Conferința Națională din acest an a Centrului Județean de Excelență Vaslui, desfășurată sâmbătă, 6 aprilie, a avut o temă pe cât de interesantă, pe atât de actuală: „Educația, la intersecția dintre Patrimoniu și Progres – modele ale excelenței în educație”.
Structurată în două părți, „Ancorați în tradiție” și „Mugurii viitorului”, conferința prezidată de prof. Gabriela Plăcintă, directoarea CJEx Vaslui, și moderată de prof. Alexandru Mîță, s-a bucurat de un public numeros și select.
În sala de ședințe a Consiliului Județean, unde s-a desfășurat evenimentul, au fost prezenți reprezentanți ai mediului academic, profesori universitari, cercetători, reprezentanți ai autorităților locale și județene (Ciprian Trifan – vicepreședintele CJ Vaslui, Adina Stroea – purtător de cuvânt al Primăriei Municipiului Vaslui), Cristiana Botan – inspector școlar general, directori de instituții culturale și de învățământ, profesori ai Centrului Județean de Excelență, profesori colaboratori, precum și partenerii CJEx din Republica Moldova (Anenii Noi și Cahul).
De asemenea, au participat și 70 de elevi de la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” și CJEx Vaslui. Pentru că CJEx susține și promovarea tinerelor talente, au fost invitați să susțină un mic program de cântece populare Mirabela Papuc, elevă a Liceului Teoretic „Mihail Kogălniceanu”, și interpretul de muzică populară Marius Petrea.
În prima parte a conferinței, sub titlul „Ancorați în tradiție”, au prezentat referate profesori din județ și din Iași, după cum urmează:
Prof. Gabriela Plăcintă – director, Centrul Județean de Excelență Vaslui: „Dialoguri pentru Viitor: Nevoia de Modele în Educația de Excelență”;
Prof. dr. Mircea Platon – redactor-șef ”Convorbiri Literare”, Institutul de Studii ale Modernizării ”Alecu Russo”: „Educație și Caracter”;
Dr. Simion-Alexandru Gavriș – Institutul de Istorie „A. D. Xenopol”, Iași: „Junimiștii și reforma învățământului: radiografia unui proiect de lege fără finalitate (1876)”;
Prof. Costel Pascaru – Liceul Tehnologic “Alexandru Ioan Cuza “ Bârlad: „Episcopul Iacov Antonovici. În slujba Bisericii și a Școalei”;
Prof. Vasile Sprîncenatu – Școala Gimnazială „Ștefan Ciobotărașu” Lipovăț: „Constantin Pâslă – portret de dascăl în vreme de pace și de război”;
Prof. Gabriela Lisievici – Liceul Teoretic „Emil Racoviță” Vaslui: „Modele ale excelenței în educație. Reforme și reformatori ai învățământului din a doua jumătate a secolului al XIX-lea”;
Prof. Mihaela Lehoneac – Colegiul Național „Cuza Vodă” Huși: „Profesor Ion Gugiuman – promotorul culturii și reliefului hușean”.
Expunerea prof. dr. Mircea Platon a urmărit să sublinieze câteva dintre permanențele pedagogiei clasice fără de care nu se poate vorbi nici de școală, nici de societate în adevăratul înțeles al cuvintelor, evidențiind importanța unor personalități-far ale școlii românești precum Ioan Popescu.
„Atragem atenția asupra unor temelii, pe care se pare că nu le vedem, și construim în aer. Ar trebui să facem așa cum procedează cei din alte țări, care au elevi ce se situează pe primele locuri la testele Pisa.”, a declarat prof. dr. Mircea Platon.
În partea a doua, intitulată generic „Mugurii Viitorului”, au luat cuvântul profesori din Suceava, Iași și din Republica Moldova:
Prof. univ. dr. Adrian Iftene – decan, Facultatea de Informatică, drd. Dragoș Silion, drd. Gabriel Constantinescu – Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași: „Folosirea Realităților Mixte și a Inteligenței Artificiale în Educația Viitorului”
Cezar Salagor – Muzeul de Istorie și Etnografie Rîșcani, Republica Moldova: „Metode moderne de cercetare – oportunități de valorificare a patrimoniului cultural-istoric”
Prof. Victoria Borisova – Director al Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” Anenii Noi, Republica Moldova: „Modele ale Excelenței Școlare în Anenii Noi”
Vasile-Cezar Hărățu – Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu” Iași: „Importanța curriculumului relevant și a RED în cadrul CEX”
Prof. Valeriu Baban – Șef al Direcției Generale Învățământ Cahul, Republica Moldova, Svetlana Sherepera – Director al Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir”, Cahul: „Repere ale Excelenței în raionul Cahul”
Prof. Constantin Tiron – Inspectoratul Școlar Județean Suceava: „Du plaisir d’enseigner le français”
O intervenție interesantă a avut decanul Facultății de Informatică din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași, prof. univ. dr. Adrian Iftene. Acesta a vorbit despre beneficiile și efectele negative ale Inteligenței Artificiale, venind cu exemple punctuale, care au captat atenția auditoriului.
La eveniment a fost prezent și Ciprian Trifan, vicepreședinte al Consiliului Județean Vaslui, care a ținut să felicite conducerea CJEx Vaslui pentru că în cei cinci ani de la înființare, acest centru a dovedit că a meritat să fie înființat, având în vedere rezultatele remarcabile obținute de elevi la concursurile și olimpiadele naționale.
Ciprian Trifan a precizat că a fost pregătită o hotărâre care va fi supusă aprobării consilierilor județeni, ce vizează crearea unui parteneriat între CJ și CJEx, care va permite susținerea financiară a elevilor și profesorilor.
Amfitrioana acestui eveniment, prof. Gabriela Plăcintă, a considerat potrivită alegerea temei conferinței, „Educația la intersecția dintre Patrimoniu și Progres – Modele ale excelenței în educație”, lucru confirmat și de invitații speciali ai dezbaterii.
„În pragul unei noi ere educaționale, Centrul Județean de Excelență Vaslui deschide porțile descoperirii și dialogului interdisciplinar. Acest eveniment emblematic vine să pună în lumină sinergia dintre patrimoniu și inovație, invitându-vă să fiți parte dintr-o călătorie intelectuală unică. Vă mulțumim ca ne sunteți alături într-un spațiu unde tradiția întâlnește viitorul, modelând împreună educația de mâine.”, a declarat prof. Gabriela Plăcintă, directoarea Centrului Județean de Excelență Vaslui.
Prin diversitatea tematică și profunzimea discuțiilor, conferința a subliniat angajamentul comunității educaționale din Vaslui față de promovarea unui învățământ care respectă tradiția, dar este deschis către noile provocări ale viitorului. Evenimentul a reconfirmat rolul esențial al educației în formarea unor cetățeni capabili să contribuie activ la evoluția societății, echipați cu cunoștințele și abilitățile necesare pentru a naviga în lumea dinamică de astăzi dar profund ancorați în tradiție pentru a-și menține intacte conștiința națională și sistemul de valori.
Conferința „Educația la intersecția dintre Patrimoniu și Progres” organizată de Centrul Județean de Excelență Vaslui a reprezentat nu doar un forum de discuție valoros, ci și o demonstrație a modului în care educația poate evolua, îmbrățișând tradiția fără a pierde din vedere nevoia de inovație. Prin abordarea sa integratoare și prin exemplul de excelență pe care îl oferă, Centrul Județean de Excelență Vaslui se afirmă ca un model de urmat atât la nivel național, cât și pentru partenerii din Republica Moldova, inspirând și mobilizând comunități educaționale în vederea îmbunătățirii și adaptării procesului educațional la cerințele secolului XXI.