Grădinița cu Program Prelungit nr. 9 din Bârlad a desfăşurat, în perioada februarie-mai 2022, Proiectul Naţional – Pilot „Grădina de Relaxare, Liniște şi Învățare – GRLI”. În cadrul acestui proiect, derulat în parteneriat cu Ministerul Educației şi Asociația „Creștini”, a fost amenajat în curtea grădiniței un spațiu cu patru zone: A. zona de liniște, B. zona de relaxare, C. zona de învățare şi D. zona „pereții ne surprind”.
Proiectul îşi propune crearea unui mediu educaţional potrivit conceptului GRLI, care vizează alfabetizarea învăţării, relaxării şi liniştirii, într-un mediu special amenajat outdoor (în afara clădirii), pentru copiii cu vârste cuprinse între 3 şi 6 ani. Sunt abordate probleme comportamentale şi emoţionale ale preșcolarilor, prin strategii de lucru adecvate celor 4 zone: A. zona de liniște, B. zona de relaxare, C. zona de învățare şi D. zona „pereții ne surprind”.










Anişoara Munteanu, directoarea unității, a explicat că în acest decor copiii vor desfășura activități didactice în aer liber, împreună cu cadrele didactice.
,,Prin intermediul educatoarelor din grădinița noastră și al părinților copiilor înscriși aici, Grădinița cu Program Prelungit nr. 9 Bârlad a reușit încă o dată să-și valorifice creativitatea în realizarea elementelor care compun Grădina de Relaxare, Liniște și Învățare în nuanțe de culori și forme diverse. Frumusețea amenajării se datorează implicării deosebite a tuturor categoriilor de personal din grădinița noastră. Mulțumim părinților pentru materialele donate dar si întregului personal al grădiniței, pentru implicare, pentru tot timpul liber petrecut la crearea acestui spațiu unic și drag nouă, în care am pus o parte din sufletul nostru!”, a declarat Anișoara Munteanu.
Marcela Mihai, unul dintre coordonatorii proiectului, explică în ce constă conceptul GRLI.
„Conceptul Grădina de Relaxare, Liniște și Învățare imprimă copiilor deprinderi și obișnuite de ordine, de libertate și diversitate, reglări comportamentale și emoționale în mediul de afara/outdoor, un interes crescut de a explora și împărtăși experiențe. Este o idee românească la care pun umărul toți slujitorii învățământului care cred în puterea lor de adaptabilitate la noile tendințe outdoor.”, a spus și Marcela Mihai, unul dintre coordonatorii proiectului pe unitate.