- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
sâmbătă, 20 aprilie 2024
sâmbătă, 20 aprilie 2024
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Senatoarea Gabriela Crețu a participat la Summit-ul Femeilor Lideri Politici, de la Atena

Cele mai citite

- Advertisement -

Vicepreședinta Comisiei pentru cultură și media, senatoarea Gabriela Crețu, a participat, la Summit-ul Femeilor Lideri Politici cu tema Democrație pentru secolul XXI (Atena, 19-21 martie 2024), organizat în colaborare cu Guvernul elen, și desfășurat sub patronajul Președintei Republici Elene, E.S. dna Katerina Sakellaropoulou.

Pe parcursul Summit-ului, care a reunit femei lideri în diverse domenii din întreaga lume, au avut loc discuții-panel privind provocările și oportunitățile complexe ale democrației în anul 2024, cu accent pe rolul esențial al reprezentării egale a femeilor la nivel de conducere, în menținerea unor democrații eficiente și reziliente. Dezbaterile s-au axat pe teme precum: așteptările cetățenilor de la sistemele democratice în 2024; evoluția rolului politicienilor în secolul XXI ca răspuns la dinamica societală în schimbare, progresele tehnologice și provocările globale; impactul Inteligenței Artificiale asupra politicii și guvernării: cum poate fi valorificată inteligența artificială în beneficiul guvernării democratice?; rolurile partidelor și mișcărilor politice în promovarea incluziunii și a reprezentării; violența împotriva femeilor în politică și în societate.

În calitate de vorbitor principal în cadrul Panelului privind rolul partidelor politice în societate și amenințările la adresa democrației, din a doua zi a Summit-ului, senatoarea Gabriela Crețu a subliniat că asigurarea pluralismului politic reprezintă o necesitate în democrație, partidele politice asumându-și propria doctrină politică, pe baza căreia îndeplinesc roluri esențiale în societate, creează conștiință politică, asigură o guvernare eficientă a țării și o mobilizare cât mai bună a cetățenilor pentru a se implica în viața politică. “Teoria ne spune că rolul partidelor este complex și dificil. Realitatea ne arată că, în lumea noastră, partidele tradiționale au eșuat în a-și îndeplini rolul. Consecința este polarizarea actuală a vieții politice și a societății” a menționat reprezentanta Senatului.

În privința provocărilor cu care se confruntă societățile democratice în prezent, Gabriela Crețu a readus în atenție necesitatea contracarării partidelor extremiste și a dezinformării, fapt ce presupune pe de o parte realizarea unei analize mai atente a cauzelor extinderii acestor fenomene și pe de altă parte un angajament mai puternic alături de cetățeni pentru a răspunde mai bine nevoilor acestora. A menționat, de asemenea, necesitatea unei reglementări riguroase și clare a folosirii inteligenței artificiale, având în vedere impactul pe care îl poate avea asupra umanității.

Totodată, senatoarea Crețu a subliniat, în intervenția sa, importanța Summit-ului WPL, ca forum de dezbatere și de schimb de idei pentru oamenii politici și a sugerat, în acest context, oportunitatea promovării platformelor de dezbatere sub forma unei Academii de dialog, astfel încât experiența fiecărei țări să poată fi mai bine utilizată în abordarea problemelor globale.

Rețeaua Femeilor Lideri Politici (WPL) organizează anual la Reykjavik, începând cu 2018, Forumul Global Rețeaua Femeilor Lideri Politici, fondată în 2013, oferă femeilor politicieni o platformă globală de dialog și interacțiune în scopul promovării egalității între bărbați și femei și al participării femeilor la procesele decizionale în toate sectoarele vieții sociale. Rețeaua organizează și co-organizează anual summit-uri, conferințe și vizite de studiu și participă cu delegații la evenimentele internaționale majore care au loc sub egida ONU și a altor organizații internaționale. Summit-urile WPL, la care participă femei șefi de stat și de guvern și femei parlamentare din întreaga lume, reprezintă cele mai importante reuniuni globale ale femeilor lideri politici.

- Advertisement -spot_img

Alte articole

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE