Moment de satisfacție, pentru Centrul de Inventică ROSMAR H. Proiectul inovator Air Motion (Mașina viitorului), care are la bază ideea inventatorului bârlădean Adrian Roșca, a fost recompensat la Salonul Auto București cu Bursa SAB a Senatului Științific al Fundației Dan Voiculescu. Această realizare reprezintă validarea valorii acestui proiect câștigător al unui concurs de proiecte ecologice.
Acest premiu, în valoare de 5.000 euro, este o oportunitate fantastică de a duce tehnologia folosită în acest proiect la următorul nivel.
„Bursa SAB ne va permite să continuăm să dezvoltăm soluții care promit să revoluționeze mobilitatea urbană prin performanțe de vârf și sustenabilitate. Suntem extrem de recunoscători Salonul Auto Bucuresti pentru încrederea acordată și pentru susținerea acordată inovației. Mulțumim echipei noastre dedicate și tuturor celor care ne-au sprijinit în acest parcurs! Fiecare pas pe care l-am făcut a fost posibil datorită eforturilor noastre comune și a pasiunii pentru tehnologie. Acesta este doar începutul unei călătorii minunate, iar viitorul pare promițător.”, au transmis reprezentanții Centrului de Inventică ROSMAR H.
Proiectul Air Motion sau Mașina viitorului se dezvoltă încet dar sigur. Invenția bârlădeanului Adrian Roșca, ce părea o utopie, va deveni în curând o realitate și va revoluționa lumea automobilistică.
Air Motion reprezintă o inovație revoluționară în domeniul mobilității verzi, fiind primul autovehicul care utilizează energie 100% regenerabilă fără a avea nevoie de un motor convențional, cutie de viteze sau diferențial. Aceasta se realizează printr-o metodă brevetată de propulsie care folosește aer comprimat. Sistemul unic de mișcare a roților independent de punți și utilizarea buteliilor de carbon pentru stocarea și distribuția presiunii aerului comprimat sunt elemente complet noi în industria auto.
Conceptul de propulsie cu aer comprimat în loc de combustibili fosili sau baterii face ca Air Motion să fie o soluție nepoluantă și sustenabilă. Această abordare aduce o perspectivă nouă în domeniul mobilității verzi și inovative, combinând eficiența cu respectul pentru mediu. Brevetul și intenția de a doborî recorduri mondiale de accelerație subliniază unicitatea și originalitatea acestui proiect, se precizează în prezentarea făcută de reprezentanții ROSMAR H.
Se pare că și altora le-a mai dat prin cap acest lucru…
https://www.banknews.ro/stire/19960_masina_pe_aer_comprimat,_alternativa_la_hibridul_electric.html
Ar fi prea frumos.
Dar visurile frumoase,se termină repede
Unde este cretinul de Mihai Petre? Care apăsat butonul roșu la Românii au talent, când această somitate a prezentat proiectul. Idiotul a apăsat repede butonul roșu căci nu era pe placul lui. Acum ce comentariu are? Felicitări stimate domnule, de oameni că dumneavoastră are nevoie această țară, dar niște cretini că sus menționatul aruncă cu noroi în ideile revoluționare. Mult succes și să ajungeți să vă vedeți visul realitate!
Toate bune,aproape perpetum mobile. Singurul,mare dezavantaj,impactul intr-un accident unde pagubele și victimele cresc.
Se pot găsi soluții.
Citeam asta in reviste de specialitate …prin anii 90, însă concluzia (după cum este și logic), era că aerul comprimat, stocat in acele butelii, poate provoca daune considerabile „bombe pe roti”.
Lumea a devenit o adunatura de retarzi care-si apreciaza si-si comenteaza neroziile.
Nu este prima incercare in lume! Sunt nenumarate de-a lungul timpului! Nu inteleg aici care este unicitatea si de ce a fost premiat din moment ce aerul comprimat nu poate fi stocat decat pentru distante scurte, fizic nu se poate! In plus un recipient sub presiune, chiar si aer, la impact, poate deveni o mica bomba!
In 1925, an article appeared in the Decatur Review about a man named Louis C. Kiser who converted his gasoline powered car to run on air. Lee Barton Williams in 1926 claimed to have invented the first air car. Williams was from Pittsburg and claimed the car started on gasoline but after 10 mph it switched to compressed air only.
In 1931, the Hope Star of Hope, Arkansas ran an article about Roy J. Meyers of Los Angeles inventing the first air car.
In 1934, Bob Neal north of Hope, Arkansas filed a patent application for a pneumatic engine. Also in 1934, the Netherlands native Johannes Wardenier claimed to have invented the first air car. There is a whole conspiracy theory about how Wardenier was imprisoned, sent to a mental institution and then a concentration camp with his designs stolen.
In the 1970’s the Troyan air mobile was said to be the first air car. Inventor Joseph P. Troyan designed the air powered flywheel in a closed system. Also in the 1970’s Willard Truitt presented his air car invention. But, because he didn’t have the financial means to pursue its development he sold the design to the U. S. Army and NASA in 1982.
In 1974, Russel R. Brown of Texas claimed to have invented the first air car. And, in 1975, Sorgato in Italy invented an experimental air car that used nine 2840 psi air bottles. In 1976 in Vacaville, California, Ray Starbard invented a compressed air truck.
In 1979, Terry Miller invented Air Car One which only cost him $1,500 to build. He patented his car that ran on compressed air. In the 1980’s, inventors Claud Mead, Des Hill, Ricardo Perez-Pomar and George Miller said that they had invented an air car.
In 2007, Tata Motors introduced the MDI CityCat developed by Guy Nègre as the first commercial air car. As
Corect! Numai invenție nu este din moment ce au fost atâția înaintea lui de aproape un secol.
Masinacare funcționează si cu aer comprimat este i inventie a unui indian inca din anul 2007! Cei de la Peugeot au scos deja autoturismul hibrid, benzina aer comprimat!!!
Mai copii, liniștiti-va!!! Inventia nu este despre aerul comprimat, ci despre metoda de deplasare. Putem inlocui aerul comprimat cu energie electrica sau cu ce vreti voi. Nu despre combustibil sau despre sursa de energie este vorba, ci despre metoda revolutionara de deplasare. Nu mai trimiti forta de rotatie la roata, ci direct in miscare rectilinie prin șine de culisare, din prisme de blocare. Jurnalistii nu pricep decat „eco”, se afla in fata geniului absolut si nu văd ce trebuie sa vada, nu vad padurea din cauza copacilor. Astia vad doar aer comprimat, dar culisantele, prismele, canci.
E o prostie.
Felicitări pentru echipa care muncit pentru această descoperire! BRAVO Romania!
Bârladeanul Adrian Roșca va fi venerat de generațiile viitoare ca ca omul care a revoluționat industria auto cuMasina viitorului, va fi peste 1ooo de ani considerat un zeu si expus mumificat la muzeul inventiilor..