S-a întors acasă, hotărât să pună umărul la dezvoltarea economică a orașului său natal. Bârlădeanul Teodor Macovei a revenit în țară după 18 ani petrecuți în Marea Britanie și în urma lobby-ului făcut unui investitor important, român și el, a reușit să pună bazele unei fabrici de tâmplărie din aluminiu, în care vor putea munci 400 de persoane.
Ar fi putut să deschidă această fabrică oriunde în țară, însă a ales orașul natal, din patriotism local dar și pentru că bârlădenii se confruntă cu o criză a locurilor de muncă.
În cadrul clubului de business pe care l-a înființat în 2022 în Marea Britanie, l-a cunoscut pe Ionuț Tiberiu Tudor, patronul firmei JT Tudor Group, alături de care în 2024 a devenit co-fondator al firmei Qwise.
A reușit astfel să-l convingă pe acesta să i se alăture pentru a deschide o fabrică de tâmplărie din aluminiu la Bârlad. A primit sprijinul autorităților locale și anul trecut, a închiriat o hală la Centrul de Afaceri, iar de câteva luni, zece angajați lucrează acolo la linia de producție a tâmplăriei din profile de aluminiu.
Ulterior, activitatea de producție se va muta în fabrica ce va fi construită pe un teren de 12.000 mp situat în spatele halelor de la Centrul de Afaceri. Qwise va închiria și alte patru hale în care se vor amenaja birouri, vestiare pentru angajați, spații pentru servit masa, toalete.
Investiția în capitalul uman: politica firmei Qwise
Hala de producție va include o linie completă de prelucrare a sticlei termoizolante, vopsitorie modernă pentru profile de aluminiu și prelucrarea profilelor de aluminiu la standarde industriale avansate.
Fabrica va începe să funcționeze cel mai probabil la finalul acestui an, la această oră fiind în curs demersurile pentru obținerea avizelor necesare, inclusiv a avizelor de construcție.
În scurt timp, Teodor Macovei va pleca în China pentru a comanda utilajele complet automatizate cu care vor lucra angajații viitoarei fabrici. El crede că dotarea tehnică este foarte importantă, dar că cea mai mare investiție o reprezintă capitalul uman.
„M-am întors în țară pentru a pune în aplicare toată experiența acumulată în Marea Britanie și pentru a-mi ajuta astfel orașul. Am pornit de jos, de la montat linoleum. Am lucrat în construcții și, pas cu pas, am evoluat. Nu am ars etape și cred acest lucru reprezintă un avantaj pentru mine, întrucât pot evalua corect munca angajaților. Factorul uman este foarte important. Angajații trebuie respectați atât ca oameni, cât și ca meseriași. Politica firmei noastre este de a considera angajații o mare familie și de a ne respecta reciproc. Prin respect și înțelegere vom reuși să ajungem la performanță. Firma trebuie crescută ca un copil, are nevoi dar îți oferă și satisfacții. Trebuie să o crești sănătos.”, a declarat pentru Puls24.ro Teodor Macovei, administratorul firmei Qwise din Bârlad.
Acesta a dorit să precizeze că cei care vor dori să lucreze în fabrica Qwise nu vor trebui să fie neapărat specialiști, ci oameni care doresc să învețe și să fie serioși. Momentan, lucrează cu 10 muncitori, nouă dintre ei reveniți acasă din străinătate, dar niciunul nu a lucrat în acest domeniu înainte.
„Îi vom învăța noi, îi vom trimite la cursuri pe banii firmei, vor lucra în condiții decente, pe salarii decente (în niciun caz minime), plătite la timp. Dorim ca oamenii să crească organic și să se dezvolte de la an la an, să urce treaptă cu treaptă și, de ce nu, să ajungă în echipa de conducere. Aceasta este politica firmei, pe care o împărtășesc alături de Ionuț Tiberiu Tudor, cel care a fost un mentor pentru mine.”, a mai declarat Teodor Macovei.
Firma are nevoie de muncitori, dar și de personal TESA, agenți de marketing, portari, dar și de șoferi pentru distribuție în țară și în Marea Britanie, 80% din producție fiind destinată exportului.
Actualmente, se lucrează într-o hală cu utilaje semiautomate, dar odată cu deschiderea fabricii, acestea vor fi donate unui liceu tehnologic din oraș, cu care firma va încheia un parteneriat, astfel încât să poată forma specialiști din rândul elevilor, pepinieră pentru fabrica Qwise.
Planurile firmei pentru Bârlad sunt mari și trec dincolo de construirea fabricii, dar, deocamdată, Teodor Macovei nu vrea să le facă publice. Se concentrează pe obiectivul de a crea o unitate de producție într-un oraș dominat de prea multe unități de comerț și prea puține locuri de muncă.
Învățătura din experiențele britanice: de la muncitor necalificat la antreprenor de succes
Teodor Macovei a ajuns în Marea Britanie în 2007, după ce s-a certat cu șeful său din România. Revoltat, a decis să plece în Anglia, unde avea un unchi, unul dintre patronii unei importante firme de construcții. A început cu munca de jos, ca muncitor necalificat și s-a străduit să învețe cât mai bine meserie, devenind specialist în pardoseli și parchet.
În 2015 lucra la compania unui englez, care, din păcate, a fugit cu banii, lăsându-l pe Teodor Macovei într-o situație financiară dezastruoasă. Atunci a decis că e timpul să lucreze pe cont propriu.
A înființat Wise Building ltd., o companie care se ocupă pardoseli, parchet, linoleum, iar în 2017 a deschis o firmă de curățenie în parteneriat cu unul dintre foștii săi șefi de la firma la care lucrase, român și el.
Prin muncă a ajuns acum co-fondator Qwise SRL, parte din JT Tudor Group, ce continuă tradiția excelenței în execuția de fațade arhitecturale, pereți cortină și tâmplărie din aluminiu. La fel ca Ionuț Tiberiu Tudor, a ales să se întoarcă în țară și să investească acasă.
Un prim proiect din România al celor doi asociați de la Qwise îl reprezintă cel din Olimp – Mangalia. Firma realizează 2.200 mp de tâmplărie din aluminiu, 850 mp de balustradă din sticlă și 1.900 mp de Alucobond (fațadă ventilată).