Asociația „Manolache Kostache Epureanu” și-a celebrat, ieri, patronul spiritual, printr-o activitate de excepție desfășurată la Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad. Personalitatea marelui om politic a fost evocată în cadrul simpozionului „Valori istorice și culturale bârlădene. 200 ani de la nașterea lui Manolache Kostache Epureanu”, moderat de Luigi Cozma, președintele Asociației „Manolache Kostache Epureanu”.
Pe lângă membrii asociației bârlădene, au participat și prieteni ai acesteia din Brăila, Focșani, Vaslui, Bacău, București, Cluj, Galați, Roman, Iași și Botoșani.
Cel care a deschis seria evocării personalității marcante a lui Manolache Kostache Epureanu a fost Dr. Mircea Mamalaucă, directorul Muzeului „Vasile Pârvan”. Acesta a prezentat oaspeților secțiile muzeului, dotările și locul pe care îl ocupă instituția de cultură în rândul muzeelor din țară.
Oaspeții au aflat că politicianul M. K. Epureanu frecventa des Casa Sturdza, actualul Muzeu al Colecțiilor, pentru că acolo locuia familia vornicului Alexandru Sturdza, nimeni altul decât tatăl Mariei Sturdza, fata pe care politicianul a furat-o în timpul unui bal și care i-a devenit ulterior soție.
Publicul prezent la activitate a putut asculta și discursul fascinant al prof. dr. Cătălin Turliuc, cercetător gr. I și șef de departament la Academia Română, Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” Iași, precum și profesor universitar la Universitatea „Al. I. Cuza” Iași.
În materialul intitulat „Epoca omului – omul epocii”, istoricul ieșean l-a plasat pe M. K. Epureanu în galeria generației emancipaților (pașoptiștilor) și și-a manifestat bucuria că după 110 ani are, în sfârșit, loc la Bârlad un simpozion dedicat special acestei figuri politice remarcabile.
Prof. dr. Cătălin Turliuc a menționat că, din păcate, nu există decât o monografie destul de succintă despre activitatea și personalitatea lui Manolache Kostache Epureanu, care aparține avocatului Ioachinovici.
De asemenea, a salutat faptul că teza de doctorat a tânărului istoric Simion Alexandru Gavriș este alcătuită în jurul personalității acestui mare unionist, M. K. Epureanu.
„Nu suntem la o lecție de istorie de parastas. Suntem astăzi la Bârlad pentru a-l celebra pe cel care a fost Manolache Kostache Epureanu, personalitate politică de s-a remarcat în epoca pe care a trăit-o, fiind prezent la absolut toate momentele care au contat în înfăptuirea Unirii de la 1859. A fost când vocal, când mai puțin vocal, un om onest, un spirit cavaleresc, deosebit de efervescent în viața politică. Într-o perioadă de schimbări profunde, Manolache Kostache Epureanu a avut capacitatea de a se adecva, a fost rodul unor principii li valori învățate în francmasonerie, așa cum s-a întâmplat cu majoritatea pașoptiștilor care a înțeles că țara are așteptări de la ei. A manifestat empatie față de cei din jur și activism în societate. A fost o personalitate de primă linie, dar un legist care deranja, un om format la școala germană. A fost omul epocii, care a lăsat amprente, prea puțin vizibile, istoria nepunând reflectorul pe ele.”, a spus prof. dr. Cătălin Turliuc.
Despre originile politicianului și controversele legate de locul și anul nașterii acestuia a venit cu precizări dr. Elena Monu, președinta Academiei Bârlădene, a cărei lucrare de doctorat a constat în studiul vechii familii boierești a Kostăcheștilor.
Aceasta a menționat că există dovezi irefutabile care atestă că Manolache Kostache Epureanu este fiu al Bârladului și că s-a născut în anul 1822, nu în 1820 sau 1823, cum s-a vehiculat. Politicianul a murit la 58 de ani, în 1880, la Schlangenberg (Germania) și a fost înmormântat la Bârlad.
Istoria neamului Kostăcheștilor începe în ultimul pătrar al secolului al XVI-lea, cu preotul Ioan de la Epureni, acolo unde s-a înălțat conacul și biserica familiei Kostache. Ultima descendentă a familiei, nepoată a lui Manolache Kostache Epureanu, a murit în 2004 la Paris.
Politicianul bârlădean a avut trei copii: Ioan, Ecaterina și Elena (Bibescu), mezina. În cimitirul Eternitatea din Bârlad își dorm somnul de veci tatăl și cei trei copii, monumentul funerar fiind ridicat în 1911, de către fiii Elenei Bibescu.
Monumentul funerar reprezintă o piramidă placată cu marmură albă și în vârf având o cruce, interiorul fiind pavat cu marmură albă și neagră în forma unei table de șah, atât piramida cât și tabla de șah fiind simboluri ale francmasoneriei.
După acest expozeu savuros, doctorul în istorie Simion Alexandru Gavriș a trasat reperele biografiei politice a lui Manolache Kostache Epureanu, care și-a luat doctoratul în drept la Jena, în Germania, fiind printre puținii politicieni români de la acea vreme care se puteau lăuda cu un doctorat.
Dr. Alexandru Gavriș a evidențiat talentul de orator al politicianului, care a devenit un reputat orator în Parlamentul României. Istoricul a enumerat funcțiile înalte pe care Epureanu le-a avut în politica românească: ministru al Justiției în guvernul Vasile Sturdza (1859), prim-ministru al Moldovei, prim-ministru al Țării Românești, prim-ministru al României. A prezidat Adunarea Constituantă în 1866.
Epureanu a fost primul președinte al Partidului Național Liberal și fondatorul Partidului Conservator (1880), al cărui prim președinte a fost.
„Personalitate politică importantă, doctrinar care a echilibrat tradiționalismul și liberalismul, unionist, dar și susținător, după 1862, al intereselor moldovenești grav afectate de centralizarea administrativă, Manolache Kostache Epureanu rămâne un punct de reper în istoria modernității autohtone”, se arată în broșura editată de Asociația „Manolache Kostache Epureanu” cu ocazia evenimentului de la Muzeul „Vasile Pârvan”.
Manolache Kostache Epureanu este, incontestabil, o personalitate marcantă a României moderne, iar bârlădenii trebuie să fie mândri că este un fiu al orașului lor.
Despre Epureanu și posteritate a vorbit, spre finalul simpozionului, prof. Costel Pascaru, directorul Liceului Tehnologic „Alexandru Ioan Cuza”. Acesta a făcut cunoscut invitaților prezenți faptul că numele marelui patriot evocat a fost atribuit unui bulevard principal din Bârlad, unei școli, iar o altă școală poartă numele fiicei sale mai mici, Elena Bibescu.
La Bârlad există și Asociația „Manolache Kostache Epureanu”, care a finanțat realizarea bustului amplasat cu câțiva ani în urmă în curtea școlii care îi poartă numele. Aceeași asociație a finanțat foarte consistent lucrările de restaurare a monumentului funerar care a fost vandalizat în repetate rânduri, dar care a fost restaurat în 2012 după fotografiile păstrate de istorici.
Manolache Kostache Epureanu a murit în Germania, dar nu a fost înmormântat la biserica din Epureni, cum a dorit familia, ci, la rugămințile a 200 de fruntași bârlădeni, a fost înmormântat în Cimitirul Eternitatea din Bârlad. Din ordinul prim-ministrului Ion C. Brătianu, autoritățile i-au organizat funeralii naționale.