Senatoarea Gabriela Crețu a avut ieri o intervenție în Parlament, cu privire la modificările procedurale ale Armatei. Vă prezentăm integral discursul susținut de senatoarea Gabriela Crețu.
„Stimați colegi, știu că sunteți mulți în aceasta sală care gândiți că parlamentul a ajuns doar martor neputincios la decizii care sunt luate în numele său; și aveți dreptate! Primim informări despre hotărârile luate, la trei luni de la adoptare, prin poștă.
Controlul civil asupra armatei este definitoriu pentru regimurile democratice. Când e vorba de forțe militare străine, obligativitatea aprobării de către parlament este cu atât mai evidentă pentru că sunt presupuse aranjamente în care se limitează parțial suveranitatea. Nu se poate muta un sat dintr-o comună în alta fără referendum local și dar instalăm structuri militare străine fără aprobarea legislativului!
Or, nu a fost mereu așa! În 2015, imediat după 2014, s-a modificat art.3 din legea 291/2007 de o manieră cu greu constituțională. Majoritatea de atunci a anulat parlamentului un atribut ce decurge din Constituție. Articolul 118/1 zice că ”armata este subordonată exclusiv voinței poporului” iar 61/1 zice că parlamentul este organul reprezentativ al acestuia.
Suntem în condiții de pace; nici România, nici vreun stat membru al NATO, nu sunt obiect al unei agresiuni. Chiar dacă ar fi război, ceea ce 99% din populație nu-și dorește, președintele ar trebui să adopte măsurile care se impun și în 24 de ore să convoace parlamentul, conform Constituției încă în vigoare.
În plus, în aceeași perioadă, s-a abrogat hotărârea de guvern care stabilea limite numerice pentru trupele străine care pot staționa in România; vă atrag atenția că, continuând astfel, ne putem asuma si cheltuieli care pot fi necontrolabile și nesuportabile…
Sunt extrem de conștientă de apartenența noastră la o alianță militară defensivă și responsabilitățile ce ne revin. Dar, ca să-l parafrazez pe Aristotel, voi spune că prieteni îmi sunt partenerii și-i respect dar mai dragă mi-e democrația, suveranitatea acestui popor și pacea; și le apăr, pentru că eu cred că politica externă și de apărare ”nu poate avea decât un singur scop – cel formulat de marele nostru Titulescu – să pregătească o rețea de alianțe care să facă războiul imposibil”, nu să-l alimenteze, să ne apere, nu să ne transforme în ținte sau supuși.
Sper să nu pățesc cea pățit Titulescu pentru aceste cuvinte și să fiu trimisă în exil; că nu mă aștept să fiu trimisă în Elveția!”, a spus Gabriela Crețu.
Dată dreaq Gabi asta! Cum le știe ea pe toate!