- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
duminică, 19 mai 2024
duminică, 19 mai 2024
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Lucian Nechita: „Minciuni electorale – Boroș dezinformează privind construcția noului corp de spital”(P)

Cele mai citite

- Advertisement -

O știre controversată, despre construirea unui nou corp de spital la Bârlad, pentru care s-ar fi primit și finanțarea, a stârnit nedumerire în rândul bârlădenilor avizați. Știrea, publicată pe pagina de Facebook a Primăriei Bârlad, nu reprezintă altceva decât o dezinformare a cetățenilor care nu au informațiile necesare pentru a tratata ca atare.

Această intoxicare cu știri false este metoda prin care primarul în funcție dorește să câștige capital electoral și un al treilea mandat. Din nefericire pentru acesta, ministrul Rafila, prezent sâmbătă într-o vizită la Spitalul Municipal de Urgență „Elena Beldiman”, a făcut o declarație prin care a devoalat minciuna edilului Bârladului.

„Sunt convins că, în cadrul noului împrumut de la Banca Europeană de Investiții, veți aplica așa încât să existe condiții de eligibilitate pentru construirea noului corp de spital necesar secțiilor Pneumologie, Psihiatrie și Boli infecțioase.”, a menționat ministrul Sănătății, la întâlnirea de la Bârlad.

Așadar, drumul de la a vrea până la a putea e lung. În baza OUG 29/2024, s-a aprobat Programul național de investiții în infrastructura unităților spitalicești, finanțat prin bugetul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. Valoarea programului este de 13.250.000.000 lei, din care 2.100.000.000 lei pentru spitale din categoria celui din Bârlad, adică spitale orășenești, municipale și municipale de urgență.

Cu alte cuvinte, acești 2,1 miliarde lei vor fi alocați spitalelor care câștigă finanțarea, adică șase spitale din toată țara, dacă luăm în considerare că unui spital i se acordă maximum 350 milioane de lei, cât este valoarea unui nou corp de spital necesar la Bârlad.

Boroș induce ideea că există deja finanțare, dar calendarul implementării programului îl contrazice. Evaluarea cererilor de finanțare se va face în intervalul 15 mai – 15 august, aprobarea HG cu privire la lista de proiecte propuse spre finanțare va fi făcută în septembrie 2024, iar semnarea contractelor de finanțare, în octombrie 2024.

Sursele de finanțare pentru acest program sunt bugetul de stat, împrumuturi de la instituțiile financiare internaționale, sume din bugetele locale și alte surse legal constituite.

Publicarea pe pagina de FB a Primăriei, potrivit căreia Bârladul va avea corp de spital nou, iar finanțarea este asigurată, ridică serioase întrebări privind corectitudinea și transparența informațiilor, mai ales în contextul alegerilor care bat la ușă.

Această intoxicare cu știri false l-a determinat pe Lucian Nechita, candidatul AUR la Primăria Bârlad, să reacționeze.

„Această știre poate induce publicul în eroare, oferind așteptări false privind evoluția proiectului. Sănătatea este un subiect sensibil, iar promisiunile nefondate pot submina încrederea cetățenilor în autoritățile locale. Primarul Boroș încearcă să susțină Bârladul în ultimele luni de mandat, însă declarațiile pe care le-a făcut privind certitudinea că se va construi un nou spital sunt încă premature. Este un act lipsit de onestitate și responsabilitate să afirmi astfel de lucruri și să creezi așteptări din partea cetățenilor. Bârladul merită o conducere care să comunice transparent și în care cetățenii să poată avea încredere. Minciuna și inducerea în eroare nu au ce căuta în administrația publică, iar oamenii trebuie să fie informați corect despre proiectele esențiale pentru orașul nostru. Primarul Boroș încă nu are certitudinea că Bârladul va obține finanțare, și cu toate acestea afirmă public informații încă neconfirmate. Această promisiune intra în rândul marilor proiecte care nu au ajuns la finalizare. Fac un apel către locuitorii Bârladului să fie vigilenți și să ceară transparență de la autorități cu privire la investițiile publice. Vom continua să monitorizăm îndeaproape activitatea administrației locale pentru a ne asigura că nu vom mai fi induși în eroare de asemenea tactici, care nu fac decât să submineze încrederea în instituțiile publice și să compromită dezvoltarea sănătoasă a orașului nostru.”, a declarat ing. Lucian Nechita, candidat la Primăria Bârlad din partea Partidului AUR.

Acesta a precizat că anunțul prematur este o încercare a primarului actual de a-și consolida poziția politică în perspectiva viitoarelor alegeri. Această situație evidențiază importanța comunicării transparente în administrația publică și necesitatea ca autoritățile să ofere informații corecte despre proiectele majore. Având în vedere impactul semnificativ asupra serviciilor medicale, este esențial ca investițiile să fie gestionate responsabil, iar cetățenii să fie informați cu exactitate privind evoluția lor.

În vreme ce primarul Boroș se laudă că până la sfârșitul acestui mandat își va onora promisiunea cu începerea construirii unui nou corp de spital, ministrul Rafila a fost mai realist în declarații, exprimându-și speranța ca proiectul municipalității bârlădene să fie eligibil astfel încât să câștige finanțarea.

Primarul Boroș, la întâlnirea cu ministrul, nu a declarat nimic în legătură cu primirea finanțării, ci doar că „ne bucurăm să aflăm că se prefigurează un sprijin și în 2024, nevoia noastră primordială fiind construirea unui nou corp de spital”.

Este a treia oară, în decursul celor două mandate, când primarul spune că s-a făcut un proiect pentru construirea unui nou corp de spital. Până acum, însă, s-au cheltuit sute de mii de lei de la bugetul local pentru proiecte necesare construirii unui nou corp de spital, dar nu s-a concretizat nimic.

Cu adevărat important pentru Bârlad, așa cum afirmă cadrele medicale, ar fi un nou spital care să aibă circuitele impuse de legislația sanitară, întrucât actuala clădire a spitalului este una depășită, care nu va putea niciodată să funcționeze conform normelor existente, fapt care s-a văzut cel mai bine în pandemie.

 

Material realizat de S.C. DAMICO INFO MEDIA S.R.L. la comanda Partidului Alianța pentru Unirea Românilor, CMF 21240330

- Advertisement -spot_img

Alte articole

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE