După zeci de ani, în care bârlădenii s-au săturat să meargă prin apă până la genunchi pe străzile inundate în urma unor ploi mai consistente, autoritățile locale ne invită la resemnare. Posibil ca doar generațiile viitoare să aibă parte de un oraș cu străzi care să nu se inunde atunci când cad cantități rezonabile de precipitații.
Deși s-au executat unele lucrări de reabilitare a rețelei de apă, lipsa sau subdimensionarea canalizării pluviale rămâne o problemă nerezolvată, la Bârlad.
Într-un comunicat al Primăriei, intitulat „Gestionarea apei este noua provocare a lumii. Si a noastră!”, primarul Dumitru Boroș încearcă să explice cum s-a implicat Primăria în punctele critice ale orașului, după ploile de săptămâna trecută.
Edilul recunoaște că în ceea ce privește canalizarea orașului, aceasta „este afectată de vechime, de limitele financiare și de faptul că este exploatată și de alții din afara orașului”.
Dumitru Boroș transmite, cu alte cuvinte, că supradimensionarea rețelei de canalizare pluvială mai are de așteptat mult, întrucât este nevoie de milioane de euro.
„Rețeaua este construită ca să preia apele de pe străzile Bârladului, în special din zonele de blocuri. Atât suportă, atât poate duce. Numai că pe străzile Bârladului, de câțiva ani, ajung și apele din cartierele apărute pe teritoriul comunei Perieni. Au apărut curți betonate, cu dale de piatră etc. Acolo, apa nu mai intră în pământ ca altădată, o ia la vale, la Bârlad. Pentru că nimeni nu construiește ca să-i băltească apa în curte. Era altceva dacă acele cartiere ar fi fost prevăzute cu canalizare pluvială.
Ca să supradimensionăm rețeaua noastră ne trebuie milioane de euro. Nu avem atâția bani la bugetul local. Cât se strânge din taxe și impozite locale abia ne ajunge să întreținem ce avem. De fonduri europene nu poate fi vorba, pentru că UE nu finanțează astfel de proiecte.”, ne transmite primarul Dumitru Boroș.
În finalul comunicatului, acesta informează bârlădenii că inundațiile sunt o problemă națională și tind să devină una internațională.
„Am văzut cu toții ce se întâmplă în marile capitale europene. Schimbările climatice ne obligă la o altfel de gândire.
Așa cum spuneam, gestionarea apei, atât cea care cade brusc din cer, în cantități enorme, cât și cea de băut, este noua provocare a lumii.”, a conchis primarul.
E adevărat că ploile extrem de abundente creează probleme și în alte părți, însă, la Bârlad, străzile se inundă la ploi obișnuite și apa nu se scurge în câteva minute, ci în zeci de ore, ocazie pentru unii bârlădeni de a face haz de necaz, plimbându-se cu barca.
La ce naiba ai bottilit tot orasul , de arata ca in ucraina? O teava de apa si o cacatoare si aia facua prost? Totul este facut in bataie de joc!
Va promit ca în următorul mandat vrei fi mai proști și tot pe mine ma votați, Mitică Bouprost!
Coruptia din ultimii ani, contractele date unor neaveniti care uns doar rotitele care „trebuie”, ne-au adus aici…
Trebuiau puse țevi cu capacitatea mai mare la evacuarea apei dacă tot sau spart străzile. Cum să facă față aceleași țevi cînd pe deal sau înmulțit casele. Și un copil vedea că este prost făcută treaba. Halal inginer care e pus la Aquavas.Tot oamenii suferă.