Încă un monument istoric reabilitat la Bârlad! Biserica Sf. Gheorghe și turnul cu clopotniță de pe aleea de la intrarea în biserică și-au recăpătat strălucirea grație unui proiect cu finanțare europeană. După patru ani de la demararea lucrărilor, bârlădenii au motiv să se bucure pentru că un monument istoric inaugurat în 1818 a fost reabilitat și urmează să fie redat circuitului turistic.
Marți, 5 decembrie, în Biserica Sf. Gheorghe, a avut loc conferința de presă ocazionată de finalizarea proiectului european „Valorificarea turistică a ansamblului Bisericii Sf. Gheorghe, a Breslei abagerilor din municipiul Bârlad”. Valoarea totală a proiectului a fost de 8.152.000 lei, din care 7.236.000 lei, valoarea eligibilă.
Au participat la această conferință reprezentanții tuturor factorilor implicați: dr. Ion Sasu, arhitect, Constantin Firtea, proiectant rezistență, Ernest Boț, managerul de proiect, Virgil Cucoș, diriginte de șantier, ing. Ovidiu Balan – reprezentantul Conest, firma care executat lucrarea, precum și dr. Mircea Mamalaucă, directorul Muzeului „Vasile Pârvan”, împreună cu muzeograful Mircea Oancă, de la Secția Arheologie a muzeului.
Acestora li s-au alăturat primarul Dumitru Boroș, părintele Andrei Mereuță, protopop de Bârlad, și dr. Elena Monu, președinta Academiei Bârlădene.
Părintele Adrian Țapu, de la Parohia Sf. Gheorghe, a făcut o prezentare generală a proiectului și a ținut să mulțumească tuturor factorilor implicați în implementarea acestui frumos dar dificil proiect.
„Mulțumesc tuturor celor care au făcut posibilă realizarea acestui proiect de anvergură, de reabilitare și consolidare a ansamblului Bisericii Sf. Gheorghe. Mulțumesc constructorului, proiectantului, arhitectului, mulțumesc Primăriei și Consiliului Local Bârlad pentru sprijinul acordat, la fel și Consiliului Județean și nu în ultimul rând, Preasfințitului Părinte Ignatie, care ne-a sprijinit enorm în demararea acestui proiect. Au fost și momente tensionate, legate în special de fonduri, pentru că la un moment dat eram pe minus cu aproape 900.000 lei, cheltuieli neeligibile. Am solicitat sprijin Primăriei și aceasta ni l-a oferit. Ne-a alocat, în 2020, 25.000 lei, în 2021 – 100.000 lei, iar în 2022, 128.000 lei, aceștia din urmă fiind folosiți pentru reabilitarea interioară a bisericii, lucrare care nu a fost trecută în proiectul inițial. Am fost sprijiniți și de Consiliul Județean cu 200.000 lei și de Culte, cu 125.000 lei. Pot să vă spun că am primit deja avizul de la Comisia de Pictură Bisericească și urmează ca în curând să avem și avizul de la Culte și, cu ajutorul lui Dumnezeu, pentru început, poate vom reuși să pictăm Sfântul Altar.”, a declarat părintele Adrian Țapu.
Acesta a precizat că în afară de reabilitarea și consolidarea ansamblului bisericii, proiectul a mai avut și alte două obiective: valorificarea turistică a ansamblului, prin promovarea egalității de șanse, și creșterea cu 6% a numărului de turiști care îl vor vizita.
În acest sens, parohia a tipărit un pliant și a creat un site (parohia-sfantulgheorghe.ro), unde sunt prezentate în detaliu date despre istoricul și arhitectura acestui monument istoric, și urmează să pună în vânzare și un CD de prezentare.
Pentru promovarea ansamblului Bisericii Sf. Gheorghe, parohia va încheia un parteneriat cu Muzeul „Vasile Pârvan”, căruia îi va da în custodie spațiile muzeale amenajate în turnul cu clopotniță.
Vizitatorii vor avea acces în turn folosind scările sau liftul instalat, care îi va duce la etajul I, într-o chilie amenajată în memoria ctitorului turnului, Ioniță Bardaș, zis Titinaș, precum și la etajul III, unde a fost amenajat un mic spațiu muzeal cu obiecte vechi de cult aflate în patrimoniul bisericii construite de breasla abagerilor.
Așadar, după mai bine de un veac, ctitorul Ioniță Bardaș (Titinaș) a fost răsplătit de posteritate cu o chilie pe care și-a dorit-o atât de mult în turnul ridicat cu banii pe care i-a obținut bătând din poartă în poartă.
În timpul lucrărilor de reabilitare, arheologul Mircea Oancă a făcut o descoperire extraordinară. A identificat mormântul lui Ioniță Bardaș, după cărămida care a fost pusă sub capul călugărului defunct și pe care este inscripționat numele acestuia. Cărămida a fost expusă la intrarea în biserică
De altfel, în mijlocul bisericii a fost expusă în pardoseală, acoperită cu un geam, pisania actualului lăcaș de cult, pe care este încrustată data de 6 martie 1818.
Arhitectul Ion Sasu, prezent la conferința de presă, a ținut să precizeze că Bârladul are o serie de valori inestimabile, iar ansamblul Bisericii Sf. Gheorghe este una dintre ele.
Specializat în monumente istorice, arhitectul Ion Sasu a menționat că Biserica Sf. Gheorghe are anumite particularități care îi conferă unicitate în peisajul bisericesc moldav. Rar se găsesc în Moldova biserici cu turle în hexagon, acestea fiind specifice zonei Munteniei. Renumitul arhitect consideră că ansamblul trebuie valorificat, în sensul atragerii turiștilor.
Biserica Sf. Gheorghe a fost construită între 1810-1818, prin implicarea Breslei Abagerilor din Bârlad (negustori de stofe). Concret, lăcașul a fost ridicat lângă vechea biserică din lemn, atestată în martie 1797, care a fost grav avariată de cutremurul din 1802.
În 1838, un alt cutremur a avariat biserica, dar a fost reparată de negustorii abageri între 1843 și 1846. Ulterior, desele și marile cutremure au afectat construcția în 1940, 1977, 1986 și 1990, între timp făcându-se reparații parțiale, dar niciodată reparații capitale.