Haos total, la adăpostul public pentru câini din Bârlad. Activitatea Serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân continuă să fie un eșec. Mai nou, medicul de la padoc și-a dat demisia, după ce anterior alte două angajate au plecat de teamă să nu fie trase la răspundere pentru neregulile care se țin lanț.
În continuare, se prind câini, care sunt aduși la padoc, lucru ilegal, în lipsa unui medic veterinar. Deși se strâng câini, numărul celor rămași pe stradă este în continuare foarte mare.
Asta, pentru că, pe deoparte, Primăria nu alocă bani pentru sterilizări, iar pe de alta, că foarte mulți câini sunt aduși în Bârlad din alte localități. Poliția Locală nu este interesată de prinderea celor care transportă de mult timp câini, încât Bârladul a ajuns capitala câinilor comunitari din Moldova.
La această oră, în birourile de la adăpostul public mai poate fi găsit doar șoferul mașinii folosite la transportul câinilor capturați. Medicul veterinar al padocului și-a dat demisia în urma unui eveniment nedorit, descoperit de proprietara unui câine, persoană influentă.
După ce i-a fost capturat animalul pe domeniul public, femeia a fost la adăpost pentru a-l revendica, însă câinele nu era de găsit. Deși medicul o asigurase că patrupedul trăiește și l-a luat la el, în alt oraș, ulterior proprietara avea să afle că patrupedul murise și cadavrul era în frigiderul de la adăpost.
Femeia susține că patrupedul său era sterilizat înainte de a ajunge în padoc, motiv pentru care crede că, de fapt, câinele a fost eutanasiat la doar trei zile după ce a fost capturat, deși legea prevede minimum 21 de zile. Faptul că medicul a mințit-o și câinele a murit, a determinat-o pe stăpâna animalului să sesizeze DSVSA și Poliția Animalelor, iar acum așteaptă rezultatul autopsiei pe care a solicitat-o săptămâna trecută. Medicul a fost amendat de cele două instituții și în cele din urmă și-a dat demisia.
Ceea ce este grav este faptul că nu doar adăpostul rămâne fără medic, ci și cele două ONG-uri de protecție a animalelor, care colaborau cu medicul respectiv în cadrul campaniilor gratuite de sterilizare.
Situația de la padocul public este așadar în aer și pentru că cele două angajate care se ocupau de partea birocratică (înregistrarea câinilor, completarea carnetelor de sănătate și a fișelor de adopție) au demisionat din cauză că nu vor să fie trase la răspundere pentru neregulile de la adăpost. Mai exact, numărul câinilor intrați în adăpost nu ar corespunde cu cel al patrupedelor ieșite.
Cu toate că adăpostul public a fost amendat în repetate rânduri, situația nu s-a îmbunătățit. Primăria pare a nu avea nicio reacție vizavi de felul în care este coordonat Serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân.
Zeci de câini sunt aduși din alte localități și abandonați pe teritoriul Bârladului, dar autoritățile sunt total dezinteresate. ONG-urile au sesizat acest aspect de multă vreme autorităților locale și chiar au indicat numele unor persoane care ar sta în spatele unor transporturi de câini.
Pentru eradicarea acestui fenomen, administrația locală ar fi trebuit să se implice alături de Poliția Locală, iar agenții să identifice mașinile utilizate la transportul ilegal de câini, să sancționeze făptașii, conform legii, și să se mobilizeze pentru a organiza filtre la intrările în oraș.
Primarul Dumitru Boroș a declarat în repetate rânduri că singura soluție de eradicare a problemei câinilor comunitari este sterilizarea patrupedelor cu stăpân, dar totul a rămas la nivel declarativ, în cea mai mare parte.
După ce, anul trecut, Primăria a alocat bani pentru sterilizarea gratuită a câinilor cu stăpân, în urma căreia doar 80 de proprietari de animale au dorit să parcurgă procedurile destul de greoaie până la sterilizare, anul acesta, municipalitatea nu a mai alocat niciun leu în acest sens, invocând bugetul insuficient.
În această conjunctură, situația devine destul de complicată, pentru că nici ONG-urile nu vor mai organiza pentru o perioadă sterilizări gratuite, până la găsirea unui medic.
În concluzie, după aproape doi ani de la preluarea de către Reiser SA a Serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân, situația este neschimbată, în condițiile în care fostul manager, Daniel Buzamăt, declara în martie 2023, în fața consilierilor locali, că problema câinilor comunitari va fi rezolvată în doi ani.
Nu s-a întâmplat așa, deși sume importante de la bugetul local au fost alocate pentru dotarea padocului, lucrări de supradimensionare, plata angajaților etc., cazarea, hrana, sterilizarea și eutanasierea câinilor.
Banii s-au dus pe apa sâmbetei, când ar fi putut fi folosiți eficient, pentru mai multe campanii de sterilizare a câinilor cu stăpân, în paralel cu identificarea indivizilor care aduc patrupede și le abandonează în oraș.
Asa ne fura de 10 ani de zile Primăria și din păcate mor aceste animale chinuite nu vor sa sterilizeze în masa ptr ca după aia nu mai au nepoții care lucrează la Rayser și alții salarii și bani de furat asa prin Hinghereala se poate spala baniii mai ușor, sper ca DNA sa se sesizeze.