Întâlnire emoționantă. După zeci de ani de la plecarea din centrele de plasament din Bârlad, 50 de foști copii de la Casele de orfani 1 și 2 din Bârlad s-au reîntors să revadă locul unde au crescut și au fost educați, între ani 1970 – 2000.
Unii dintre aceștia nu au mai participat la nicio întâlnire cu foștii colegi și profesori, organizate de-a lungul timpului. Vineri, 16 august, 50 de foști copii crescuți în orfelinatele din Bârlad au venit din toată țara și din Germania, Belgia, Franța, Spania, Italia sau Austria, pentru a-și reîntâlni, în cadrul evenimentului „Întâlnirea generațiilor”, colegii, dar și învățătorii, educatorii și profesorii și personalul auxiliar cu care au crescut.
Foarte puțini dintre foștii pedagogi și profesori mai trăiesc și, cu regret, au aflat că și mulți dintre foștii lor colegi nu mai sunt în viață. Vineri dimineață, a avut loc o slujbă religioasă de pomenire a celor plecați la ceruri, oficiată de părintele protopop Andrei Mereuță și părintele Valeriu Mirciu, parohul Bisericii Sf. Stelian, aflată în incinta fostului orfelinat, actualmente Complexul de Servicii Comunitare „Neculai Roșca Codreanu” Bârlad.
Au participat profesori și învățători care și-au desfășurat activitatea în cadrul Caselor de Copii 1 și 2. De asemenea, au participat cei doi foști directori care au mai rămas în viață, Vasile Pintilii și Georgel Bradu, și au fost prezente și alte cadre didactice și auxiliare, printre care Angelea Mocanu, lenjereasă, Gigel Zugravu, fost supraveghetor de noapte, și soții Țicău și Coman, foști învățători.
Au răspuns invitației și actualul director al DGASPC Vaslui, Dragoș Cazacu, precum și Costel Zară, șeful Complexului de Servicii Comunitare „Neculai Roșca Codreanu”.
Evenimentul a continuat cu un tur de onoare al Complexului, complet transformat actualmente, invitații fiind însoțiți de către Costel Zară.
„Se spune că dacă ai o istorie chiar înseamnă că ești bogat. Copiii de ieri și cei de astăzi s-au reîntâlnit cu foștii pedagogi pentru a remarca împreună evoluția lor ca oameni și a locurilor în care au trăit o bună parte din viață. Este realmente emoționant să vezi că după 20, 30 sau chiar 40 de ani, copii care au fost în grija statului, la Casele de Copii din Bârlad, se întorc să revadă locurile unde au copilărit, au învățat și au petrecut prima parte a vieții lor, într-un sistem instituționalizat, așa cum era la vremea respectivă. Este emoționant să vezi că își doresc să revadă locul care a fost casa lor, cu bune și rele, să reîntâlnească personalul didactic și auxiliar, să socializeze cu aceștia și să retrăiască pentru câteva ceasuri momente din primii ani ai vieții lor. Au reușit să se întâlnească cu o parte din personalul fostelor Case de Copii, au recunoscut curtea fostului Orfelinat, dar au găsit o clădirea reabilitată și reamenajată, cu interioare recompartimentate, care nu mai sunt așa cum erau în anii ’70, ’80, ’90. S-au schimbat multe în sistemul de Protecție a copilului, în bine, și asta cred că nu poate decât să îi bucure pe foștii rezidenți ai Caselor de Copii.”, a declarat Costel Zară, șeful CSC „Neculai Roșca Codreanu”.
Acesta a mai precizat că expoziția de pictură organizată cu prilejul acestui eveniment a cuprins și lucrări realizate de patru foști copii crescuți în orfelinatele din Bârlad.
Expoziția intitulată „Destine Cromatice”, vernisată vineri, 16 august, în incinta Complexului de Servicii Comunitare „Neculai Roșca Codreanu”, mai cuprinde 27 de lucrări ale profesorului Constantin Mardare, coordonatorul Cercului de pictură din cadrul acestui complex și organizatorul evenimentului, precum și alte 16 lucrări ale elevilor săi, proveniți din serviciile rezidențiale, plasament familial și din comunitate.
Expoziția a fost vernisată de pictorul Nelu Grădeanu și de profesorul Dionisie Gradu. Au fost premiați 17 copii, care au expus lucrări, precum și 75 de copii beneficiari ai Centrului de Zi, ai Casei cu Grădină, ai SAPTF și ai Centrului Maternal, cu ajutorul sponsorilor care au dorit să implice în evenimentul de vineri, „Întâlnirea generațiilor”.
Au donat bani, dulciuri, sucuri și baloane Asociația „Bună Ziua Copii”, Asociația „Podul Dragostei”, Episcopia Hușilor, Coca Cola și Kandia. Cu ajutorul lor au putut fi oferite cadouri, o masă copiilor și s-au asigurat fondurile pentru organizarea expoziției.
Cei 50 de foști rezidenți ai Caselor de Copii și foștii lor profesori și pedagogi au încheiat ziua cu o masă festivă, la un salon select din oraș. S-au depănat amintiri, au curs lacrimi de bucurie, dar și de tristețe, s-a dansat și s-au făcut promisiuni pentru o nouă revedere.