- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
vineri, 14 iunie 2024
vineri, 14 iunie 2024
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Expoziția „Literatura și istoria românilor în benzi desenate”, la Muzeul „Vasile Pârvan”

Cele mai citite

- Advertisement -

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad organizează o nouă expoziție sub genericul „Literatura și istoria românilor în benzi desenate”, semnată de artistul Mihai I. Grăjdeanu. Evenimentul, coordonat de bibliotecara Valentina Mureșan, va avea loc sâmbătă, 8 iunie 2024, ora 11:00, la sediul central al muzeului din str. Vasile Pârvan, nr. 1,  accesul fiind gratuit.

Expoziția prezintă titluri ce se regăsesc în programa școlară actuală, povești și basme celebre precum „Făt-Frumos din Lacrimă” sau „Câinele și Cățelul”, dar și „Enigma Otiliei” sau „O scrisoare pierdută”, oferind o perspectivă BD asupra textelor literare originale. Un exponat inedit este o planșă realizată prin tehnica spațiului continuu, cu o lungime de 4 m, ce reprezintă o creație populară specific românească – balada „Miorița” în benzi desenate. De asemenea, istoria poporului român, mitologia dacică, legende și personaje străvechi vor fi reflectate în planșele extrase din cel mai nou volum lansat ,,Geto-Dacii. Legende și izvoare istorice în benzi desenate”, precum și din romanele grafice „BD Historia despre Marea Unire de la 1918 și lupta împotriva comunismului” și vor completa tematica expoziției.

Mihai Ionuț Grăjdeanu este autor și profesor de benzi desenate. A demarat trei proiecte editoriale: ,,Legendele Dacilor”, ,,Comics Didactic – literatura română în benzi desenate”, ,,BD Historia – momente din istoria României în benzi desenate”, pe lângă realizarea și publicarea manualelor BD, romane grafice, reviste şi albume de bandă desenată. A inițiat și promovat în România o metodă de predare în şcoli (B.D.A.Ș.), a dezvoltat conceptul de muzeografie prin benzi desenate. A inventat, sub egida Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, în parteneriat cu Academia Olimpică, ,,Olimpiada de Benzi Desenate” – demers unic la nivel mondial, o competiție dedicată elevilor de școală și liceu, eveniment desfășurat sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO. Este fondatorul Centrului de Educație și Formare prin Benzi Desenate – European School of Comics – sub egida Muzeului Național al Literaturii Române.

Activitatea se adresează tuturor iubitorilor de benzi desenate, literatură și istorie indiferent de vârstă. Lucrările expuse dezvăluie secretele realizării unei pagini de bandă desenată, prezentând etapele de lucru într-o abordare inedită, care îmbină tehnica clasică cu tehnologia digitală. Personajele și poveștile clasice prind contur pe paginile colorate ale benzilor desenate, oferind o experiență interactivă și distractivă pentru toți vizitatorii, în special pentru elevi.

În cadrul evenimentului, va fi pus la dispoziția publicului interesat, în vederea achiziționării, un stand cu următoarele volume semnate de tânărul artist: „Comics Didactic. Literatura română în benzi desenate”,„BD Historia, benzi desenate istorice”, seria de romane grafice „Momente din Istorie” vol I, II și III, volumul „Super eroii din istoria fotbalului românesc în benzi desenate” și „Geto-Dacii, Legende și izvoare istorice în benzi desenate”, album de bandă desenată istorică.

Invitații evenimentului vor fi Mihai I. Grăjdeanu, autorul lucrărilor, și Mădălina Corina Diaconu, secretar general al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, reporter Radio România Cultural.

 

- Advertisement -spot_img

Alte articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE