- Advertisement -spot_img
miercuri, 6 decembrie 2023
miercuri, 6 decembrie 2023
- Advertisement -spot_img

57 de copii născuți prematur la Bârlad, în primele 9 luni ale acestui an

Cele mai citite

- Advertisement -

În primele nouă luni ale acestui an, în județul Vaslui s-au născut prematur 109 copii. Dintre aceștia, 46 s-au născut la maternitatea din Vaslui, 57 la Bârlad și 6 la Huși.

Anul trecut, în județ, au venit pe lume înainte de termen 152 de copii. Cei mai mulți nou-născuți prematuri, respectiv 104, s-au înregistrat la Vaslui. La Bârlad, 37 de copii s-au născut prematuri, iar la Huși, 11.

Ieri, 17 noiembrie, a fost Ziua Mondială a Prematurității, zi de conștientizare a importanței monitorizării sarcinii. Statisticile arată că 4 din 10 mame din România nu își urmăresc sarcina, riscând astfel să nască prematur. În momentul în care pacienta nu se investighează pe parcursul sarcinii, apare riscul de a naște mai devreme de 37 de săptămâni, cu complicații atât pentru mamă, cât și pentru copil.

Pentru o tânără mamă sunt necesare investigațiile uzuale efectuate prin medicul de familie și, pe de altă parte, investigații complexe în rândul femeilor care au mai multe avorturi sau mai multe nașteri premature. Un factor de risc pentru nașterea prematură îl reprezintă vârstele extreme.

Anul trecut, în România s-au născut puțin peste 180.000 de copii, cel mai mic număr de nașteri din ultimii 100 de ani. Dintre aceștia, peste 15.000 au fost prematuri.

Copilul prematur este cel născut înainte de 37 de săptămâni, fătul normal având nevoie de 40 de săptămâni pentru dezvoltarea organelor sale – creier, plămâni, ficat, rinichi.

Copiii prematuri, în special cei născuți foarte devreme, au adesea probleme medicale complicate. Cu cât copilul se naște mai devreme, cu atât crește riscul de complicații. Din acest motiv, este nevoie de o îngrijire specială în spital, pentru monitorizarea stării de sănătate și a funcțiilor organelor.

- Advertisement -spot_img

Alte articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE