor, problemele oraşului erau cunoscute. Era o persoană respectată în rândul colectivelor de oameni din întreprinderi, şcoli, sănătate etc. şi bine văzut de către bârlădeni, deci nu i-a fost greu ca să se integreze din nou, în problemele de conducere şi de rezolvare a marilor răspunderi, ce le presupunea acea funcţie, la primărie.

La început i-a fost oarecum greu, pentru că familia era la Vaslui. Necazurile provocate de cutremurul din martie 1977 asupra localitătii şi deci, a oamenilor, erau destul de putemice: case dărâmate, locuri de muncă lipsă, şcoli şi alte instituţii locale, inclusiv Primăria au fost afectate de cutremur, problemele de aprovizionare ale oraşului, pentru că era iarnă, căldura pentru populaţie în apartamente, iluminatul stradal degradat şi multe altele,  toate au apăsat puternic asupra Primăriei şi a lui, ca atare.

Cu toate acestea nu a dezarmat. A fost ajutat pentru rezolvarea acestor probleme de colectivele de conducere ale unităţilor, cât şi ale aparatului propriu din Primărie, lucrând chibzuit organizat, dând dovadă de multă înţelepciune şi încredere.

Pe baza programului de sistematizare a oraşului, după mulţi ani Bârladul s-a transformat dintr-un oraş cu clădiri vechi, străzi înguste, prăfuite, unităţi comerciale mici, cu o piaţă comercială insalubră. într-o localitate corespunzătoare secolului XX.

Toate acestea şi multe altele s-au aflat pe agenda de lucru a primăriei, dar mai ales în subordinea dânsului, în primul rând, care luate cu calm, răbdare şi înţelegere şi cu sprijinul organelor judeţene au început să fie rezolvate, dar în spatele lor a existat şi depunerea unui mare efort: ,, nopti albe ” cum însuşi spunea, petrecute în şedinte, discuţii, analize, planuri, măsuri care, în final, s-au soldat cu multe rezultate.

În această perioadă a sustinut şi unele examene de diferenţă la Facultatea de Filosofie – Sociologie , Iaşi­ pe care a promovat-o şi astfel a obţinut atestatul de sociolog.

Deşi a fost cea mai grea perioadă din viaţa sa, nu s-a dat bătut şi o socoteşte ca fiind ” cea mai plină de satisfacţii ” în depăşirea momentelor grele pe care le-a trăit în cei 13 ani,  cât  a fost  la  conducerea  Primăriei Bârlad.

A avut deplina mulţumire că a lăsat în istoria Bârladului  şi un pic de ,, transpiraţie  fizică  şi  intelectuală  ” care, se văd şi astăzi se vor vedea multe decenii de acum înainte. Astfel:

A contribuit din plin la conturarea celor două cartiere gară şi intrarea de la Tecuci –  Galati,  cât  şi  a zonei centrale prin construirea a peste 13 000 apartamente cu spaţii comerciale şi prestări  servicii  la parter,  unde  locuitorii se bucură de condiţii normale de viată şi de locuit. Prin aceasta, a înlăturat  aproape  în  totalitate dezastrele provocate de cutremurele din martie 1977 şi august 1986.

A fost construit magazinul General Bârladul, Piaţa Agroalimentară ca unităţi reprezentative ale comerţului modem bârlădean.

Au mai fost construite şi câteva depozite pentru mărfuri industriale, produse alimentare, pentru legume – fructe şi unul pentru reţeaua Cooperaţiei de consum, în vederea aprovizionării cu produse alimentare şi industriale a cooperativelor din comunele din partea de sud a judeţului.

A rezolvat în bune condiţii aprovizionarea cu apă potabilă, prin aducţiune de la Cuibul Vulturilor  şi  construirea a 10 puţuri de mare adâncime pe ruta Tutova – Bârlad, ceea ce a făcut ca în present, locuitorii  bârlădeni  să aibă  apa la robinet 24 din 24 de ore, nu 4-6 ore/zi cum a fost înainte.

A realizat cu mari eforturi Termoficarea Bârladului începând din partea de Nord până la Centrul de transfuzii.

Eforturi deosebite au fost depuse şi pe linia dezvoltării  sistemului de învăţământ  prin construirea  unei  şcoli cu 16 săli de clasă, în cartierul Gară şi îmbunătăţirea celorlate 10 şcoli existente, pentru condiţii normale de învăţare.

Urmare a cutremurului din 1977, când au fost distruse sediul Politiei, Pompierilor şi Judecatoria s-au construit unităţi  noi, moderne care satisfac şi astăzi, în bune condiţii cerinţele cetăţenilor.

O atenţie deosebită a fost acordată şi îmbunătăţirii aspectului edilitar gospodăresc, prin plantarea în fiecare an, în zonele nou construite a copacilor ornamentali, a zonelor verzi, dar mai ales a Parcului Teatrului ,, V.I.Popa” şi a Grădinii Publice, care în present, sunt puncte de atracţie a populaţiei.

Ca urmare a dezvoltării zonei îndustriale, în special a I.R.B., cât şi construirea de unităţi economice ca I.E.P.A.M., VIGONIA, Intreprinderea de Pietre Abrazive, a acordat o atenţie deosebită construirii de cămine de nefamilişti, cu o capacitate de peste 2 500 de locuri pentru tinerii absolvenţi din învăţământul superior şi profesional, cât şi construirea unei cantine, la care aceştia aveau asigurată masa de 3 ori pe zi, contra-cost.

Întrucat în partea de sud a municipiului este o baltă şi o lizieră  de salcâmi  şi-a propus  să  valorifice această zonă, prin construirea unui debarcader, pentru plimbarea cu barca pe lac şi a unui hotel cu restaurant, pe care

Preşedintele de atunci, al Cooperaţiei de Consum, Paul Niculescu Mizil, în una din vizitele sale în judeţ  a  vizitat zona, i-a acceptat solicitarea făcută de a se construi în acea zonă,  pe investiţia  Centro  Coop.  S-a reuşit astfel, construirea unui hotel şi a unui restaurant, cât şi amenajare parţială a luciului  de apă, dar nu s-au mai realizat şi alte lucrări, deoarece a venit Revoluţia de la 1989.

S-a reuşit ca populaţia Bârladului să crească de la 44.104 locuitori în anul 1968 la 75 843 în anul 1989.

Toate acestea şi multe altele au fost făcute cu mari eforturi din toate punctele de vedere, pentru că judeţul Vaslui şi municipiul Bârlad nu dispuneau, ca alte judeţe, de fabrici de ciment, balastiere şi alte materiale de construcţii.

Ion Oancea era căsătorit și are o fiică, care profesoară la Liceul Tehnologic „AL.I.Cuza ” din Bârlad care este căsătorită cu preotul militar al Garnizoanei Bârlad și au împreună au un băiat de 24 de ani, student, fiind şi singurul nepot al defunctului.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

 

- Advertisement -spot_img

Alte articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE