Ziua Internațională a Francofoniei a fost sărbătorită cu emoție și entuziasm la Bârlad, pe 20 martie 2025, în cadrul unui eveniment deosebit organizat la Biblioteca Municipală „Stroe S. Belloescu”, al cărei invitat de onoare a fost David Bongard, Prim Consilier al Organizației Internaționale a Francofoniei. Manifestarea a adus în prim-plan talentul și creativitatea tinerilor francofoni din județul Vaslui, evidențiind importanța limbii franceze și a valorilor pe care aceasta le promovează.
Evenimentul a avut loc în urma încheierii, în toamna anului 2024, a unui parteneriat între Academia Bârlădeană și Organizația Internațională a Francofoniei (O.I.F.). În cadrul acestui parteneriat a fost lansat concursul de scurt-scurtmetraje „Ciné-Créativité”, destinat tinerilor francofoni cu vârste între 15 și 20 de ani. Concursul a propus trei teme de reflecție și creație: mediul înconjurător, drepturile omului și cultura.
Au participat zece creatori de scurtmetraje, elevi ai Colegiului Național „Gheorghe Roșca Codreanu”, ai Licelului „Mihai Eminescu” din Bârlad și ai Liceului „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui.
Pentru a-i sprijini pe participanți în demersul lor artistic, în luna noiembrie 2024, la sediul Academiei Bârlădene a avut loc un atelier de realizare de scurtmetraje, susținut de domnul Grégory Rateau — poet, romancier, jurnalist și cineast francez.
Festivitatea de premiere a debutat cu un moment poetic intitulat „Comme au cinéma…”, interpretat în limba franceză de actorul Simon Salcă, de la Teatrul „V. I. Popa” Bârlad. Acesta a creat un cadru emoționant și potrivit pentru alocuțiunea domnului David Bongard, Prim Consilier al O.I.F. la București, care a subliniat sprijinul oferit de organizație pentru promovarea limbii franceze și a valorilor francofoniei în întreaga lume.
Au fost premiate cinci scurt-metraje și cele mai multe premii au fost câștigate de elevii codreniști, care s-au remarcat prin creativitate și originalitatea producțiilor lor artistice.
Iată premianții:
- Premiul I: Oprea Theodora Otilia, clasa a XII-a, cu scurtmetrajul L’ÉpoPET
- Premiul al II-lea: Iorga Justin Cristian, clasa a XII-a, cu scurtmetrajul Naturéa
- Premiul al III-lea: Tică Daniela, cu producția Maman.
„Elevii mei au muncit foarte mult, având în vedere că au abordat un domeniu mai puțin cunoscut, cu rigori specifice: scriere de scenariu, regie, interpretare, crearea de personaje și alegerea actorilor. Îmbucurător a fost faptul că au primit cu mult entuziasm provocarea realizării unei producții care a solicitat competențe interdisciplinare. Pentru mine a fost important ca acest concurs să reprezinte un alt cadru, inedit și motivant, de utilizare a limbii franceze, care să le ofere ocazia să-și exprime creativitatea și să înțeleagă mai profund valorile francofoniei — respectul față de diversitate culturală, libertatea de exprimare și angajamentul față de comunitate.”, a declarat prof. Corina Macovei, coordonatoarea celor trei elevi premiați.
Juriul format din Corina Dimitriu Panaitescu, profesor universitar emerit al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, și Grégory Rateau, poet, romancier, jurnalist și cineast francez, a acordat premiul III și elevei Lavinia Boiciuc, de la Liceul „Mihail Kogălniceanu” Vaslui, pentru filmul „Danse montagnarde”, inspirat de versiunea franceză a cântecului Mariei Tănase, „Uhăi, bade”, dar și un premiu special aceleiași eleve și prof. Alexandru Mîță, de la Liceul „Mihail Kogălniceanu” Vaslui, pentru filmul de animație „Robotino”.
Cel care a acordat premiile a fost David Bongard, care s-a arătat impresionat de creativitatea elevilor pasionați de limba franceză, dar și de implicarea deosebită a doamnei profesoare Elena Popoiu, vicepreședintă a Academiei Bârlădene și responsabilă a Departamentului de Francofonie.
La evenimentul dedicat Zilei Francofoniei au participat membri ai Academiei Bârlădene, profesori de limba franceză, oameni de cultură, dar și Viorica Cîmpeanu, scriitoarea din Florești, stabilită în Franța, unde a publicat 16 cărți în limba lui Baudelaire.
Seara s-a încheiat într-o notă sensibilă și caldă, printr-un moment muzical în limba franceză oferit de grupul „Dacii liberi”, coordonat de domnul profesor Cornel Pleșu în colaborare cu doamna profesoară de limba franceză, Corina Macovei.
Evenimentul desfățurat ieri la Biblioteca „Stroe S. Belloescu” a demonstrat încă o dată că francofonia nu înseamnă doar limbă, ci și cultură, creativitate, implicare și dorința tinerilor de a contribui, prin talentul lor, la o lume mai bună.
Tocmai această creativitate a tinerilor dornici să se implice în astfel de proiecte i-a determinat pe cei de la Academia Bârlădeană să planifice și pentru anul viitor organizarea unei noi ediții a concursului „Ciné-Créativité”, o modalitate excelentă de promovare a valorilor francofoniei în comunitatea bârlădeană.