- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
joi, 10 octombrie 2024
joi, 10 octombrie 2024
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

„Am fost un om cu o valiză”, darul artistului plastic Daniel Chelaru, pentru bârlădeni

Cele mai citite

- Advertisement -

Un eveniment cultural plin de emoții. Galeria de Artă „Nicolae Tonitza” din Bârlad găzduiește de ieri, timp de două săptămâni, picturile artistului plastic de origine bârlădeană Daniel Chelaru. Ieri seară, într-o atmosferă colocvială, artistul, care trăiește de foarte mulți ani în București, și-a prezentat prima sa expoziție organizată la Bârlad, „Am fost un om cu o valiză”, precum și volumul de proză cu același titlu, care cuprinde întâmplări din viața sa, din armată și dinainte de căsătorie.

Daniel Chelaru a plecat din Bârlad în 1982. După armată, s-a stabilit în București, unde s-a căsătorit și unde a rămas până astăzi. După 42 de ani, s-a întors acasă cu un dar pentru bârlădenii săi, un volum de amintiri și câteva zeci de picturi în care a transpus sentimente și trăiri.

Printre cei prezenți la vernisaj au fost și foarte mulți foști colegi de clasă ai artistului, care au dorit să-l revadă și să-i fie alături, la acest eveniment foarte important pentru el.

O surpriză a venit din partea profesoarei Mihaela Păiș, care i-a oferit artistului un portret pe care aceasta l-a pictat în clasa a VII-a, pe când erau colegi la Școala de Muzică și Arte Plastice.

La rândul său, Daniel Chelaru a ținut să facă o surpriză Bibliotecii „Stroe Belloescu” și Centrului Cultural „Mihai Eminescu”. Artistul a donat câteva lucrări de grafică, reprezentând portrete ale unor scriitori români, și patru portrete ale poetului Mihai Eminescu.

De profesie jandarm, Daniel Chelaru a fost pasionat dintotdeauna de desen și pictură, dar s-a dedicat mai intens pasiunii sale din 2011. Anul trecut, de exemplu, a fost unul foarte prolific, cu multe expoziții.

A expus la Sibiu, în Piața Mare, în luna august 2023, iar în octombrie, la Teatrul Național București a avut o expoziție cu 71 de portrete ale unor actori români. Toate portretele actorilor în viață au ajuns în posesia acestora, iar portretele actorilor care ne-au părăsit au fost donate Teatrului Național București. Au urmat expoziții la Vâlcea, la Teatrul „Anton Pann” și la Muzeului Satului Vâlcean, cât și la Târgu Jiu.

Daniel Chelaru a mărturisit că nu mai vrea să expună în București, pentru că a observat că pictura a intrat în derizoriu în Capitală, expozițiile fiind organizate de așa-zișii curatori, mânați mai degrabă de spiritul mercantil, decât de dragostea pentru artă.

„Am fost un om cu o valiză, așa cum mi-am intitulat atât expoziția, cât și cartea. Am plecat din Bârlad cu o valiză în al cărei buzunar mi-am păstrat toate amintirile trăite din cei 19 ani petrecuți aici. Le-am păstrat cu sfințenie, iar astăzi am venit cu ele acasă, în orașul pe care nu l-am uitat nicio clipă. Evident că m-am întors  de multe ori pentru a-mi revedea părinții, dar astăzi, 10 septembrie, am venit să dăruiesc colegilor, prietenilor, oamenilor din Bârlad o fărâmă din sufletul meu, transpusă în pictură și cuvânt. Este darul pe care îl fac acestui oraș al copilăriei și adolescenței mele, în ziua în care sărbătoresc 41 de ani de la căsătorie. Mă bucură revederea cu foștii mei colegi, și că am reușit să organizez această primă expoziție în Galeria „N. N. Tonitza”, galerie care a fost pusă pe harta culturală a țării de către regretatul doctor Constantin Teodorescu. Vă invit cu drag să vizionați lucrările expuse și mulțumesc tuturor celor care au dorit să aibă în biblioteca lor volumul meu de amintiri.”, a spus Daniel Chelaru.

- Advertisement -spot_img

Alte articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE