Greu de înțeles. Fostul manager Daniel Buzamăt este în arest, dar conducerea Reiser SA Bârlad continuă sa comită nereguli. Nu a învățat nimic din experiența prin care a trecut cu DNA, de vreme ce nu respectă nici acum legea. Societatea riscă să fie executată silit din cauza faptului că cei din conducere nu vor să pună în aplicare hotărârea Tribunalului Vaslui care o obligă să acorde despăgubiri salariale unei angajate care a contestat în 2022 decizia de concediere abuzivă și a câștigat în instanță.
Hotărârea trebuie respectată, pentru că Reiser a pierdut la Curtea de Apel Iași, unde a făcut recurs. Angajata trebuie să primească despăgubiri salariale, întocmai cum a decis prima instanță.
Este vorba de câteva zeci de mii de lei reprezentând salarii de bază, majorări salariale, sporuri, tichete de masă aferente perioadei în care a fost concediată precum și cheltuieli de judecată.
Consiliul de Administrație al societății nu vrea să respecte decizia instanței, invocând OUG nr. 114/2018, care se referă la drepturile salariale și nu la despăgubiri salariale.
În vederea interpretării si aplicării dispozițiilor art. 39 din O.U.G. nr. 114/2018, este necesar a se face o distincție conceptuală și de terminologie între:
– drepturi salariale, prin care, potrivit art.159 din Codul muncii, se înțelege salariul de bază, indemnizațiile, sporurile, precum și alte adaosuri;
– despăgubirea egală cu salariile indexate, majorate și recalculate, și cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat funcționarul public în caz de concediere nelegală potrivit art. 527 din Codul administrativ și art. 80 din Codul muncii, care are natura unei despăgubiri, ci nu a unor drepturi salariale propriu-zise. O.U.G. nr. 114/2018 are în vedere plata eșalonată a unor sume prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale ale personalului din sectorul bugetar stabilite prin hotărâri judecătorești, respectiv alte drepturi decât cele pe care angajații le primeau în mod obișnuit pentru munca prestată. În consecință, este exclusă aplicarea O.U.G. nr. 114/2018 în cazul despăgubirilor acordate conform art. 527 din Codul administrativ si art. 80 din Codul Muncii.
Explicațiile sunt clare, numai că cei din conducerea Reiser nu doresc să-i plătească angajatei drepturile salariale într-o singură tranșă, ci vor să-i plătească doar salariile de baza, fără majorări și sporuri, în rate, pe o durată de cinci ani.
Ciudat este că femeia, care a fost concediată abuziv din postul de economist, deși s-a întors la serviciu, nu a primit nici până acum vreun document din care să reiasă ca este angajată. A primit doar tichetele de masă aferente lunii ianuarie.
Angajata în cauză ar fi atras atenția șefilor Reiser că nepunerea în aplicare a hotărârii Tribunalului Vaslui, unde s-a judecat litigiul de muncă, va duce în final la executarea silită a societății de drumuri și poduri. Consiliul de Administrație a rămas însă impasibil.
Surse demne de încredere ne-au declarat că dacă până miercuri, 14 februarie, salariata nu va primi banii, pe 15 februarie se va trece la executarea silită a societății.
Asta ar însemna un efort financiar suplimentar de aproximativ 10.000 lei, pe care Reiser va fi nevoită să-l suporte, pe lângă aproape 100.000 de lei, cât are de primit angajata, sumă reprezentând drepturile salariale din perioada de peste un an de când a fost concedată abuziv și cheltuielile de judecată.
Tot pe surse am aflat că deși motivul invocat pentru concediere ar fost desființarea postului, la scurt timp Reiser ar fi angajat pe post de economist o altă persoană, nimeni alta decât cumătra contabilei Cătălina Bolgar. Postul femeii concediate a fost desființat la câteva luni după concedierea sa și reintrodus în organigramă luna trecută.
Nu doar noua economistă este rudă cu contabila Cătălina Bolgar. Șeful de stație este cumătrul ei, la fel ca și auditorul extern. Acesta, la rândul său, este nașul noii economiste.
O încrengătură suspectă, care demonstrează că Reiser este o mare familie de cumetri și nași, ce se cred pe propria moșie, iar angajații incomozi au fost și sunt tratați cu dispreț și aroganță și chiar dați afară fără temei legal.
După reangajare, a aflat că va avea salariul mai mic decât înainte de a fi concediată abuziv
Aflând că a fost pusă pe liber fără un motiv real, angajata a contestat în instanță decizia de concediere, pe 22 decembrie 2022, la Tribunalul Vaslui. Pe 29 iunie 2023, destul de târziu, după mai multe amânări obținute de avocatul societății Reiser, a fost emisă hotărârea instanței, în care se menționează că Reiser trebuie să o reangajeze pe același post și să-i restituie angajatei cheltuielile de judecată și să-i plătească despăgubirile salariale.
Reiser a făcut recurs la Curtea de Apel Iași dar a pierdut, așa că a rămas definitivă hotărârea primei instanțe.
Văzându-se obligată, Reiser a chemat-o pe angajată, pe 17 ianuarie 2024 la sediu, dar persoana care se ocupă de compartimentul Resurse umane i-a spus să plece acasă și să revină pe 22 ianuarie, întrucât nu ar fi gata documentele de reînființare a postului.
Femeia s-a conformat și s-a prezentat la serviciu pe 22 ianuarie, însă nimeni nu a venit să discute cu ea. Angajata a stat pana la finalul programului, dar a fost pur și simplu ignorată.
Trei zile mai târziu, pe 25 ianuarie, managerul Daniel Buzamăt a catadicsit să-i spună că urmează să fie reîncadrată, dar după ce ea va veni din concediul de odihnă, după 25 de zile, concediu pe care a obligat-o să și-l ia. Discuția a avut loc cu câteva ore înainte ca Daniel Buzamăt să fie arestat.
Ulterior, angajata ar fi fost informată de către președintele Consiliului de Administrație, Radu Ticu, că nu va mai primi salariul de economist pe care l-a avut, ci unul mai mic, apropiat de cel al femeii de serviciu. Ba, chiar ar fi fost șicanată de un membru al CA, care i-a spus că, chiar dacă va fi reangajată, se va găsi un motiv ca să fie dată din nou afară, cum ar fi abaterea disciplinară.
Este lăudabilă decizia angajatei de a-și căuta dreptatea în instanță și de a reveni la locul de muncă, într-o societate unde, din păcate, s-au comis foarte multe ilegalități, iar cei care nu au închis ochii au fost puși la „respect”. De fapt, toate concedierile făcute de fostul manager au avut același motiv: „cei care nu sunt cu noi sunt împotriva noastră”.
Niste prosti de sefi care nu pun in aplicare LEGEA, ori pentru aceasta ar trebui arestați si ei?
LaReiser conduce și acuma amanta (contabila) lui Buzamat cu acei besinosi din C.A. care trebuiau arestați cu Buzamat!Domnilor de la DNA aici este grup infracțional!!!
Plângere penală pentru nerespectarea hotărârii judecătorești, tot este o anchetă în desfășurare!Trebuie cerute daune morale și materiale.”Să se verifice jurisprudența în cazuri litigiilor de muncă.”
Domnul primar cine a pus acești besinosi în C.A și cine răspunde de acești bani care sunt banii contribuabilului?Nu ar trebui să plătească din buzunarele lor?Trimiteti Auditul că sigur acolo sunt mult mai multe nereguli!
Ba ba ba! Despre ce audit vorbești? Ăla făcut de contabilul șef din Primăria Bârlad care nu a văzut urâciunile de la Reiser și de la Poliția Locală?
Un exemplu de angajat care nu se lasă intimidat de hoții.Directorul o “ardea “pe contabilă prin birouri,că doar îl astupa în acte,angajații mai primeau și ei cate un bidon de motorină,benzină,un sac de ciment,o oră suplimentară pentru “a nu vedea “ hoțiile lui Buzamăt.Atat timp cât pe Buzamăt nu s-a vrut să-l controleze nimeni, a făcut tot ce a vrut. Dragii bârlădeni să știți ca Buzamăt împreună cu toți ceilalți, complici: CA, AGA,Consilul Local, ne-a furat pe noi cei care plătim taxe și impozite! De asta avem strazile și trotuarele pe care le avem!!!
N-ai uitat pe nimeni,perversule?
Buzamat a arso in falci si pe asta a lui Chelaru, dar sa suparat ca nu o ardea numai cu ea.
Maria(contabilo)asta ai făcut tu cu Buzamat!
Domnilor conducători ai acestei societăți Reiser dacă vreți să nu se mai fure un ac de la această societate și să iasă toate neregulile la iveală puneți-o interimar pe doamna economistă care a fost data afară. Și după o să vedeți cum va merge această societate.