- Advertisement -spot_img
miercuri, 6 decembrie 2023
miercuri, 6 decembrie 2023
- Advertisement -spot_img

Zeci de artiști plastici din Bârlad și Vaslui au expus la ediția a III-a a Salonul de Artă „Vasluiana”

Cele mai citite

- Advertisement -

Eveniment cultural de marcă. Cea de-a treia ediție a expoziției colective „Vasluiana. Interferențe plastice pe meleaguri vasluiene”, vernisată vineri, 10 noiembrie, a fost un succes. La ediția din acest an a salonului de artă au participat 56 de pictori, graficieni și sculptori din Bârlad și Vaslui, care au expus 156 de lucrări pe simezele Muzeului Județean „Ștefan cel Mare”.

Expoziția colectivă „Vasluiana”, organizată de Muzeul Județean „Ștefan cel Mare”, a fost bine primită de public și de invitații speciali, printre care lect. univ. dr. Constantin-Adrian Corcăcel, de la Facultatea de Artă a Universității „Dunărea de Jos” Galați.

Prezentarea vernisajului a fost făcută de prof. dr. Ramona Mocanu, directoarea Muzeului Județean, Mariana Antoniu, muzeograf al instituției gazdă, și prof. Dionisie Gradu, artist plastic bârlădean.

Ramona Mocanu a ținut să precizeze că ediția din acest an a salonului de artă „Vasluiana” este cea mai complexă din punct de vedere al numărului de artiști și lucrări expuse. De asemenea, directoarea muzeului a amintit faptul că acest proiect cultural este inclus în circuitul național al saloanelor de artă și că, pe viitor, se impune identificarea unui spațiu mai amplu pentru panotarea lucrărilor, care vor fi din ce în ce mai multe.

Aspectul privind necesitatea unui spațiu mai generos a fost sesizat și de prof. Dionisie Gradu. Acesta a apreciat valoarea lucrărilor de pe simeze, considerând expoziția drept un regal al artei plastice vasluiene, care, din păcate, nu poate fi admirat și la Bârlad, în orașul lui Tonitza.

„Am vrut să aducem expoziția și la Bârlad, dar ne-am lovit de obtuzitatea unor factori independenți de voința noastră. Ar trebui să existe mai multă bunăvoință printre cei din administrația locală, pentru ca aceste lucrări să fie expuse și publicului bârlădean. Ar fi de dorit ca la anul să găsim această bunăvoință printre factorii de decizie din târgul Bârladului, care ar trebui să se aplece și către arta plastică, mai ales că în Bârlad avem pictori reprezentativi, de valoare națională, printre care Nicolae Tonitza. De asemene, îi așteptăm cu drag pe toți artiștii din Vaslui și județ să expună la Galeria de Artă din Bârlad, care poartă numele marelui pictor.”, a declarat Dionisie Gradu.

Lucrările din cadrul ediției a III-a a salonului de artă „Vasluiana” satisfac toate gusturile, de la abstract la figurativ, de suprarealism la cubism, sau de la suprarealism la impresionism.

Printre cei care au luat cuvântul, alături de pictorul Nelu Grădeanu, sculptorul Emil Gentimir, sculptorul Gheorghe Alupoaei și profesoara Ramona Costin, s-a numărat și lect. univ. dr. Constantin-Adrian Corcăel, de la Universitatea „Dunărea de Jos”, născut în județul Vaslui.

Acesta a punctat faptul că expoziția colectivă de anul acesta cuprinde în mare parte lucrări excepționale, pe ansamblu depășind valoarea artistică a multor saloane similare din țară. De aceea, apreciază universitarul, ar fi oportună începerea diligențelor pentru înființarea unei filiale UAP la Vaslui.

Cele 156 de lucrări de pictură, grafică și sculptură vor rămâne pe simezele Sălii „Arta” a Muzeului Județean până pe 2 decembrie. Ele definesc actualele tendințe tematice ale artei contemporane și sunt rodul talentului următorilor artiști plastici:

Ovidiu AGAVRILOAEI, Gheorghe ALUPOAEI, Ștefania-Anca BABA, Dan BALAN, Daniel-Ionuț BULGARU, Ilie CALINIUC, Carmen CHOLLET-MOCANU, Adina-Georgiana CLISU, Constantin-Adrian CORCĂCEL, Cezar-Silviu CRĂCIUN, Iulian-Silviu CRĂCIUN, Raluca DĂNĂILĂ, Paula-Andreea DRANGOI, Cornelius-Ioan DRĂGAN, Flavius DRĂGAN, Octavian GĂLĂȚIANU, Emil V. GENTIMIR, Rareș E. GENTIMIR, Georgiana GEORGESCU, Cristian GHEORGHIȚĂ, Ilinca Ioana Miruna GHERASIM, Cristian GHIȚĂ, Dionisie GRADU, Nelu GRĂDEANU, Magda GRĂDINARU, Cristina GRIGORAȘ, Maria-Magdalena HÂNCU, Maria HOȚOI, Doru ISTRATE, Ina ISTRATE, Maricela ISTRATE, Niculina LENOTE-VLAD, George LETEANU, Marius LUPU, Virgil LUPU, Constantin MARDARE, Elena NOURESCU-GAVRIL, Costică ONUȚĂ, Sebastian PASCU, Constantin PĂLICI, Elena PÎNZARIU, Iulian PLUGARU, Miruna-Izabela RUSU, George SĂVESCU, Andrei SĂVUC, Mircea-Petru SCÎNTEI, Albert SPÎNACHE, Corneliu STUPU, Andrei TĂNASE, Maria TĂTARU, Mara TOMA, Cristina TUDOSE, Mădălin-Daniel ȚIBICHI, Irina Mihaela URECHE, Daniel VÎNTU, George ZABULICHI.

Publicul larg este invitat să admire acest spectacol de culoare și lumină, proiecție a stărilor și trăirilor emoționale ale artiștilor expozanți, instrument meditativ al dialogului cu frumosul în arta plastică.

Cunoscutul artist bârlădean Nelu Grădeanu a avut o intervenție deosebită în care a elogiat unitatea de care au dat dovadă artiștii vasluieni.

„Este important că toți creatorii acestor opere de artă au renunțat la orgolii și și-au dat mâna, fie că sunt artiști profesioniști, amatori sau elevi, pentru a realiza această expoziție, bucurându-se de efervescența creatoare oriunde s-ar afla”, a declarat pictorul Nelu Grădeanu.

- Advertisement -spot_img

Alte articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE