- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
vineri, 14 iunie 2024
vineri, 14 iunie 2024
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Iertare, maestre Guguianu! În patru ani, atât s-a putut…

Cele mai citite

- Advertisement -

Bătaie de joc.  De patru ani, Primăria Bârlad nu reușește să reabiliteze cele două fântâni arteziene din parcul Teatrului „Victor Ion Popa”, deși a alocat până acum aproape 180.000 de lei. Cei doi amorași cu pești, creație a renumitului sculptor bârlădean Marcel Guguianu, se află într-o avansată stare de degradare.

Primăria trage de timp cât se poate, în detrimentul acestor două simboluri ale orașului, iar Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) pare total dezinteresată.

După mutilarea celor două opere de artă, în 2020, când, la indicațiile unor angajați ai Primăriei fără nicio legătură cu arta, fântânile au fost „reabilitate” fără respectarea proiectului depus la Direcția Județeană pentru Cultură, conducerea acestei instituții a luat atitudine. Asta, abia în 2022, când a fost sesizată de Puls24.ro, constatând în urma verificărilor grave abateri de la proiect.

Atunci, Primăria a fost notificată să refacă lucrările la cele două fântâni conform documentației întocmite în 2019 și avizate de Comisia Zonală a Monumentelor Istorice Nr. 5 Iași.

Au trecut doi ani de atunci, iar Primăria nu a mai făcut nimic, între timp degradându-se nu doar sculpturile din piatră, ci și mozaicul de prost gust cu care au fost „modernizate” fântânile.

Cu toate că ne aflăm în 2024, Direcția Județeană pentru Cultură, nu a mai făcut nicio verificare pentru a vedea dacă proiectul a fost implementat întocmai.

Puls24.ro a făcut din nou sesizare, luna trecută, și abia în urma acestui demers reprezentanții DJC au făcut o verificare în teren împreună cu un reprezentant al IPJ.

Am solicitat conducerii DJC Vaslui să ne transmită un punct de vedere oficial în legătură cu situația celor două fântâni arteziene, pe care vi-l prezentăm integral.

Ne întrebăm ce s-ar fi întâmplat dacă Puls24.ro nu ar fi sesizat acest aspect. Cât îi trebuie municipalității pentru a readuce aceste fântâni cât de cât la forma inițială, gândită de artist, și câtă clemență poate exista la Direcția Județeană pentru Cultură față de masacrarea unor opere de artă.

Anul trecut, în luna mai, Consiliul Local Bârlad a aprobat indicatorii tehnico-economici ai investiției „Modernizare fântâni arteziene Parcul Victor Ion Popa”. Conform proiectului de hotărâre, Primăria trebuia să reabiliteze cele două opere de artă în cel mult un an, respectând întocmai proiectul și materialele indicate de specialiști. Suntem în luna iunie 2024, iar reabilitarea ar fi trebuit să fie finalizată.

După cum se vede în imagini, fântânile „reabilitate” ilegal în 2020 arată jalnic și nu se știe când vor mai arăta așa cum a cerut DJC Vaslui, conform documentației avizate.

- Advertisement -spot_img

Alte articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE