O duminică specială, pentru creștinii ortodocși din comuna Puiești. Ieri, Preasfințitul Ignatie, Episcopul Hușilor, s-a aflat în mijlocul lor, la slujba arhierească săvârșită în Biserica „Izvorul Tămăduirii” din Iezer. Oficierea slujbei de către Episcopul Hușilor face parte din proiectul Părintelui Ignatie, acela de a fi prezent în toate bisericile ce țin de Episcopia Hușilor, atât din mediul rural, cât și din urban.
Alături de Preasfințitul Ignatie au participat la slujbă toți preoții din parohiile comunei Puiești împreună cu părintele Andrei Mereuță, protopopul de Bârlad.
Sătenii din Iezer au venit în număr mare la biserică, de la slujbă nelipsind nici primarul comunei, Cezar Vasile Ticu.
„Este o sărbătoare pentru localnicii din Iezer, ca de altfel pentru toată comunitatea din Puiești, să-l avem în mijlocul nostru pe Preasfințitul Ignatie. Sătenii sunt oameni cu frică de Dumnezeu, iar credința i-a ajutat să meargă înainte și să înfrunte greutățile vieții. A fost o zi plină de bucurie spirituală, mai cu seamă că în comuna noastră nu a mai fost de 60 de ani un episcop.”, a declarat Cezar Vasile Ticu.
Biserica din Iezer a fost construită în urmă cu 204 ani, prin contribuția Ecaterinei Bolintineanu, o boieroaică din zonă, care s-a preocupat de ridicarea mai multor lăcașe de cult. Biserica cu hramul Izvorul Tămăduirii, în ciuda faptului că are o vechime foarte mare, nu a fost declarată monument istoric, ceea ce a permis să fie reabilitată mau ușor, față de celelalte lăcașe de cult, de patrimoniu.
„Este o adevărată bucurie că astăzi Preasfințitul Ignatie, Episcopul Hușilor, a oficiat slujba arhierească în biserica pe care o păstoresc de 12 ani. Este o biserică înaltă, construită în stilul generic gotic, o biserică din piatră, cu un zid de doi metri. Este biserica unde de peste 200 de ani credincioșii din această zonă s-au închinat, s-au căsătorit sau și-au condus pe ultimul drum rudele. De-a lungul timpului, biserica a fost consolidată de mai multe ori. Ea a fost afectată foarte mult după cutremurul din 1940 și ceea ce este important e că au fost luate măsuri, astfel încât lăcașul de cult, situat pe deal, să fie protejat de alunecările de teren. Biserica nu a fost pictată niciodată pe zidurile interioare, scenele biblice fiind pictate pe panouri de PFL, catapeteasma este originală, însă afectată de vechime. În ultimii 12 ani, de când am preluat această parohie, m-am implicat astfel încât să consolidăm biserica, lucru pe care l-am realizat cu ajutorul enoriașilor, dar și al Primăriei. Comunitatea din Iezer este una săracă, dar cu credință în Dumnezeu. Astăzi, cei prezenți la slujbă au primit binecuvântarea Preasfințitului Ignatie, primul episcop care a venit la noi în ultimii 60 de ani.”, a transmis părintele paroh Cătălin Maftei.