- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
miercuri, 11 septembrie 2024
miercuri, 11 septembrie 2024
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

La 14 ani, un elev bârlădean și-a lansat primul volum de proză fantastică

Cele mai citite

- Advertisement -

Un vis împlinit. Sâmbătă, 30 martie, la Biblioteca Municipală „Stroe S. Belloescu” din Bârlad a avut loc lansarea volumului de proză fantastică „Noua Regină a Noului Regat”. Autorul acestui prim volum, dintr-o trilogie pe care și-a propus să o publice în următoarea perioadă, este Dragoș Răianu, elev în clasa a VII-a C la Școala Gimnazială „Manolache Costache Epureanu” din Bârlad.

Autorul volumului apărut la Editura PIM semnează cu pseudonimul Droneus Comos, care în traducere, spune el, ar însemna „cel ce nu se oprește niciodată din visare”.

Cartea tânărului scriitor în vârstă de 14 ani este practic o evadare din realitatea plină de extreme, o terapie pentru suflet și minte.

Volumul prezintă, în principal, problemele cu care se confruntă adolescenții în zilele noastre: lipsa de încredere în sine, pierderea unei persoane dragi, dragostea adolescentină, acțiunea petrecându-se într-un tărâm magic, creat de autor, cu o sumedenie de personaje ale căror dialoguri sunt extrem de reușite.

Gazda evenimentului a fost Cristina Vizitiu, șefa Serviciului Biblioteci din cadrul Primăriei, care a dat cuvântul, pe rând, scriitoarei Nina Toma, ce a făcut o prezentare a autorului, și profesoarei Roxana Galan, care a analizat critic acest prim volum al lui Dragoș Răianu.

Roxana Galan apreciază talentul tânărului autor, dar crede că mai are de lucrat la coordonarea firului narativ. Este impresionată de bogata imaginație a autorului, care are sevă de scriitor, dar e de părere că va trebui să muncească mult și să citească la fel de mult pentru a deveni un scriitor bun.

La lansarea de carte a elevului Școlii „Manolache Costache Epureanu” au fost prezenți profesori, colegi de clasă, membri ai familiei lui Dragoș, Ioana Dor, președinta Cenaclului literar „Alexandru Vlahuță”, al cărui proaspăt membru este autorul,  dar și diriginta clasei a VII-a C, prof. Oana Samson.

„Într-o lume foarte superficială, în care cartea în format fizic aproape că nu mai este prezentă în viața elevilor, apariția unui volum scris de un copil de clasa a VII-a este, într-adevăr, o bucurie. Am fost plăcut impresionați când Dragoș ne-a cerut ajutorul pentru a organiza acest eveniment de lansare și îl felicit pentru îndrăzneala pe care a avut-o, ca, la această vârstă, să publice o carte, la care a lucrat aproape un an. Faptul că văd acum copii care merg la cenacluri, citesc și scriu literatură, mă face să cred că, încet – încet, lucrurile revin la normalitatea de odinioară, când noi, profesorii lui Dragoș, eram de vârsta lui.”, a mărturisit prof. Oana Samson.

Printre cei care au ținut să-i fie alături, la acest eveniment special, a fost și profesoara Gabriela Plăcintă, fosta dirigintă a lui Dragoș.

„Îl cunosc pe Dragoș de când era în clasa a V-a, eu fiind prima lui dirigintă. Îmi spunea atunci că vrea să devină profesor de limba română sau engleză și l-am apreciat pentru asta, întrucât mai rar se gândesc elevii să urmeze o carieră pedagogică. Știam că îi place să scrie și l-am încurajat să continue, după cum îl încurajez acum să meargă la cenaclu. Este un copil sensibil, vulnerabil în fața atâtor obstacole. Este adevărat că a ales o editură care nu i-a asigurat și corectura. Cu siguranță că ar fi costat mai mult publicarea mult așteptatei cărți. Va merge, pe viitor, la o altă editură pentru a publica celelalte două volume, dacă va fi sprijinit de noi, dar și de autorități. Eu îi doresc succes, să fie consecvent și să își urmeze visul.”, a declarat prof. Gabriela Plăcintă, directoarea Centrului Județean de Excelență Vaslui.

Chiar dacă nu a putut fi prezentă la lansarea cărții, Ioana Ghiur, profesoara de limba română a lui Dragoș a transmis câteva gânduri în scris, cărora le-a dat citire gazda Cristina Vizitiu.

Evenimentul s-a bucurat și de câteva momente muzicale susținut de membrii Clubului „Oliver”, coordonat de prof. Oliver Olaru. Astfel, cei care au încântat publicul au fost Sara Toma, la chitară bass, Sebi Dragomir, la chitară, și Cornelia Munteanu, voce și chitară.

Emoționat, la final a luat cuvântul autorul.

„De ce scriem? Din plictiseala sigur nu, pentru că scrisul implica o varietate de situații dificile cu care ești nevoit să te confrunți. Am citit undeva că noi scriem pentru emoție. Scriem pentru că suntem oameni iar uneori sentimentele îți amplifica nevoia de a spune ceva. Iar eu am scris pentru că mi-e mult mai ușor așa. Eu un proces mai colorat și mai îndelungat care îți  solidifica percepțiile. Drept urmare, cred că asta este esența scrisului. Fie el poezie sau proză, însă am remarcat că nu poate fi divizat în mai multe părți. El e un întreg. Odată ce ai spart porțelanul vei aduna doar cioburi care nu mai înseamnă nimic acum, dar înainte erau totul. Așa că scrisul este un totul si nimic. Iar între totul și nimic mereu exista loc de perfecțiune, cu toate că nimeni nu e perfect și nimic.”, a explicat tânărul autor.

Dacă nu s-a găsit niciun leu în bugetul local, deși s-a solicitat un mic ajutor într-o ședință a Consiliului Local, pentru publicarea volumului, Dragoș a reușit în cele din urmă să își îndeplinească visul.

Talentatul adolescent a avut parte de o surpriză plăcută chiar înainte de lansarea cărții sale. Omul de afaceri Marius Iamandi i-a oferit un premiu în bani, o sumă care a acoperit aproape în totalitate cheltuielile cu tipărirea cărții.

 

- Advertisement -spot_img

Alte articole

2 COMENTARII

  1. Doana Roxana Galan, știu ca a rămas repetenți la liceu, asa ca, tinere, sa ții drumul pe care l-ai ales. Nu te lua după vorbele doamnei. SUCCES!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE