În sfârșit, primarul Bârladului spune ce va face cu câinii de pe străzile orașului. Ar fi putut să comunice acest aspect încă din ședința ordinară de la sfârșitul lunii trecute, dar a preferat să o facă într-o ședință de îndată, din motive deja cunoscute. Se ferește de discuții pe teme la care nu prea are ce răspunde.
Luni, 10 martie, primarul a convocat Consiliul Local, în ședință de îndată online, pentru a supune la vot proiectul privind aprobarea actului adițional la contractul de delegare prin concesiune cu încredințare directă a Serviciului public pentru gestionarea câinilor fără stăpân din Bârlad.
Urgența era că pe 22 martie expiră contractul Primăriei cu SC Reiser pentru Serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân și că trebuia adoptat un act adițional pentru prelungirea contractului cu un an, maximum prevăzut de lege.
Edilul a precizat că se lucrează la înființarea unui compartiment special în cadrul Primăriei, pentru gestionarea câinilor fără stăpân. De ce s-a temut nu a scăpat. Odată cu înființarea acestui compartiment, Primăria nu va mai putea da vina pe nimeni dacă nu se va dovedi eficient.
Primăria o lungește astfel pentru că nu și-a făcut temele din timp, iar acum nu mai are altă opțiune decât să prelungească contractul cu Reiser, societate care s-a dovedit incapabilă să rezolve, măcar parțial, problema câinilor în cei doi ani.
În organigrama Primăriei există de mulți ani un serviciu de gestionare a câinilor, dar edilul nu a fost interesat să îl pună în practică. Acum nu mai are altă soluție și, peste un an, pentru că sigur nu se va mișca mai repede, câinii vor ajunge în grija Primăriei.
Probabil abia atunci își va da seama că sterilizările în masă (suportate și de la bugetul local) sunt singura soluție de reducere semnificativă a numărului câinilor comunitari. Odată cu trecerea acestui serviciu la Primărie, va exista un control real al activității, nu cum se întâmplă acum la Reiser.
Acest aspect a fost subliniat de către consilierul independent Bogdan Sârbu, singurul care a votat împotrivă, dintre cei 17 consilieri prezenți. Acesta și-a exprimat nemulțumirea că activitatea acestui serviciu, care nu și-a respectat obligațiile din caietul de sarcini, se prelungește.
„Acum două săptămâni am votat în unanimitate pentru desființarea societății, întrucât aceasta a fost incapabilă să ofere servicii de calitate. Acum văd că va funcționa în continuare. Când încetează contractele de mandat ale membrilor CA și ale managerului SC Reiser. Nu cumva, prin acest vot, prelungim activitatea acestei societăți și implicit menținerea salariilor membrilor CA și al managerului?”, a întrebat Bogdan Sârbu.
Primarul i-a răspuns că, din informațiile pe care le are, Consiliul de Administrație va dispărea când va fi numit administratorul public al orașului, odată cu validarea hotărârii de către Prefectură.
După validare, va veni la Reiser lichidatorul și societatea va intra în procedură de lichidare.
„Activitatea Reiser nu se oprește instantaneu. Avem urgențe legate de străzi, de câini. Dacă cineva face sesizare în legătură cu un câine periculos, trebuie să acționăm. De asemenea, anumite contracte sunt în derulare și astăzi la Reiser. Filosofia de acolo va fi adusă de lichidatorul care va veni acolo și va lua la mână fiecare contract în parte. Contractul prelungit astăzi se va finaliza în paralel cu activitatea noastră din Primărie prin care încercăm să dăm viață unui serviciu pentru gestionare a câinilor fără stăpân.”, a explicat primarul Boroș.
Realitatea este că, deși în ședința de luna trecută a lăsat să se înțeleagă că în două, trei luni societatea se dizolvă, procesul de lichidare a Reiser poate dura, conform legii, și trei ani. De fapt, autoritățile locale nici nu prea se grăbesc, pentru că sunt multe puse la punct pentru a putea face funcționale Serviciul de reparații și întreținere străzi și cel pentru gestionarea câinilor, ambele în cadrul Primăriei.
În vreme ce primarul dă răspunsuri scurte, ambigue, fragmentate, la Reiser, din lipsă de activitate, muncitorii joacă toată ziua cărți și certurile se țin lanț între șefi. O parte dintre angajați au demisionat fără a fi obligați să rămână în preaviz, iar alții care vor să plece nu sunt lăsați decât cu preaviz. Aceeași dezorganizare care persistă de la Buzamăt încoace.
Iată cum decurg ședințele de îndată online, din ce în ce mai dese, la Bârlad: